Προσπάθειες της Ελλάδας για έκτακτο Eurogroup
Βήμα – βήμα, αλλά χωρίς να κλείνουν τα θέματα ένα προς ένα και να μένουν ανοικτά όλα τα ζητήματα, ξεκίνησαν χθες οι συζητήσεις Αθήνας και δανειστών στο Brussels Group.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο θέμα που εξετάστηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων ήταν το μακροοικονομικό σενάριο της ελληνικής οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ανάπτυξη φέτος 1,2-1,4%, με τους δανειστές να έχουν σενάρια για μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ ή ακόμα και για ύφεση. Η απόκλιση είναι μεγάλη και επηρεάζει ευθέως τόσο το πρωτογενές πλεόνασμα, όσο και την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (το γνωστό DSA) που εξετάσθηκε χθες.
Επίσης, την πορεία εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους επηρεάζουν και οι αποκρατικοποιήσεις. Θέμα το οποίο απασχόλησε τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών χθες. Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών (ΟΛΠ και ΟΛΘ), καθώς και των ΔΕΣΦΑ, ΟΔΙΕ και Αστέρα Βουλιαγμένης. Δεν συζητά, όμως, τις περιπτώσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι πολύ μικρότερο φέτος, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρνητική επίπτωση στο DSA.
Σήμερα, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν τα δημοσιονομικά ζητήματα με μεγάλη ένταση. Η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να συζητήσει στόχο υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Όμως, οι δανειστές «βλέπουν» ακόμα και πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ για το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και δεν θα καταβληθεί η 13η σύνταξη. Και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εγείρουν θέμα λήψης νέων μέτρων ύψους 2-3 δις ευρώ για να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος.
Οι συζητήσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως την Κυριακή, με τα σημερινά δεδομένα. Μάλιστα, χθες δεν απέκλειαν από το οικονομικό επιτελείο να αιτηθεί η Αθήνα ενός έκτακτου Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, εφόσον υπάρχει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.
Η κυβέρνηση αναμένει ένα θετικό σήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με το στέλεχός της, κ. Μπ. Κερέ, να φέρεται να έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων εάν «υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα» με τους πιστωτές, βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας της Ελλάδας. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι εύκολη, με τον επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, να δηλώνει χθες ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την Ελλάδα.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα