Βουλή: Υπερψηφίστηκε η συμφωνία, τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ
Υπερψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας των Βρυξελλών στη Βουλή: καθώς είχε τη στήριξη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των 229 «ναι», έναντι 64 «όχι», και 6 «παρών».
Ωστόσο, η νίκη αυτή –που έστειλε στο εξωτερικό το απαραίτητο μήνυμα για τη συνέχιση των ευρωπαϊκών διαδικασιών ανοίγματος ενός προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αποδείχθηκε –όπως επίσης αναμενόταν- εξαιρετικά επώδυνη για το ΣΥΡΙΖΑ: από τους 149 βουλευτές της ΚΟ, συνολικά 39 δεν πειθάρχησαν (32 καταψήφισαν τη Συμφωνία, έξι δήλωσαν «παρών», ενώ μία βουλευτής, η Αλεξάνδρα Τσανάκα απείχε). Οι μεγάλες απώλειες, πάντως, δεν έφθασαν σε τέτοιο ύψος που να «σπάσουν» εκείνο το ψυχολογικό φράγμα που οριοθετεί ουσιαστικά τη δεδηλωμένη για την κυβερνώσα πλειοψηφία.
Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται, φυσικά, στην επόμενη μέρα, προ0κειμένου να διαπιστωθεί πώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα διαχειριστεί πολιτικά την «επόμενη μέρα». Ηδη γίνεται λόγος για επικείμενο ανασχηματισμό, αφού μεταξύ των «ανταρτών» ήταν και υπουργοί, ενώ ερωτηματικά τίθενται και για την οργανική σχέση βουλευτών που διαφώνησαν με το κόμμα.
Στο νέο αυτό περιβάλλον, πάντως, με εξαιρετικό ενδιαφέρον άπαντες παρακολουθούν την εξέλιξη που θα έχουν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που προσέφεραν στήριξη στην παρούσα κρισιμότατη συγκυρία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το εύρος των αποψινών απωλειών δεν κατάφερε να περιορίσει –όσο τουλάχιστον θα ήθελε- ο πρωθυπουργός με μια βαρύνουσας σημασίας παρέμβασή του, ελάχιστα πριν αρχίσει η ψηφοφορία: «Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, στην ομιλία του ανέφερε ότι είναι αποφασισμένος να είναι «παρών» σε μάχες που, όπως είπε, έρχονται: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους που έχουν την αίσθηση ότι η κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης σηματοδοτεί την απόλυτη επαναφορά του παλιού σκηνικού και την δικαίωσή του, πως σύντομα θα διαψευστούν. Το παλιό έχει τελειώσει».
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ είναι και θα είναι «εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας». Υπό αυτό το πρίσμα επισήμανε ότι παρέχει το «ναι» στην παρούσα φάση, όπως και θα το πράξει και στο μέλλον, έως να κλείσει οριστικά η μεγάλη συμφωνία το φθινόπωρο.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η διαθεσιμότητα αυτή του κόμματός του, δεν σημαίνει αδυναμία. Και τόνισε ότι είναι απαραίτητο σε αυτή την πορεία, να υπάρχει συνεννόηση σε κάθε επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Διαβλεποντας στην τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ διάχυτη αμφισβήτηση της ισχύος της κυβέρνησης από τις διαρροές των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός θέλησε να σηκώσει το γάντι: «Αγωνιάτε για κυβερνητική συνοχή; Γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής; Γιατί δεν ζητάτε εκλογές;» είπε ο κ. Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη.
Νωρίτερα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε μια φορτισμένη παρέμβασή του κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει θεωρεί ότι η επιτευχθείσα συμφωνία είναι «προϊόν πραξικοπήματος», όπως στελέχη της υποστηρίζουν.
Στην ομιλία της, τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε χρήση βαρύτατων εκφράσεων, προκειμένου για ακόμα μία φορά να καταδείξει την διαφωνία της στην κυβερνητική και πρωθυπουργική επιλογή. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για την Δημοκρατία», «ενταφιασμό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας», και «κοινωνική γενοκτονία».
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα