Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια για βασικά έργα υποδομής

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια για βασικά έργα υποδομής

Χωρίς χρηματοδότηση κινδυνεύουν να μείνουν σημαντικά έργα υποδομών αν οι εργασίες τους δεν έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου οπότε και θα χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Αυτό ανέφεραν την Παρασκευή, ευρωβουλευτές που συμμετείχαν σε αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Όπως τόνισαν, στο τέλος του χρόνου λήγει η χρηματοδότηση και η Ελλάδα –στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν τα έργα- θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης τους.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη χρηματοδότηση των έργων (στο τέλος του χρόνου λήγει το ΕΣΠΑ) η απάντηση που δόθηκε από τους ευρωβουλευτές ήταν ότι το 2013 αποφασίστηκε μια επιμήκυνση δυο χρόνων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης και πως δεν μπορούν να παραβιάζονται οι κανόνες.

Ωστόσο, μέλη της αποστολής άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένα από τα έργα για τα οποία δεν θα βρει εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, και εφόσον υπάρξει σχετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταφερθούν ως έργα-γέφυρα σε επόμενο πρόγραμμα.

Στο μικροσκόπιο των ευρωβουλευτών που πραγματοποίησαν διήμερο έλεγχο (την Πέμπτη και την Παρασκευή) σε έργα στην Αθήνα, τη Λαμία και τη Θεσσαλονίκη μπήκαν τα εξής έργα:

  • .το μετρό της Θεσσαλονίκης για την κατασκευή του οποίου δόθηκαν 1,2 δις. από κονδύλια της ΕΕ.
  • .η αποκατάσταση της λίμνης Κάρλας όπου δόθηκαν 42 εκατομμύρια ευρω.
  • .η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65) και ειδικότερα το τμήμα Ξυνιάδα- Τρίκαλα όπου έχουν διαθετεθει 900 εκατομμύρια ευρω.
  • . η νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός όπου έχουν δοθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια 930 εκατομμύρια ευρω.
  • .το Κτηματολόγιο όπου έχουν δοθεί 28 εκατομμύρια ευρω.
  • .το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Αττική όπου έχουν διαθέτει 35 εκατομμύρια ευρω
  • .το εθνικό μητρώο, έργο για το οποίο η Ελλάδα έχει λάβει 42 εκατομμύρια ευρω.

Όπως σημείωσαν οι ευρωβουλευτές, δεν αναμένουν λευκό καπνό για το μετρό της Θεσσαλονίκης και ότι ανησυχούν τόσο για την πορεία των έργων στον αυτοκινητόδρομο Ε65 αλλά και για τις εργασίες που αφορούν την αποκατάσταση της λίμνης Κάρλας.

Την ίδια ώρα, εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως είπαν, για την πορεία των έργων στο Κτηματολόγιο το οποίο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.

Με καλά λόγια μίλησαν για το ηλεκτρονικό εισιτήριο λέγοντας πως το έργο έχει πάρει το δρόμο του αλλά και για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή για την οποία είπαν ότι « βρίσκεται σε καλό στάδιο προετοιμασίας».

Οι ευρωβουλευτές παρατήρησαν πολλές καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων που φθάνουν ακόμη και τρία χρόνια, όπως ανέφεραν. Και στάθηκαν ιδιαίτερα στους λόγους των καθυστερήσεων, που είναι οι απαλλοτριώσεις, οι αρχαιολογικές έρευνες αλλά και η οικονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά τις απαλλοτριώσεις, σημείωσαν ότι είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η νομοθεσία όταν πρόκειται για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Αναγνώρισαν πάντως πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα. «Οι απαλλοτριώσεις είναι δύσκολο θέμα και για εμάς στη Γερμανία», είπε η επικεφαλής της αποστολής Ingeborg Grassle.

Γι’ αυτό υποστήριξαν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο , το οποίο χαρακτήρισαν ως «το πιο σημαντικό από τα έργα». Και αυτό διότι, όπως είπαν «εάν υπήρχε το κτηματολόγιο θα ήταν γνωστό το κόστος των απαλλοτριώσεων και δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στα έργα».

Προκόπης Γιόγιακας

ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0