230 χιλιάδες στην Κύπρο σε συνθήκες φτώχειας!
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία ότι 230 χιλιάδες πρόσωπα στην Κύπρο ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ 130 χιλιάδες στερούνται βασικών αγαθών διαβίωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία το ποσοστό όσων ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε σε 27,4% σε σχέση με 23,3% πριν πέντε χρόνια. Σε πραγματικούς όρους αυτό σημαίνει αύξηση όσων ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις 230 χιλιάδες, σε σχέση με 180 χιλιάδες πριν από πέντε χρόνια. Δηλαδή 50 χιλιάδες περισσότεροι. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 24,4%.
Το πιο τραγικό, όμως, είναι η αύξηση όσων αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το ποσοστό στην Κύπρο εκτινάχθηκε στο 15,3% σε σχέση με 9,1% πριν πέντε χρόνια. Σε πραγματικούς όρους αυτό σημαίνει ότι 130 χιλιάδες πρόσωπα στερούνται βασικών αγαθών διαβίωσης. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 8,9%.
Το ποσοστό της φτώχειας στην Κύπρο είναι από τα πιο υψηλά στην ΕΕ.
Επίσης, στην Κύπρο το ποσοστό παραμένει υψηλό ακόμη και μετά τον υπολογισμό των κοινωνικών παροχών (14,4%), ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό όσων ζουν σε νοικοκυριό με μειωμένη απασχόλησης (9,7%).
Λιτότητα και περικοπές
Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ καταγγέλλει την κυβέρνηση για αντιαναπτυξιακές πολιτικές και για εμμονή στη λιτότητα. Οπως υποδεικνύει οι μισθοί στην Κύπρο παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση σ’ όλη την Ευρώπη, ενώ η αγοραστική δύναμη των μέσων αποδοχών έχει υποχωρήσει κατά 18 έτη. Επίσης, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους πλήττει όλο και περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση πρωτόγνωρων κοινωνικών φαινομένων, όπως οικογένειες να στηρίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα σχολικά συσσίτια, άλλες να κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς στέγη, να αδυνατούν να πληρώσουν βασικές τους ανάγκες, οι συνταξιούχοι να έχουν απολέσει ωφελήματα ύψους 30% και οι μακροχρόνια άνεργοι να αυξάνονται, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούν το 66% του συνόλου των ανέργων. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, προσθέτει η ΠΕΟ, πολλοί και ιδιαίτερα νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει στην Κύπρο τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού από όλες τις χώρες της ΕΕ, αφού μόνο μέσα στο 2014 ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 17 χιλιάδες περίπου.
Η ΠΕΟ ασκεί, επίσης, κριτική για το ΕΕΕ. Οπως υποδεικνύει δεν μπορεί να δώσει ικανοποιητική απάντηση στα πολλά κοινωνικά προβλήματα που συσσωρεύονται μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τις ανησυχίες που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή η ΠΕΟ ότι με το ΕΕΕ αντί να διευρύνεται η κοινωνική πολιτική για να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, τελικά συρρικνώνεται.
«Για την εξάλειψη της φτώχειας απαιτείται ριζική ανακατανομή του πλούτου μέσα από ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος πρόνοιας που να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας προς όφελος των όλων των ανθρώπων και όχι μόνο των λίγων» τονίζει η ΠΕΟ. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνει τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, προστασία των συλλογικών συμβάσεων που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και πλήρη εφαρμογή των νομοθεσιών και στήριξη και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
ΕΔΟΝ: Το κράτος να στηρίξει όσους υποφέρουν. Προσβολή για την ανθρωπότητα η φτώχεια
Η ΕΔΟΝ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας, καταγγέλλει ότι η κοινωνική πολιτική συρρικνώνεται λόγω των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης και της Τρόικας. Επίσης προειδοποιεί για τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης ενόψει των εκποιήσεων και της πρότασης που προωθεί η κυβέρνηση για πακετοποίηση και πώληση δανείων. Ακόμη υποδεικνύει ότι το κράτος έχει ευθύνη να στηρίξει όσους υποφέρουν από τις συνέπειες της κρίσης.
«Η φτώχεια διαιωνίζει τις κοινωνικές ανισότητες»
«Η φτώχεια διαιωνίζει τις κοινωνικές ανισότητες» τονίζει ο Επίτροπος Εθελοντισμού σημειώνοντας ότι «η φτώχεια δεν περιορίζεται μόνο στην ανεπάρκεια εισοδημάτων και υλικών αγαθών αλλά επεκτείνεται και στην έλλειψη ευκαιριών και συνθηκών ασφάλειας, έλλειψη που υπονομεύει την αξιοπρέπεια των φτωχών και τους καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους». Σε μήνυμά του ενόψει της «Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας», ο Επίτροπος σημειώνει ότι, «η πείνα και ο υποσιτισμός, η μακροχρόνια φτώχεια και η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελούν προσβολή για την ανθρωπότητα και κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επίσης υπογραμμίζει ότι «η φτώχεια συνιστά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στέρηση της δυνατότητας συμμετοχής στην κοινωνική ζωή». Ακόμη υποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις έχουν «ευθύνη και υποχρέωση» για τη δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από τη φτώχεια.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα