Το μυστήριο με τα 200.000 ευρώ
ΒΗΜΑτοδότης
Αυτή η ιστορία με τις 200.000 ευρώ που έφυγαν από τράπεζα στο πάρα πέντε της επιβολής capital controls πολύ με προβλημάτισε. Είναι δυνατόν, είπα, να συμβαίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα, όπως άφηναν να εννοηθεί, από υπουργό ο οποίος εκ της ιδιότητάς του έχει και εσωτερική ενημέρωση; Αφήστε που θύμιζε έντονα την περίπτωση της Κύπρου, όπου, όπως αποδείχθηκε, λίγες ημέρες πριν από το «κούρεμα» των καταθέσεων συγγενικά πρόσωπα πολιτικών έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και κέρδισαν εκατομμύρια. Τι ακριβώς έχει συμβεί, πόσα χρήματα έφυγαν από τις τράπεζες και ποια ανάμειξη είχε στην υπόθεση η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη (φωτογραφία);
nnn
Προτού σας αποκαλύψω τι ακριβώς έγινε (για να διαπιστώσετε και μόνοι σας το μπάχαλο που επικρατεί στην πολιτική ζωή) οφείλω να σας πω τι λέει η ίδια η κυρία Βαλαβάνη. Σε ερώτηση αν πήρε τις καταθέσεις της από την τράπεζα τι νομίζετε ότι απάντησε, αφού προηγουμένως έκανε λόγο για λάσπη; «Δεν διαθέτω λογαριασμό σε τράπεζα της Κρήτης. Δεν έκανα καμία ανάληψη πριν από την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων». Οταν ρωτήθηκε αν συγγενικά της πρόσωπα απέσυραν χρήματα από τράπεζα, εκεί άλλαξε το τροπάριο και αποκάλυψε ότι η μητέρα της είναι 85 ετών, ότι δεν έχει στενές σχέσεις μαζί της, ότι έχει χρήματα επειδή εισέπραξε περισσότερα απ' ό,τι εκείνη από την πώληση του ξενοδοχείου τους και ότι, παρά τα 85 της χρόνια, έχει... μυαλό ξουράφι! Διαχειρίζεται μόνη της τα χρήματά της. Απίστευτο, ε; Θέλετε κι άλλα;
nnn
Το όλο άγχος και ο προβληματισμός της κυρίας Βαλαβάνη ήταν να μη συνδεθεί η παραίτησή της από τον υπουργικό θώκο με τα 200.000 ευρώ που «έφυγαν» από τράπεζα προτού επιβληθεί αναγκαστική τραπεζική αργία. «Ξέρετε, εγώ ετοίμασα την παραίτησή μου και την έδωσα στον Πρωθυπουργό από τη Δευτέρα το πρωί, μόλις άκουσα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής με τα οποία δεν συμφωνούσα και γι' αυτό θα καταψηφίσω το Μνημόνιο» έλεγε και ξανάλεγε. Για την ταμπακέρα όμως τίποτα: ποιος ή ποια, δηλαδή, μεσολάβησε και αποσύρθηκαν από την τράπεζα 200.000 ευρώ λίγο προτού επιβληθούν τα capital controls; Τι ήταν αυτό που φόβισε τον/την αναλήπτη/τρια και απέσυρε τα χρήματα; Πού πήγαν τα χρήματα αυτά; Σε κανένα... στρώμα ή σε τράπεζα στο εξωτερικό; Το μόνο για το οποίο διαβεβαίωσε η πρώην υπουργός ήταν ότι δεν έβγαλε χρήματα εκτός Ελλάδος.
nnn
Και επειδή όλα αυτά που έλεγε η κυρία Βαλαβάνη μάλλον δεν έπειθαν και ήθελαν περισσότερες εξηγήσεις, βάλθηκε η ίδια να ξεκαθαρίσει (και πάλι) ότι δεν πολυμιλάει με τη μητέρα της, συνεπώς ήταν αδύνατον να της παρείχε εσωτερική ενημέρωση και κυρίως ούτε αυτή (αν και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών) γνώριζε για τα capital controls και ότι επρόκειτο να κλείσουν οι τράπεζες. Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ ούτε βεβαίως ξεχνιέται με την παραίτησή της από τον υπουργικό θώκο, αφού ο γαλάζιος βουλευτής Ηρακλείου Ε. Αυγενάκης συγκέντρωσε στοιχεία από τράπεζες με τα οποία αποδεικνύεται, όπως δήλωσε, ότι όντως έγινε η ανάληψη των χρημάτων σε συγκεκριμένη ημερομηνία από συγγενή υπουργού.
Μυστικός πράκτωρ... Yanis
Ηρθε από τους πρώτους στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Σαν να μην ήταν ο κύριος υπεύθυνος της οικονομικής τραγωδίας που περνά η χώρα μας. Ηταν χαλαρός, με το πουκάμισο έξω από το (στενό-σωλήνα) μαύρο παντελόνι του, κρατώντας ένα κουτάκι Coca-Cola light, επιδιώκοντας και εντός Βουλής τη... δόξα. Χαιρετούσε και αγκάλιαζε βουλευτές, έλεγε «καλημέρα» σε όποιον ή όποια έβρισκε μπροστά του. Κάποια στιγμή συναντήθηκε με τη Λιάνα Κανέλλη και επιχείρησε να τη χαιρετήσει. Η κυρία Κανέλλη τότε με αυστηρό ύφος του έκοψε αμέσως τη φόρα: «Γνωριζόμαστε;». Ο κ. Βαρουφάκης έκανε μεταβολή και απομακρύνθηκε. Εκεί όμως που έγινε το έλα να δεις με τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι όταν μίλησε στη Βουλή. Ο Αδ. Γεωργιάδης με το που ακούει τη φωνή του έγινε έξω φρενών: «Κάτσε κάτω ρε, δεν ντρέπεσαι και μιλάς; Δολοφόνησες την ελληνική οικονομία, δεν έχεις τσίπα;». Ματαίως ο προεδρεύων Μιχ. Κριτσωτάκης ικέτευε τις πρακτικογράφους να μη γραφεί τίποτα στα πρακτικά, με τον Αδωνη Γεωργιάδη και έναν-δυο βουλευτές του Ποταμιού να φωνάζουν: «Οχι, να γραφτούν στα πρακτικά για να μάθουν όλοι τον πράκτορα του... Σόρος».
Φίλης: Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση
Ως το απόγευμα της Τετάρτης οι λεγόμενοι «προεδρικοί» του ΣΥΡΙΖΑ μετρούσαν τα πιθανά «Οχι» και τα πιθανά «Ναι» της ψηφοφορίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης φαινόταν ο πιο προβληματισμένος. Ακούστηκε πολλές φορές στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου να εκφράζει τον φόβο του ότι μπορεί να πέσει η κυβέρνηση αν τα «Οχι» είναι περισσότερα απ' ό,τι είχαν υπολογίσει. Κατά τα άλλα, θα πρέπει να σημειώσω έναν ψιλοκαβγά που είχε η Ραχήλ Μακρή με τον Αλέκο Φλαμπουράρη που προσπαθούσε να την πείσει να ψηφίσει «Ναι» και αυτή να του λέει ότι δεν έχει «τσίπα» και ότι «καταστρέψατε με τη στάση σας την καριέρα ενός νέου σε ηλικία πρωθυπουργού». Και βεβαίως εκείνο το φιλί (μάλλον του Ιούδα, όπως έλεγαν) της Ζωής στον Πρωθυπουργό όταν τον αντίκρισε στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα