Πήγα στο αεροδρόμιο της Κω που «ξεπουλήσαμε στους Γερμανούς» και έφριξα
Ήταν η πρώτη φορά που θα επισκεπτόμουν την Κω και λίγο οι εκλογές λίγο η έξαρση του προσφυγικού ζητήματος, είχα ξεχάσει ότι το αεροδρόμιο στο οποίο θα προσγειωνόμουν ήταν ένα από αυτά που «ξεπουλήθηκαν» στους Γερμανούς της Fraport.
Τυχερός μέσα στην ατυχία μου, τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αναχώρηση μου, μπόρεσα να απολαύσω τις...φοβερές υπηρεσίες που το εν λόγω αεροδρόμιο παρέχει και να αναρωτηθώ φωναχτά για το ποιοι και με ποια επιχειρήματα κάποτε διαφωνούσαν με την παραχώρηση του σε ιδιώτες.
Κατά την άφιξη μου, η πτήση της Aegean καθυστέρησε περίπου 30 λεπτά, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά στα εσωτερικά δρομολόγια. Η καθυστέρηση αυτή όμως ήταν αρκετή ώστε να μείνουμε εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο καθώς το επόμενο δρομολόγιο του αστικού λεωφορείου για την πόλη ήταν προγραμματισμένο για 1,5 ώρα μετά. Ναι, για 1,5 ώρα μετά.
Ο μόνος τρόπος να φύγεις από το αεροδρόμιο ήταν να πάρεις ταξί και να πληρώσεις περίπου 35 ευρώ για την πόλη της Κω. Σκεφθείτε μόνο ότι στην εποχή των low-cost αεροπορικών εταιρειών, ένας τουρίστας μπορεί να βρει ναύλο για την Κω που να είναι και πιο φθηνός απο το παραπάνω κόμιστρο του ταξί.
Τελευταία λέξη της τεχνολογίας
Κατά την αναχώρηση μου, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο περίπλοκα. Λόγω της κακοκαιρίας, η πτήση της Aegean καθυστέρησε για 2 ολόκληρες ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων αναγκαστικά παραμείναμε στους χώρους του αεροδρομίου. Όταν λέμε «χώρους του αεροδρομίου», εννοούμε μια μικροσκοπική αίθουσα αναμονής στην οποία το πιθανότερο είναι να μείνεις όρθιος, ακόμα και αν περιμένουν οι επιβάτες μονάχα δυο πτήσεων. Μου είπαν ότι το καλοκαίρι με τις δεκάδες πτήσεις τσάρτερ, σε κάθε πλακάκι αντιστοιχούν 4-5 όρθιοι τουρίστες.
Φυσικά, στον χώρο του αεροδρομίου δεν παρέχεται ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, παρόλο που στις περισσότερες πτήσεις μπορείς να επιβιβαστείς δείχνοντας απλά το εισιτήριο από την οθόνη του κινητού σου. Εξαιρετικά χρήσιμη ήταν και η επίσκεψη μου στις τουαλέτες του αεροδρομίου οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε σταθμό ΚΤΕΛ σε κάποιο δύσβατο σημείο της Ελλάδας. Ήταν πάντως πιο βρώμικες από τις τουαλέτες της Λεωφόρου στο ημίχρονο του Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός.
Προσοχή! Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι μιλάμε για κάποιο ασήμαντο αεροδρόμιο ενός μικρού νησιού. Πρόκειται για ένα αεροδρόμιο στο οποίο φέτος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο σημειώθηκαν 759.958 διεθνείς αφίξεις, το οποίο και αποτελεί αληθινή ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού. Υπάρχει άραγε κάπου αλλού στον κόσμο αεροδρόμιο που να διακινεί τόσους επιβάτες και να έχει μόνο 1 εμπορικό κατάστημα;
Το ερώτημα δεν είναι λοιπόν γιατί το συγκεκριμένο αεροδρόμιο παραχωρήθηκε σε ιδιώτες. Το ερώτημα είναι πού πήγαιναν όλα αυτά τα χρόνια οι φόροι μας, ποιοι το εγκατέλειψαν στη μοίρα του παρά τον τεράστιο αριθμό επιβατών που διακινεί και ποια τοπικά συμφέροντα το έχουν αγκαλιάσει και δεν το αφήνουν να αναπνεύσει.
Αντί επιλόγου, δείτε εδώ το αεροδρόμιο της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κω και αποτελεί μεγάλο τουριστικό ανταγωνιστή του νησιού. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα