Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ο,τι να ΄ναι - Της Λώρης Κέζα

Αρχική | Απόψεις | Ο,τι να ΄ναι - Της Λώρης Κέζα

Τι άλλο θ’ ακούσουμε; Τι άλλο πια; Οι υπουργοί του Σύριζα προβαίνουν σε ανακοινώσεις βάσει ενός φαντασιακού κόσμου, χωρίς να υπολογίζουν τη νομοθεσία, τις συμβάσεις, χωρίς να υπολογίζουν την πραγματικότητα. Τελευταίο κρούσμα από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη η οποία μίλησε για την παραχώρηση δώδεκα στρεμμάτων στο πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων δήμων.

Κατ’ αρχάς δεν της πέφτει λόγος, όπερ σημαίνει ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα να ορίσει τον τόπο όπου θα γίνεται «διαχείριση απορριμμάτων». Αν αρχίσουν να μπαίνουν ο ένας στα χωράφια του άλλου θα μπορεί ο Αριστείδης Μπαλτάς να μιλήσει για τον φόρο στα ακίνητα και ο Νίκος Ξυδάκης για τον αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Φυσικά όλοι μπορούν να έχουν πολιτική άποψη και καλό είναι να γνωρίζουν τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες όμως η Νάντια Βαλαβάνη προχώρησε παραπέρα, στη διαχείριση χαρτοφυλακίου που δεν την αφορά. Δεν είναι το ίδιο να δηλώσει ότι πολιτικά συμφωνεί με μια οικολογική προσέγγιση με το να καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση, για δώδεκα στρέμματα, σε ιδιόκτητη γη.

Για όποιον δεν το κατάλαβε, η Βαλαβάνη παραχωρεί γη που ανήκει στη Lamda Development. Υπάρχει σύμβαση σε ισχύ με την οποία το Ελληνικό παραχωρείται. Μπορούμε να ανοίξουμε μια παρένθεση, τόσο για τον διεθνή διαγωνισμό με τον οποίο η εν λόγω εταιρεία αναδείχτηκε σε προτιμητέο επενδυτή, όσο και για το τίμημα. Το καθαρό τίμημα της μεταβίβασης ανήλθε σε 915 εκατ. ευρώ ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με έκθεσή του, το κοστολόγησε στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το πρώην αεροδρόμιο δόθηκε για το τίποτα πλην όμως δόθηκε, μπήκαν οι τζίφρες και με τα πολλά η σύμβαση επικυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στη σύμβαση δεν γίνεται λόγος για τα δώδεκα στρέμματα και δεν υπάρχει τρόπος να μπει ρήτρα εκ των υστέρων. Αν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να κάνει σκουπιδότοπο στην έκταση που παραχωρήθηκε νόμιμα, θα πρέπει να βρει έναν νόμιμο τρόπο.

Από το τυπικό στο ουσιαστικό. Από πού κι ως που ορίζει η αναπληρώτρια υπουργός ποιος τόπος θα χρησιμοποιηθεί για  διαχείριση απορριμμάτων; Την αστοχία επιχείρησε να καλύψει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Τσιρώνης, λέγοντας ότι η πρόταση της Βαλαβάνη συνάδει με το Εθνικό Σχέδιο για τα σκουπίδια:

«Ο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει -σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας - ότι ήπιες και μη οχλούσες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με ΧΥΤΑ και με ΧΥΤΥ, άνετα μπορούν να γίνουν σε χώρους μέσα στους δήμους». Δηλαδή μέσα στο δήμο, σε ιδιόκτητο οικόπεδο αλλά χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Γιατί δώδεκα στρέμματα κι όχι είκοσι; Γιατί στο πρώην αεροδρόμιο και όχι στο βουνό;

Μια σύγχρονη κυβέρνηση της αριστεράς και της οικολογίας δεν μπορεί να φέρεται έτσι επιπόλαια, «άντε, από δω οι σκουπιδιάρες, παραπέρα η κομποστοποίηση» και ό,τι άλλο κατέβει στο κεφάλι στα ξαφνικά. Λίγη σοβαρότητα δεν έβλαψε κανέναν…
ΤΟ ΒΗΜΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0