Φόβοι για ελληνική «Μαύρη Δευτέρα»...
«Θα ήθελα μια συμφωνία πριν το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα 15-6-2015» δηλωσε ο Γιουνκερ άργα το απόγευμα του Σαββάτου. Η δηλωση αυτή επιδέχεται πολλες ερμηνείες,με κάποιες από αυτές πολύ «μαύρες»…
"Οι άνθρωποι εχουν πραγματικά βαρεθεί την Ελλάδα", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Erik Nielsen της UniCredit SpA σε μια τηλεοπτική συνέντευξη. "Ποτέ δεν έχω δει κάτι τόσο εντελώς γελοίο, μιλώντας ειλικρινά, από μια χώρα οφειλέτη.»
Μετά από τέσσερις μήνες που κανουμε κύκλους, η διπλωματική λεπτότητα εξατμίζεται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ. Η Ελλάδα έχει λιγότερο από μία εβδομάδα για να δεχτεί τους όρους για τη χορήγηση ενίσχυσης, με τη ζώνη του ευρώ, πριν αποσυρθεί το οικονομικό δίχτυ ασφαλείας στο τέλος του μήνα.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν νωρίτερα ότι «για σήμερα δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού», ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία που έφτασε νωρίτερα στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί σήμερα μόνο με εκπροσώπους της Κομισιόν. Και όντως, λίγο μετά τις 19:30 ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν. Κατά πληροφορίες κατά τη διάρκεια του τετ α τετ αυτού θα συζητηθούν διαδικαστικά θέματα.
H σημερινή συνάντηση Παππά με στελέχη της Κομισιόν θα έχει χαρακτηριστικά μια πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής πρότασης, αφού όπως έλεγε πηγή της ΕΚΤ μετά από αυτό το τετ α τετ θα αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν στη διαδικασία.
Την ίδια ώρα πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση (από την ελληνική πλευρά) έλεγαν ότι «εκτός απροόπτου» θα γίνει η συνάντηση αύριο και με τους τρεις θεσμούς και εκεί πρόκειται να εξεταστούν μία μία, ανά θεματική ενότητα, οι ελληνικές προτάσεις.
Πάντως, στην αυριανή συνάντηση και με τους τρεις Θεσμούς, αν όλα πάνε καλά, το παρόν θα δώσουν και επρόσωποι του ΔΝΤ και συγκεκριμένα ο Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Ρίσι Γκογιάλ. Υπενθυμίζεται ότι τα κλιμάκια του ΔΝΤ είχαν αποχωρίσει αιφνιδιαστικά από τη διαπραγμάτευση την περασμένη Πέμπτη.
Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούν οι κκ Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. Οι τέσσερίς τους θα μεταφέρουν στους θεσμούς τη «σφραγίδα» των θέσεων του πρωθυπουργού, παρουσιάζοντας την επικαιροποιημένη πρόταση της Αθήνας, στην οποία περιέχονται ισοδύναμα μέτρα.
Η συνάντηση της... Κυριακής όπως εξελίσσονται τα πράγματα προέκυψε μετά το χθεσινό τηλεφώνημα που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.
Το πακέτο των... εκπτώσεων
Το περίγραμμα της πρότασης του Μεγάρου Μαξίμου, βασίζεται στους παρακάτω βασικούς άξονες:
Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και αίτημα για ρύθμισή του
Δημοσιονομικοί στόχοι: η διολίσθηση της Αθήνας σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015 οδηγεί εκ των πραγμάτων στη λήψη περαιτέρω μέτρων
Διοικητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις: ενδεικτική αυτών είναι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο, η Αθήνα είναι αμετακίνητη στη θέση της για το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ μένει να φανεί αν θα προχωρήσει σε περικοπές στις υψηλές επικουρικές
Συντελεστές ΦΠΑ: η πρόταση της Αθήνας εστιάζει στους τρεις συντελεστές (6,5%, 12% στο 13%, 23%, με τα τρόφιμα να μεταφέρονται στο μεσαίο συντελεστή, όπως και τις ΔΕΚΟ)
Ο Σόιμπλε ετοιμάζει «οδικό χάρτη» για χρεοκοπία
Σχέδιο για τη διαχείριση πιθανής πτώχευσης κρατών – μελών της Ευρωζώνης εντός της Νομισματικής Ένωσης φαίνεται να επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Der Spiegel».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο ένα παλαιότερο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους, σε περίπτωση πτώχευσης μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της Νομισματικής Ένωσης, ακόμα και αν μια χώρα καταστεί αφερέγγυα.
Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα βαρύνει τους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα του δημοσίου του εν λόγω κράτους, μια κίνηση η οποία αποσκοπεί επίσης στο να μην δύναται στο μέλλον μια «προβληματική» χώρα να εκβιάζει κράτη-μέλη με υγιείς οικονομίες. Όπως αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», το σχέδιο είχε αναπτυχθεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πριν από πέντε χρόνια, όμως παρέμεινε τελικά στο συρτάρι.
Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών: Η πληροφορία αυτή δεν είναι σωστή
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε σήμερα δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» σύμφωνα με το οποίο οι αξιωματούχοι του εργάζονται πάνω σ' ένα σχέδιο που θα επιτρέπει την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους οποιασδήποτε χώρας της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε ότι γίνεται σχετική προετοιμασία.
«Η πληροφορία αυτή δεν είναι σωστή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε: «Επικεντρώνουμε πλήρως τις προσπάθειές μας στην επίλυση της τρέχουσας ελληνικής κρίσης εντός του πλαισίου του τρέχοντος προγράμματος».
Σοφοκλέους 10
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα