Μίνι Σύνοδος για την προσφυγική κρίση - Η ΕΕ προτείνει ενίσχυση των επιχειρήσεων στο Αιγαίο
Με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό των ευρωπαϊκών κρατών που είναι εκτεθειμένα στη λεγόμενη «οδό των Βαλκανίων».
Η άτυπη αυτή σύνοδος, που αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα (17:00 ώρα Ελλάδας), συνεκλήθη έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Έτσι, στις Βρυξέλλες έχουν κληθεί οι ηγέτες δέκα κρατών (Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας).
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ευρωπαΐκής Επιτροπής είναι να πείσει τις 10 χώρες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες.
Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν μετέχει ωστόσο στη σημερινή σύνοδο.
Ιδιαίτερο βάρος δίδει η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της ΕΕ θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Ως προς την Ελλάδα, διαβουλεύσεις αναμένεται να υπάρξουν ως προς το ζήτημα των λεγόμενων hot spots, δηλαδή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων.
Η σημερινή συνάντηση κορυφής δεν αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις, τις οποίες ως γνωστό μπορεί να υιοθετήσει μόνο η Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.
Τι αναφέρεται στο προσχέδιο
Επιχείρηση της Frontex στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να ξεκινήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων που πρόκειται να συζητηθεί στη μίνι Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ηγετών χωρών-κρατών της ΕΕ και βαλκανικών κρατών.
«Δεσμευόμαστε να εντείνουμε άμεσα τις προσπάθειες να διαχειριστούμε τα σύνορά μας» σημειώνει το προσχέδιο, αναφερόμενο αναλυτικά στο πώς θα ενισχυθούν οι ναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο.
Παράλληλα, η ΕΕ σκοπεύει να στείλει εκατοντάδες συνοριοφύλακες στα δυτικά Βαλκάνια μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, γνώση του οποίου επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Tο προσχέδιο αναφέρει ότι η ΕΕ θα επιχειρήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών, Πακιστανών και πολιτών του Μπαγκλαντές, εάν απορριφθούν τα αιτήματα για άσυλο.
Διχασμένη η ΕΕ
Προειδοποιήσεις και επικρίσεις ανταλλάσσουν ευρωπαίοι ηγέτες λίγο πριν τη μίνι Σύνοδο.
Μετά από επαφές που είχε με τον Σέρβο και τον Ρουμάνο ομόλογο του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ επισήμανε ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει η περιοχή των Βαλκανίων ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους πρόσφυγες.
Η Σλοβενία είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Κροατία, αν δεν βρεθεί μία λύση την Κυριακή. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ΕΕ «πρέπει να ελαφρύνει το βάρος των χωρών που είναι πιο εκτεθειμένες».
Κάλεσε, μάλιστα, να υπάρξει ευρωπαϊκή δράση που θα σταματήσει τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές στα εξωτερικά όρια της ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οφείλουν στους εταίρους τους να περιορίσουν τη ροή των προσφύγων και απαίτησε μία πιο δίκαιη κατανομή αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Η ανατολική Ευρώπη έχει κάνει λίγα για να εμποδίσει τις προσφυγικές ροές» είπε στη δημόσια τηλεόραση της Ολλανδίας. «Εμείς έχουμε επενδύσει ένα τεράστιο ποσό σε αυτούς και τώρα αυτοί κάνουν πολύ λίγα» δήλωσε.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα