Γιατί η Μέρκελ δεν θέλει το Grexit
«Δεν θεωρείται το Grexit πραγματική επιλογή στη γερμανική καγκελαρία» γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt στο κύριο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσής της και προσθέτει: «H καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διχασμένοι:
H Mέρκελ θέλει εν ανάγκη ήπια προσέγγιση, ο Σόιμπλε το Grexit. Αβέβαιο είναι ποιος θα επικρατήσει. Η Μέρκελ έχει περισσότερη την εξουσία, ο Σόιμπλε έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, το ΔΝΤ. Στην καγκελαρία, όμως, το Grexit δεν θεωρείται πραγματική επιλογή. Ο Τσίπρας είναι ένας αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Και η καγκελαρία τονίζει εδώ και βδομάδες ότι υπάρχει, πάντως, πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Στην καγκελαρία συνεκτιμούν τη στρατηγική σημασία των Ελλήνων. Πρόκειται για μια ισχυρή χώρα της νότιας Ευρώπης».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει με έμφαση ότι «θα ήταν αδιανόητο να αφεθεί η χώρα να κυλήσει εκτός Ευρωζώνης θορυβωδώς, να αφεθεί να βυθιστεί σε ταραχές και στο χάος, ίσως ακόμα και να στραφεί προς τη Ρωσία. Και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα, τη στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε, επίσης, δισεκατομμύρια στην Ουκρανία για να την προσδέσει στην Ευρώπη».
«Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρατηρούν με προσοχή αν θέλουμε και αν είμαστε σε θέση να λύσουμε τα προβλήματά μας. Εν ανάγκη και με πάρα πολλά χρήματα» λένε κυβερνητικοί κύκλοι. «Πραγματική δύναμη δείχνει κανείς αν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου του. Ήδη το γεγονός της συμμετοχής του ΔΝΤ στη σωτηρία της Ελλάδας δημιούργησε αμφιβολίες επ' αυτού. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε ξεκάθαρη ένδειξη γι αυτό».
Σύμφωνα με τη Die Welt και στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτουν κατηγορηματικά το Grexit. «Αλλά ο Σόιμπλε βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Δεν θέλει μεν την έξοδο της Ελλαδας από το ευρώ αλλά και δεν την αποκλείει, διότι η διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης θα αποδυναμωνόταν εξαιρετικά αν την απέκλειε» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Από την πλευρά του ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στη βρετανική Independent ανέφερε πως η Ευρώπη θα έπρεπε να αλλάξει τη στάση της και να βοηθήσει την Ελλάδα ανακεφαλαιοποιώντας τις τράπεζές της προκειμένου να ανακάμψει ο δανεισμός προς τις μικρές επιχειρήσεις. «Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι η Γερμανία και άλλοι έχουν εμφανίσει την περίπτωση της Ελλάδας ως την απόλυτη αποτυχία» τόνισε ο οικονομολόγος, ο οποίος επαίνεσε την Αθήνα για τη μείωση των δαπανών που επέτυχε.
Ο Στίγκλιτς επισήμανε ότι οι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα ήταν λάθος το 2010 και τα επόμενα έτη και πρόσθεσε: «Εάν ήταν μαθητές μου και έρχονταν με μια σειρά μοντέλων όπως αυτό, θα έπαιρναν πολύ κακό βαθμό ή θα κοβόντουσαν».
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά πως οι πιθανότητες να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι 50-50.
Σοφοκλέους 10
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα