Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η αγανάκτηση του Γιούνκερ και η απάντηση της Αθήνας

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Η αγανάκτηση του Γιούνκερ και η απάντηση της Αθήνας

«Δεν θα βγάλω λαγό από το καπέλο για να αποτρέψω ένα Grexit, το οποίο δεν θέλω με τίποτε να συμβεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ζητώντας από τη Αθήνα την αποστολή των εναλλακτικών προτάσεων το συντομότερο δυνατόν.

"Ελπίζω η εναλλακτική πρόταση της Ελλάδας να μας παρουσιαστεί σύντομα. Θα ήθελα να έχω χρόνο να την μελετήσω στις λεπτομέρειές της", δήλωσε την Κυριακή ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι θεωρεί πως θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις σχετικά με τις προτάσεις στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, είπε ότι αναμένει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με άλλους ηγέτες της ευρωζώνης στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-CELAC (Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής) στις Βρυξέλλες που θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γιουνκέρ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

"Αποκλείω την πιθανότητα ενός Grexit γιατί δεν το θέλω", είπε.

Ωστόσο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει τις προτάσεις των διεθνών πιστωτών σχετικά με την συμφωνία για τη διάσωση της Αθήνας από την χρεοκοπία--όπως αναφέρει το Ρόιτερς--και τον κάλεσε να παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικές προτάσεις για να επιτρέψει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.

Ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε και δημόσια ότι δεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό το Σάββατο, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έλαβε ποτέ την εναλλακτική πρόταση του κ. Τσίπρα.

«Ο κ Τσίπρας την Τετάρτη δεν ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας περιμένουν ακόμα μια ελληνική αντιπρόταση.

Ο Γιουνκέρ, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, εξέφρασε την αγανάκτησή του απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατήγγειλε τους όρους των διεθνών πιστωτών χαρακτηρίζοντάς τους "παράλογους" στην ελληνική βουλή την Παρασκευή.

"Ο Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου, μού είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της (περασμένης) Πέμπτης θα μου παρουσίαζε μία εναλλακτική πρόταση (...). Ποτέ δεν έλαβα αυτή την εναλλακτική πρόταση" για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Γιουνκέρ.

Όπως σημείωσε ο Γιουνκέρ, ενώ θεωρεί τον Τσίπρα φίλο του, "προκειμένου να παραμείνει κάποιος φίλος θα πρέπει να σέβεται κάποιους ελάχιστους κανόνες".

Ο Γιουνκέρ πρόσθεσε ότι αναμένει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον Τσίπρα και άλλους ηγέτες της ευρωζώνης στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-CELAC (Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής) στις Βρυξέλλες που θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη.

Επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι επιλογή αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι "θα βγάλει λαγό από το καπέλο" για να την εμποδίσει.

Ερωτηθείς πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία για μία συμφωνία με την Ελλάδα, ο Γιουνκέρ δήλωσε: "Ασφαλώς θα υπάρξει προθεσμία" χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Από την πλευρά τους κύκλοι του Μαξίμου υπογραμμίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει από την περασμένη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση και αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στην πρόταση αυτή.

Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του, τονίζουν.

Υπενθυμίζουν δε πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση, τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.

«Η ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της - που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG - αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο», τονίζεται από  το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας, η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη.

Το Μαξίμου διευκρινίζει επίσης πως η ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση.  Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.

«Όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της  θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.
Σοφοκλέους 10





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Novartis: Ως ύποπτοι κλήθηκαν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις Δεστεμπασίδης – Μαραγγέλη

14 Νοεμβρίου 2024, 18:56
Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα ...

Ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

16 Νοεμβρίου 2024, 14:59
Νέα ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο ...

Xρυσοχοΐδης: Στη Μύκονο στείλαμε (και θα μείνουν) 200 αστυνομικούς – τέλος οι μπράβοι από τα μαγαζιά

21 Οκτωβρίου 2024, 14:31
Oι υπεύθυνοι για τη διαρροή της λίστας με τα στελέχη της νεοσύστατης ΔΑΟΕ θα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0