To "μεγάλο δώρο" που ζήτησε ο Τσίπρας από τον Ολάντ
Με «όπλο» την διαμεσολάβηση Ολάντ, η Αθήνα στην μάχη της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο για κόκκινα δάνεια και ανακεφαλαιοποίηση
Tου Νίκου Τσίτσα
Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και τα μηνύματα που έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος προς την Ε.Ε. και τους δανειστές με την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση τα όπλα με τα οποία θα αξιοποιήσουν οι Έλληνες υπουργοί στην διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των δανειστών προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.
Οι πιέσεις του κουαρτέτου για τα κόκκινα δάνεια και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτέλεσαν ειδικό κεφάλαιο στις συνομιλίες Τσίπρα- Ολάντ κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Γάλλος Πρόεδρος προσφέρθηκε να λειτουργήσει ως «γεφυροποιός» μεταξύ Αθήνας και θεσμών προκειμένου να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και να αρθούν οι πιέσεις των δανειστών που ήταν εντονότερες τις τελευταίες ημέρες σε θέματα που αφορούν την διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων δανείων και τους όρους για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του Φ. Ολάντ κατά την ομιλία του στην Βουλή όπου υπογράμμισε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των Ελλήνων στην πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «Αλέξη μίλησα εκτός κειμένου για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι συμπεριέλαβε στην ομιλία του τους προβληματισμούς του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα κόκκινα δάνεια.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από Γάλλο Πρόεδρο και το πέτυχε τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσίων παρεμβάσεων, τη συνδρομή του για να ξεπεραστούν οι διαφορές της Αθήνας με το κουαρτέτο των δανειστών προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη τις ώρες που ο Γάλλος Πρόεδρος βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα τα υψηλόβαθμα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων αύξησαν τις πιέσεις τους πιέσεις τους στην ελληνική πλευρά και έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τεχνικά θέματα που δεν είχαν μπει στο παρελθόν, όπως η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών σε 40 ανά εβδομάδα ή με τα όρια για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Για τον λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει τον κίνδυνο στην ομιλία του τονίζοντας ότι «ενδεχομένως κάποιοι να επιδιώκουν να επαναφέρουν αυτή τη συζήτηση για το Grexit διά της πλαγίας οδού, μέσα από καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αξιολόγησης και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».
Η ελληνική κυβέρνηση με την βοήθεια του Φ. Ολάντ θα προσπαθήσει να διευθετήσει με τους θεσμούς τα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης και αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στόχος της Αθήνας είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της δόσης και να ανοίξει η συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους.
Η παρουσία του Φ. Ολάντ στην Αθήνα και οι θερμές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας στην ελληνικής πλευρά ότι μπορεί να προσβλέπει σε χαλάρωση του προγράμματος. «Οι δηλώσεις Ολάντ που έκανε λόγο για τήρηση των δεσμεύσεων και από τις δύο πλευρές αλλά και τα μηνύματα προς τον Σόιμπλε και τους ακραίους κύκλους της Ευρώπης που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, δείχνουν ότι δημιουργείται μία νέα συμμαχία εντός της Ε.Ε. κατά της συνέχισης της λιτότητας και με σαφή προσανατολισμό την χαλάρωση των προγραμμάτων λιτότητας σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης στο TheTOC.gr. Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι όλο το βάρος του Πρωθυπουργού στις ιδιαίτερες συζητήσεις που είχε με τον Ολάντ και κατά την διάρκεια του δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο και στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, «έπεσε» στην διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο και στις πιέσεις που δεχόταν η ελληνική πλευρά οι οποίες υπερέβαιναν τα όρια της συμφωνίας. Εξάλλου ο Φ. Ολάντ στις δημόσιες παρεμβάσεις του τόνισε από την μία πλευρά την ανάγκη τήρηση της συμφωνίας, αλλά από την άλλη υπογράμμισε πως «αυτό που ζητεί η Ελλάδα είναι να υπάρξει μια μέθοδος, ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία».
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τις δράσεις που αφορούν την ολοκλήρωση των μέτρων που αφορούν το πρώτο πακέτο των εφαρμοστικών διατάξεων με την έκδοση των εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται. Παράλληλα θα επιδιώξει να κλείσει το συντομότερο δυνατό την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την ανακεφαλαιοποίηση και την διευθέτηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων με προστασία της πρώτης κατοικίας με αξία κατοικίας τουλάχιστον από 200.000 ευρώ και πάνω αντί των 120.000 ευρώ που ζητούν οι δανειστές. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει κατατεθεί το 2ο νομοσχέδιο με τις εφαρμοστικές διατάξεις ενώ μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη αναμένεται να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα