Βουλή: Στις 18 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Θεσμών ο Γ. Πανούσης
Το μεσημέρι της προσεχούς Τετάρτης 18 Νοεμβρίου, καλείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής ο πρώην υπουργός Ι. Πανούσης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις γνωστές σοβαρές καταγγελίες για σε βάρος του απειλές. Ανάλογη πρόσκληση, όπως αρχικώς είχε προταθεί, προς τον διοικητή της ΕΥΠ Ι. Ρουμπάτη δεν αποφασίστηκε να σταλεί, εξαιτίας της δικαστικής διερεύνησης της όλης υπόθεσης, μετά από τη σημερινή κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για τις καταγγελίες του κ. Πανούση, από δύο υπουργούς της κυβέρνησης. Με την δικαστική έρευνα σε εξέλιξη «θα φωνάξουμε τον κ. Ρουμπάτη να μας πει τί; Αν έκανε παρακολουθήσεις;» είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Τασία Χριστοδουλοπούλου και με αυτό ακριβώς το σκεπτικό αναρωτήθηκε: «Μετά από τη σημερινή εξέλιξη με τη μήνυση, και την ενασχόληση πλέον της Δικαιοσύνης με την ουσία της υπόθεσης, αναρωτιέμαι τί θα μπορεί να μας πει και ο κ. Πανούσης την Τετάρτη».
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που είχαν αρχικά θέσει και την παράμετρο Ρουμπάτη, σήμερα δεν επέμειναν στην πρότασή τους αυτή, με εξαίρεση επί της αρχής τον κ. Ευ. Βενιζέλο ο οποίος «υπενθύμισε» ότι η Επιτροπή της Βουλής στην οποία συμμετέχει, έχει αρμοδιότητα άσκλησης εποπτείας τόσο της ΕΥΠ όσο και της ΑΔΑΕ για το απόρρητο των επικοινωνιών. Στον αντίποδα, ήγειραν με ιδιαίτερη ένταση ζήτημα άμεσης πρόσκλησης των δύο «εμπλεκόμενων» υπουργών Ν. Παρασκευόπουλου και Ν. Τόσκα.
«Μετά τις σημερινές εξελίξεις στην υπόθεση Πανούση και την μηνυτήρια αναφορά από δύο υπουργούς σε βάρος του, πρέπει να κληθούν και οι Παρασκευόπουλος-Τόσκας» τόνισε ο κ. Ι. Τραγάκης (ΝΔ).
«Είναι αναγκαίο να διερευνήσουμε την πρωτοφανή αυτή υπόθεση» είπε από την πλευρά του ο κ. Ευ.Βενιζέλος. Και αφού χαρακτήρισε την πρόσκληση του κ. Πανούση για την προσεχή Τετάρτη «αυτονόητο και αναγκαστικό πρώτο βήμα», συμπλήρωσε: «Προφανές είναι ότι θα χρειαστεί να έρθουν και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, Παρασκευόπουλος και Τόσκας. Θα γίνει ούτως ή άλλως. Να συμφωνήσουμε για την επόμενη ή την μεθεπόμενη της Τετάρτης να έρθουν οι δύο. Την Πέμπτη, επί παραδείγματι, μπορεί να έρθει ο κ. Παρασκευόπουλος».
Υπέρ της πρότασης για άμεση κλήση και των δύο άλλων υπουργών τάχθηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γ. Αϊβατίδης, ενώ στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του Ποταμιού και του ΚΚΕ Σπ. Λυκούδης και Μ. Συντυχάκης περιορίστηκαν να σχολιάσουν πως απόφαση για το πρόσωπο που θα πρέπει να κληθεί στη συνέχεια, θα ήταν χρήσιμο να ληφθεί αφού καταγραφούν όσα θα πει ο κ. Πανούσης.
«Επιμένω να έρθουν οι Παρασκευόπουλος και Τόσκας, ανεξάρτητα του τί θα πει ο κ. Πανούσης», τόνισε σε νέα παρέμβασή του ο κ. Τραγάκης.
Εμπλοκή με ΑΝΕΛ
Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή της ηγεσίας των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ να προβεί σε αντικατάσταση του κ. Ν. Νικολόπουλου από τον κ. Β. Κόκκαλη. Ο αντικαταστάτης δεν έλαβε το λόγο στη συνεδρίαση. Ο αντικατασταθείς στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε πρωταγωνιστήσει στην υποβολή του αιτήματος να κληθούν άμεσα οι κ. Πανούσης και Ρουμπάτης.
«Αδυνατώ να απαντήσω γιατί αντικαταστάθηκα από μέλος της Επιτροπής Θεσμών» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Νικολόπουλος. «Πρέπει όλα τα ντοκουμέντα να δουν το φως της δημοσιότητας. Πρέπει να απαντήσουν οι κ. Πανούσης και Ρουμπάτης εάν ήσαν και αυτοί λειτουργοί του βαθέως κράτους, ή αν έχουμε να κάνουμε με απλά συμπτώματα μιας έρπουσας μαφιοζοποίησης της δημόσιας ζωής. Τί εξυπηρετεί η αντικατάστασή μου;», προσθέτει. Επικαλούμενος δε την ιδιότητά του όχι ως μέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ, αλλά ως πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος κλείνει την δήλωσή του, αναφέροντας ότι βάζει πλάτη ώστε ο πρωθυπουργός να τα καταφέρει και να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου.
«Τίθεται μείζον θέμα κοινοβουλευτικής τάξης» είπε για το ζήτημα αυτό ο κ. Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας αργότερα επικαλούμενος πληροφόρηση που είχε από της ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. «Να μην προσπαθούμε να δημιουργούμε εντυπώσεις βάσει δημοσιευμάτων», σχολίασε η κα Χριστοδουλοπούλου.
Ο κ. Τόσκας
Αρκετή ώρα αργότερα και όταν η Επιτροπή Θεσμών συνεδρίαζε πλέον για την έκφραση γνώμης αναφορικά με την πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον νέο διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, παρόντος του κ. Ν. Τόσκα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος επαναδιατύπωσε σειρά ερωτημάτων και με αφορμή την εμπλοκή σχετικά με την υπόθεση Πανούση. Ο κ. Τόσκας περιορίστηκε να σημειώσει ότι παρά τα όσα είπαν βουλευτές της αντιπολίτευσης η μηνυτήρια αναφορά του δεν είναι κατά του κ. Πανούση αλλά «κατά παντός υπευθύνου», σημειώνοντας παράλληλα πως η απόφαση για αντικατάσταση του πρώην πλέον διευθυντή της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, δεν συνδέεται με τις τρέχουσες εξελίξεις και τις καταγγελίες.
Ωστόσο, η αιτιολόγηση της επιλογής του (επιθυμεί περισσότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το έργο του απελθέντος διευθυντή, ενώ έκανε και λόγο για φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας στην Αστυνομία), προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση.
Στην πορεία η πρόεδρος
Ως προς το χρόνο πρόσκλησης του κ. Πανούση, αρκετή συζήτηση έγινε στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς από ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης κρίθηκε ότι δεδομένων των εξελίξεων, η προσεχής Τετάρτη μοιάζει επιλογή καθυστέρησης. Αρχικώς διαμαρτυρήθηκε ο κ.Τραγάκης: «Θα μπορούσε ο κ. Πανούσης να κληθεί ακόμα και την Παρασκευή». Η πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε ότι την Παρασκευή θα είναι σε ένα Συνέδριο, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι βουλευτές της επαρχίας ζητούν να μην γίνονται συνεδριάσεις τις Παρασκευές και τις Δευτέρες ώστε να είναι στις περιφέρειές τους. «Και την Τρίτη είναι η γιορτή του Πολυτεχνείου» συμπλήρωσε ο κ. Τραγάκης, με την κα Χριστοδουλοπούλου να συνεχίζει τη σκέψη: «Είναι η γιορτή κι εγώ πηγαίνω πάντα στην πορεία».
Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Κ. Τζαβάρας (ΝΔ) είπε ότι με αφορμή την υπόθεση Λάμπρου η Επιτροπή θα πρέπει άμεσα να ασχοληθεί και με το ρόλο (και το εύρος της εξουσίας) που φέρονται να έχουν οι συνεργάτες των υπουργικών γραφείων, είτε άμισθοι είτε έμμισθοι, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Γκιόλια. Παράλληλα, και αφού ζήτησε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των Πανούση και Παρασκευόπουλου, υποστήριξε ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στο παρελθόν και αφορά την υπό όρους απόλυση κρατουμένων, έγινε και επί τη βάσει συζητήσεων που είχε με κρατουμένους ο κ. Λάμπρου.
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα