Και στο βάθος, Κούγκι! - Του Ευτύχη Παλλήκαρη
«Οι διαπραγματεύσεις στις οποίες ο ελληνικός λαός είχε πιστέψει και είχε μεγάλες προσδοκίες φαίνεται ότι δεν απέδωσαν τα αποτελέσματα τα οποία αναμέναμε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία των διαπραγματεύσεων».
Τα λόγια ανήκουν στον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο, το πρωί της Δευτέρας. Ομολογία που σοκάρει και μάλιστα σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να ξαναπιάσει το νήμα των διαπραγματεύσεων μετά από ένα επεισοδιακό Σαββατοκύριακο, όπου και ο εκ των τελευταίων «φίλων» μας, ο κ. Γιουνκέρ, φέρεται εξοργισμένος από τη στάση της ελληνικής πλευράς.
Η εβδομάδα που μπαίνει σημαδεύεται από μια ακόμη τριμερή συνάντηση την Τετάρτη, μεταξύ της κ. Μέρκελ, του κ. Ολάντ και του Έλληνα πρωθυπουργού. Για την προετοιμασία της συνάντησης αυτής σπεύδουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων –και επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας– Ευκλ. Τσακαλώτος. Ο –υπό παραίτηση κατά πολλούς στην κυβέρνηση– υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης επέλεξε να επιδοθεί σε ένα πιο ριψοκίνδυνο σπορ, με τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.
Ωστόσο, η όποια εκ νέου προσπάθεια συμβιβασμού υπονομεύεται από τα έσω. Παρά την επιλογή του κ. Τσίπρα να μιλήσει με γλώσσα «τελεσιγραφική» στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή κατά του κειμένου των θεσμών, τα πνεύματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν οξυμένα.
Η (παρα)φιλολογία για πρόωρες εκλογές συνεχίζεται – και δε διαψεύδεται επισήμως από το Μαξίμου. Πλειάδα υπουργών αλλά και η Αριστερή Πλατφόρμα το επαναφέρουν στο προσκήνιο είτε ως μέσο εκβιασμού προς τους δανειστές είτε ως μέσο «έντιμης αποχώρησης» από τις κυβερνητικές ευθύνες, όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, ο αρμοδιότερος δηλαδή υπουργός για τη διενέργεια εκλογών, αψήφησε ακόμα και τις ρητές διατάξεις του Συντάγματος, που ορίζουν πως αν δεν περάσει ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές, δεν υπάρχει δυνατότητα διάλυσης της Βουλής για εθνικό ζήτημα, οπότε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθούν. Όχι, απαντά ο κ. Βούτσης, αυτή η κυβέρνηση θα κάνει τις εκλογές, προκαλώντας τις αντιδράσεις πολλών συναδέλφων του. Ο ευρωβουλευτής μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος κ. Χρυσόγονος «άδειασε» το πρωί της Δευτέρας τον κ. Βούτση, θεωρώντας τη διάταξη του Συντάγματος ισχυρότερη από πειρασμούς εκτροπής...
Αυτός όμως που παρεκτράπηκε για μία ακόμη φορά ήταν ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. έσπευσε στις εκδηλώσεις μνήμης στο Σούλι για το Κούγκι και επανέλαβε ότι αν οι δανειστές εμμείνουν στους όρους τους τότε θα γίνει... Κούγκι, προκρίνοντας δηλαδή τη στρατηγική της ρήξης με τους θεσμούς. Κι αυτό μόλις μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του ότι η ψήφιση της συμφωνίας αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Ο κ. Χρυσόγονος του απάντησε ότι «το Κούγκι είναι ηρωισμός αν γίνεται από μια ομάδα μαχητών σε μια απομακρυσμένη ορεινή τοποθεσία που πολιορκείται. Το Κούγκι για έναν ολόκληρο λαό, για μια ολόκληρη χώρα δεν είναι πολιτική πρόταση, είναι ανοησία”.
Με τους οιωνούς αυτούς ξεκίνησε μια ακόμη εβδομάδα διαβουλεύσεων και κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά αν θα υπάρξει, τελικά, η δυνατότητα συμφωνίας. Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που το βράδυ της Παρασκευής έλεγε στη Βουλή πως η συμφωνία είναι πιο κοντά όσο ποτέ. Μένει να αποδειχτεί, καθώς πριν από δύο εβδομάδες ήταν ένα non paper από το Μαξίμου που μας διαβεβαίωνε ότι η συμφωνία καθαρογραφόταν...
Athens Voice
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα