Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ο Τσακαλώτος, ο ιερός Αυγουστίνος και το σεξ - Του Σπύρου Σεραφείμ

Αρχική | Απόψεις | Ο Τσακαλώτος, ο ιερός Αυγουστίνος και το σεξ - Του Σπύρου Σεραφείμ

«Συμμερίζομαι την προδιάθεση του Αγίου Αυγουστίνου που, πριν γίνει Άγιος, παρακαλούσε τον Θεό να τον κρατήσει μακριά από το αμάρτημα του σεξ. Εγώ, όμως, τώρα, δεν μπορώ να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή.

Όπως είχε πει ο Αυγουστίνος, “Cor ad cor loquitur” – «η καρδιά μιλάει στην καρδιά».


Αυτή η δήλωση του κ. Τσακαλώτου έλαβε χώρα στην έναρξη της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών για την... ιδιωτικοποίηση των ιπποδρομιών. Γιατί χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Αγίου; Μα, για να δικαιολογήσει την αδυναμία του να αντισταθεί από το να κάνει αντιπολίτευση... στην αντιπολίτευση. Έτσι, απάντησε στην κριτική βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι δήλωσαν πως ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων είναι φιλόδοξος – όχι άλογο κούρσας δηλαδή, αλλά παλιομούλαρο.

O Άγιος Aυγουστίνος ήταν επίσκοπος Iππώνος και ήταν γνωστός ως «ιερός Aυγουστίνος», αλλά και ως «υιός των δακρύων». Γεννήθηκε στην Ταγάστη Νουμιδίας της Αφρικής και ήταν γιος της Αγίας Μόνικας. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους χριστιανούς στοχαστές και θεολόγους ενώ, ταυτόχρονα, ήταν ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς. Τα συγγράμματά του είναι πολυάριθμα, με κυριότερα το «Η Πολιτεία του Θεού» (Civitate Dei), το «Περί Τριάδας» (De Trinitate), και τις «Εξομολογήσεις».

Στην αρχή εντάχθηκε στο ρεύμα του Μανιχαϊσμού για 7 χρόνια ενώ, στη Ρώμη, προσηλυτίζεται στον χριστιανισμό – αφού επηρεάστηκε από τη διδασκαλία του Αγίου Αμβροσίου, έχοντας ξεκινήσει να μελετά και Πλάτωνα. Το 395 εκλέγεται επίσκοπος Βασιλικού Ιππώνος (Hippo Regio) της Νουμιδίας, όπου ξεχώρισε για την ποιμαντική του δραστηριότητα, αλλά και την έντονη αντι-αιρετική του δράση.

Για την Καθολική Εκκλησία θεωρείται Άγιος και προστάτης του Τάγματος των Αυγουστίνων. Παρά την επίσημη αναγνώρισή του και από την Ορθόδοξη Εκκλησία, οι Ορθόδοξοι αποφεύγουν να τον αποκαλέσουν «Άγιο», καθώς υπήρξε υπέρμαχος του Παπικού πρωτείου και του “filioque” - γι’ αυτό και το... παρηγορητικό «ιερός».

Ο Αυγουστίνος έζησε μια ταραχώδη ζωή, από τα 16 του χρόνια μέχρι και τα 33 του, δοκιμάζοντας ό,τι υπήρχε σε αμαρτία - όπως ο ίδιος δήλωσε στις «Eξομολογήσεις του». Την ίδια στιγμή γινόταν ο μοναδικός Άγιος της Eκκλησίας που κατέγραψε σε βιβλίο όλον τον έκλυτο βίο του, όλες τις ακόλαστες σκέψεις του που περιείχαν και σεξ. Πολύ σεξ. «Το να απέχει κανείς από την αμαρτία, όταν πια δεν μπορεί να αμαρτήσει, δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει την αμαρτία, αλλά ότι η αμαρτία εγκατέλειψε αυτόν», είχε σημειώσει με σοφία και μια δόση χιούμορ. «Θεϊκού» χιούμορ, στην κυριολεξία.

Μπράβο στον κ. Τσακαλώτο, λοιπόν, που γνωρίζει τον Άγιο και τα έργα του, αυτός ο υπουργός δεν σταματά να με εκπλήσσει με τις γνώσεις του.

Του εύχομαι να μη χρειαστεί να πει ποτέ, δανειζόμενος πάλι ρήση του Αυγουστίνου: «Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;».


Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανός Παπαδόπουλος, «Αυγουστίνος Ιππώνος. Ο μέγιστος εκκλησιαστικός πατέρας της Δύσεως», Θεολογία, 2008, σελ. 484

Γνωμικολογικόν

Αθανάσιος Καψάλης, «Ο Ιερός Αυγουστίνος και η Πολιτεία του Θεού. Συμβολή στην εκκλησιαστική ιστοριογραφία του Ε αιώνα», εκδ. Ostracon

Protagon.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η επιστροφή του Λάκη - Του Χρήστου Μπουσιούτα

14 Νοεμβρίου 2024, 17:32
Ο Δημιουργός, έπλασε άλλα πλάσματα με δόντια και άλλα με κέρατα. Άλλα με νύχια ...

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0