Οι πρόσφυγες με τα smartphones - Του Σπύρου Σεραφείμ
Θα τους έχεις δει και θα έχεις αναρωτηθεί κι εσύ: Είναι λογικό οι πρόσφυγες (να μην έχουν στον ήλιο μοίρα, αλλά) να διαθέτουν smartphones;
Υποθέτω ότι παρόμοιες απορίες θα έχεις συναντήσει, εσχάτως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μα, καλά, μας δουλεύουν; Είναι δυνατόν, πρόσφυγες, που έρχονται από το πουθενά, και να έχουν smartphones;». «Έλα, μωρέ», θα αντιτάξει την ίδια στιγμή κάποιος άλλος χρήστης των social media... «Μας δουλεύουν. Αυτοί είναι φτωχοί; Με τα υπερκινητά τηλέφωνα στα χέρια; Αυτοί είναι πλούσιοι ή δουλέμποροι».
Απολύτως σωστό: Όποιος πρόσφυγας έχει στην κατοχή του smartphone δεν χρήζει βοήθειας, δεν έχει καμία σημασία ότι προσπαθεί να σωθεί από έναν πόλεμο που έχει ισοπεδώσει τη ζωή και την πατρίδα του. Το θέμα είναι ότι έχει smartphone – «από πού κι ως πού;».
Ο “Independent”, λοιπόν, έκανε έρευνα και έλυσε αυτή την απορία: Γιατί οι πρόσφυγες -και ειδικά οι προερχόμενοι από τη Συρία- κρατούν smartphone;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η Συρία, εντάξει, δεν είναι καμιά πλούσια χώρα, αλλά δεν είναι και φτωχή. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσεται στις χώρες με χαμηλομεσαίο εισόδημα. Το 2007 -ήταν η τελευταία χρονιά που δόθηκαν στοιχεία- το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Σύριων ήταν 1.850 δολάρια. Αντίστοιχα, τον ίδιο χρόνο, στην Αίγυπτο ήταν 1.620 δολάρια. Κατά το World Factbook της CIA, το 2014 στη Συρία υπήρχαν 87 κινητά τηλέφωνα ανά 100 κατοίκους - στην Αίγυπτο 110 ανά 100 κατοίκους και στη Βρετανία 123.
Γιατί, όμως, έχουν smartphones; Και «Γιατί όχι;» διερωτάται η βρετανική εφημερίδα. «Αν έπρεπε να φύγεις, άρον-άρον, από το σπίτι σου, τι θα έπαιρνες μαζί σου; Υπάρχει κάτι πιο χρήσιμο από το smartphone;» υπογραμμίζει το ρεπορτάζ και επιχειρηματολογεί: Μέσω smartphone ένας πρόσφυγας μπορεί να ανταλλάξει με άλλους, που έχουν ήδη φύγει, πληροφορίες στο Facebook για δουλεμπόρους και εμπόδια που πιθανώς θα βρει στον υδάτινο δρόμο του μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα ή στη Γερμανία. Άλλωστε, τα «έξυπνα» κινητά έχουν και χάρτες, διαθέτουν GPS.
«Καλά, και πώς το αγόρασε;», θα συνεχίσει να ρωτά με καπιταλιστική εμμονή ο εξυπνούλιακας - και ολίγον ρατσιστάκος. Υπάρχουν φθηνά smartphones -που δεν κοστίζουν έναν ευρωπαϊκό μηνιαίο μισθό- που τα βρίσκεις, δεύτερο-τρίτο χέρι, και με 100 ευρώ. Κι αφού κάθε χρόνο κυκλοφορούν νέα μοντέλα, αυτομάτως πέφτει και η τιμή των παλαιότερων μεταχειρισμένων. Μέχρι iPhones δεύτερης γενιάς μπορείς να βρεις με λίγα λεφτά - τα οποία λειτουργούν άψογα.
Άρα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στην ερώτηση «πόσο πρέπει να εκπλησσόμαστε για το ότι πολλοί Σύριοι πρόσφυγες έχουν smartphone;», η απάντηση είναι ένα ηχηρό «Καθόλου!». Άρα, μην επαίρεσαι για το ότι -επειδή είσαι λευκός Δυτικός- μπορεί να έχεις στην κατοχή σου ένα εξόχως διαδεδομένο τεχνολογικό αντικείμενο - που είναι, πια, και σχετικά φθηνό.
Βέβαια, οι ανόητοι που σου λένε «αν σου αρέσουν οι πρόσφυγες, να τους πάρεις σπίτι σου...», τώρα μπορεί να συμπληρώνουν «...για να φορτίζουν και τα smartphones τους, χο χο χο ». Όπου το μόνο «έξυπνο» στην εν λόγω πρόταση, είναι αποκλειστικά ο επιθετικός προσδιορισμός στο κινητό.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα