Διαφοροποίηση Κωνσταντοπούλου - Μακρή έναντι Ταγματάρχη για την ΕΡΤ
Η διαφοροποίηση των κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου και Ραχήλ Μακρή έναντι του προσώπου του κ. Λ. Ταγματάρχη που προτάθηκε από την κυβέρνηση για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΡΤ, έδωσε τον τόνο στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αντικείμενο της οποίας ήταν ακριβώς η διατύπωση γνώμης για τα προτεινόμενα από τον Υπουργό Επικρατείας μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Βεβαίως, υπήρξαν αποχρώσεις ανάμεσα στις δύο διαφοροποιήσεις: η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε «παρών», ενώ η κα Ραχήλ Μακρή εξέφρασε αρνητική γνώμη για τον κ. Ταγματάρχη.
Ετσι, η συνεδρίαση έκλεισε με θετικό πρόσημο για την κυβερνητική πρόταση, καθώς δύο γαλάζιοι, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης και η κα Ολγα Κεφαλογιάννη αποχώρησαν νωρίς χωρίς να διατυπώσουν γνώμη. Κατόπιν τούτων, πλειοψήφησαν οι θετικές «ψήφοι». Μοναδική «σκιά», όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε κατά την ανάγνωση του αποτελέσματος από την κα Κωνσταντοπούλου, υπήρξε για την περίπτωση του κ. Ταγματάρχη, καθώς τα θετικά (επτά) ήταν λιγότερα από το άθροισμα των μη θετικών (5 «όχι» και 3 «παρών»).
Σημειώνεται, βεβαίως, ότι η έκφραση γνώμης της 17μελούς Επιτροπής, βάσει του Κανονισμού δεν είναι καθοριστικής σημασίας. Εχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν πλειοψηφούν τα «ναι», ανακύπτει προφανώς πολιτικό ζήτημα για τον εκάστοτε υπουργό που θέτει τις επιλογές του στη γνωμοδοτικού χαρακτήρα έγκριση της Βουλής.
Η εξέλιξη ήρθε, συνολικά στο βαθμό που της αναλογεί, να καταδείξει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στην παρούσα συγκυρία που το πρόβλημα αυτό τροφοδοτούν και οι διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στη συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν εννέα ώρες, και πέραν της προαναφερόμενης διπλής διαφοροποίησης, «σημαδεύτηκε» και από άλλα στοιχεία, επίσης δηλωτικά του εσωκομματικού προβλήματος: Πρώτον, από ένα ιδιαίτερης σοβαρότητας φραστικό επεισόδιο μεταξύ της Προέδρου της Βουλής και του κ. Αλ. Μητρόπουλου, με τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής να εκφράζει εντονότατη δυσφορία για την «μετατροπή» της επιτροπής σε ένα είδος ανακριτικού γραφείου, με αφορμή ερωτήσεις όπως το τι έκαναν οι υποψήφιοι τις ημέρες και τους μήνες του «μαύρου στην ΕΡΤ», ή και αν ισχύουν «φήμες» πως μεταξύ δύο υποψηφίων υπάρχει «πνευματική συγγένεια» (μέσω βάφτισης).
Δεύτερον, από το αίτημα του βουλευτή Θ. Πετράκου να αντικατασταθεί για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, καθώς και εκείνος φερόταν αποφασισμένος να καταψηφίσει την υποψηφιότητα Ταγματάρχη. Τρίτον, από τις ενστάσεις που εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: ο κ. Ν. Φίλης αν και είπε ότι δίνει θετική ψήφο, υπογράμμισε ότι η επιλογή του αυτή δεν συνιστά «λευκή επιταγή», για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων ότι είναι αρνητικό που δεν εγκαταλείφθηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση η τακτική του να ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Επικρατείας η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Και επισήμανε πως οι προτεινόμενοι για το ΔΣ, στην παρούσα φάση δεν είχαν να παρουσιάσουν ούτε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, ούτε προϋπολογισμό.
Η Πρόεδρος της Βουλής, πάντως, υποστήριξε ότι όταν υπάρχει διαφωνία «αυτό δεν σηματοδοτεί μείζονα κρίση ούτε υποκρύπτει βαθιά ρήγματα».
Η Καθημερινή
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα