Σoκ και δέος - Του Τάσου Τέλλογλου
Ένα Grexit είναι τώρα η πιο πιθανή λύση στις συζητήσεις σήμερα και αύριο των ευρωπαϊκών οργάνων. Και αυτή η εκδοχή παραμένει η επικρατέστερη στην Ευρώπη. Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έρχεται να «μοιράσει» την πολιτική και νομική ευθύνη μιας εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Ο κ. Α. Τσίπρας ξέρει ότι δεν έχει εντολή για αυτό, ούτε και εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό που για δεύτερη φορά η ψήφος του υφαρπάχθηκε. Οι άλλοι πρωταγωνιστές της πολιτικής μας ζωής θα είναι απλά θεατές της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προς τον τοίχο.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η ευρωζώνη έχει κάποιους κανόνες. Ένας από αυτούς λέει ότι βοήθεια με τη μορφή δανείων δίδεται μόνο έναντι όρων. Όμως η κυβέρνηση δεν ήθελε αυτούς τους όρους και για αυτό κάλεσε ολόκληρη γερμανική εταιρεία συμβούλων -Goetzt Partners- που θέλησε να αποσυνδέσει τα χρήματα ενός δανείου από τη συστηματική παρακολούθηση επίτευξης των στόχων και την αντικατάσταση αυτού του monitoring με την παρακολούθηση κάποιων δεικτών. Οι εταίροι μας απέρριψαν αυτή την αποσύνδεση. Διότι δεν εμπιστεύονται την ελληνική διοίκηση, ούτε και τους πολιτικούς της προϊσταμένους. Ας ελπίσουμε ότι η παραίτηση Βαρουφάκη και κάποιες κινήσεις που θα γίνουν γρήγορα, θα συγκρατήσουν τις εξελίξεις.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει σήμερα να παρουσιάσει στους θεσμούς προτάσεις για μια κατάσταση που έχει σαφώς επιδεινωθεί. Θα επικαλεσθεί ότι θα υλοποιήσει εκείνα για τα οποία έχει δεσμευθεί. Αλλά οι θεσμοί πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν παρόμοιες διαβεβαιώσεις. Για τρεις λόγους:
-Πρώτα απ' όλα γιατί οι αριθμοί από την πρόταση Γιούνκερ που απέρριψε χθες το 61% του ελληνικού εκλογικού σώματος έχουν αλλάξει. Οι νέοι αριθμοί επιβάλλουν ένα γενναίο κούρεμα καταθέσεων και δραστική μείωση των κύριων συντάξεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να συμφωνήσει σε τέτοια μέτρα.
-Η μείωση των δαπανών για την επίτευξη προϋπολογισμού χωρίς πρωτογενή ελλείμματα προϋποθέτει ενόψει της διαφαινόμενης ύφεσης και άλλες περικοπές δαπανών πιθανόν και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
-Για να μείνει όρθια η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα πακέτο τουλάχιστον 50 δισ. που δεν θα εγκρίνουν τα κοινοβούλια των χωρών απαιτητικών δανειστών.
Τι μένει; Μια διαδικασία του «Πόσα θέλεις για να φύγεις;». Και εκεί για στήριξη τραπεζών και αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, θα χρειασθούν άλλα 50 δισ. Αλλά θα είναι τα τελευταία.
Protagon.gr
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα