Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ο Τσίπρας πιέζει για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης

Αρχική | Οικονομία | Ο Τσίπρας πιέζει για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ασκεί πίεση για να μείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έξω από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας, αφήνοντας την ευρωζώνη με την πλήρη ευθύνη της επίβλεψης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.


Ο κ. Τσίπρας είπε σε συνέντευξή του προς τους Financial Times πως είναι «απορημένος με την μη εποικοδομητική συμπεριφορά του ταμείου στα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα». Άφησε να εννοηθεί πως το ΔΝΤ θα πρέπει να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας του στην ευρωζώνη όταν έρθει η ώρα να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να εμπλέκεται στο ξεκίνημα του επόμενου έτους.


«Νομίζουμε πως μετά από έξι χρόνια διαχείρισης εξαιρετικών κρίσεων, η Ευρώπη έχει πλέον τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει τα ενδοευρωπαϊκά ζητήματα.»


Ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα είναι πιθανό να προκαλέσει οργή στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία πάντα επέμενε για τη συνεχή συμμετοχή του ΔΝΤ. Το Βερολίνο εκτιμά την τεχνική εξειδίκευση του ταμείου, ενώ παράλληλα αμφιβάλει για την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κομισιόν.


Ο κ. Τσίπρας διακινδυνεύει επίσης να αποξενώσει το ΔΝΤ, το οποίο είναι ισχυρός υποστηριχτής της ελάφρυνσης του χρέους για την Αθήνα, τη στιγμή που η Γερμανία και άλλα μέλη της ευρωζώνης αντιτίθενται κάθετα στις διαγραφές χρεών, παρ’ ότι εγκωμίασε τη στήριξη του ταμείου σε αυτό το θέμα.


Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνησή του επιθυμεί να εκπληρώσει τα μέτρα του προγράμματος όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με στόχο να ανακτήσει τη κυριαρχία και να ξεφορτωθεί τη λεγόμενη «τρόικα» των εποπτών της διάσωσης από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


«Πιστεύουμε πως όσο πιο σύντομα ξεφύγουμε από το πρόγραμμα διάσωσης, τόσο το καλύτερο για τη χώρα μας» είπε. «Εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει περισσότερο από το 70% των δημοσιονομικών και των χρηματοπιστωτικών μέτρων της συμφωνίας.»


Ο κ. Τσίπρας φάνηκε επίσης βέβαιος πως η Ελλάδα θα καταφέρει να απαλείψει όλα τα εναπομείναντα capitalcontrols μέχρι τον Μάρτιο και πως θα ξεκινήσει και πάλι να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές «πριν από το τέλος του 2016».


Ο κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε μια τρίτη συμφωνία διάσωσης με τους πιστωτές τον Ιούλιο, σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής που είχε σκοπό να αποτρέψει μια τραπεζική κατάρρευση και ένα ακούσιο Grexit από το ευρώ.


«Βρισκόμαστε εδώ και πέντε χρόνια σε πρόγραμμα. Είναι δύσκολο για μια χώρα της ΕΕ να έχει χάσει την κυριαρχία της για τόσο μεγάλο διάστημα. Για την ξανακερδίσουμε και για να βγούμε από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εκπληρώσουμε τη συμφωνία. Είναι δύσκολο αλλά είναι καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη επιλογή» είπε ο κ. Τσίπρας.


Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση τον περασμένο μήνα των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας με συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές έχει ενισχύσει τις ελπίδες για επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2016.


Η συγκυβέρνηση κέρδισε τα εγκώμια των πιστωτών για την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής έγκρισης για έναν σκληρό προϋπολογισμό για το 2016 και δύο ξεχωριστά πακέτα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως το τρίτο πακέτο που είναι προγραμματισμένο να εγκριθεί τον Ιανουάριο συμπεριλαμβάνει «ένα δύσκολο βήμα, καθώς περιέχει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων».


Η Ελλάδα αντιστέκεται στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων, υποστηρίζοντας πως ο στόχος της μείωσης των ελλειμμάτων των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων το επόμενο έτος μπορεί να επιτευχθεί περιορίζοντας τις πρόωρες συντάξεις και βρίσκοντας εναλλακτικές δαπάνες που μπορούν να περικοπούν.


Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ αμφιβάλουν επίσης για τις προβλέψεις της Ελλάδας για τα φορολογικά έσοδα του 2016. Ανησυχούν επιπλέον πως η εκτίμηση του προϋπολογισμού αυτού του έτους για μηδενική ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη, με δεομένη τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση στην παραγωγή στο τρίτο τρίμηνο.


Το ΔΝΤ έχει διακόψει τους περαιτέρω δανεισμούς προς την Ελλάδα λόγω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 190% της εθνικής παραγωγής το 2016.


Με τα περισσότερα μέλη της ευρωζώνης να αποκλείουν το ενδεχόμενο μείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους που τους οφείλει η Ελλάδα, η λύση θα πρέπει να βρεθεί σε άλλους τρόπους, όπως η εγγύηση μονίμως χαμηλών επιτοκίων, η παράταση των αποπληρωμών ή κάποιος συνδυασμός των δύο.


Αυτό το προσδοκώμενο βάρος εξυπηρέτησης χρέους μπορεί, όπως πιστεύεται, να αποτρέψει τους πιθανούς ξένους και εγχώριους επενδυτές, καθώς μπορεί να φοβηθούν τις ανανεωμένες δημοσιονομικές δυσκολίες μόλις το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους αυξηθεί και πάλι.


«Το σχέδιό μας είναι να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν πιο σύντομα και στη συνέχεια να έχουμε μια θετική απόφαση για την απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους» είπε ο πρωθυπουργός.

Σοφοκλέους 10





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αυτή είναι η λίστα με τα 123 προϊόντα που έχουν μείωση τιμής έως 15% στα σούπερ μάρκετ

22 Οκτωβρίου 2024, 14:04
  - Η λίστα με τους 123 κωδικούς περιλαμβάνει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από τρόφιμα, καθαριστικά ...

Mε έκπτωση 53% η τιμή της ΔΕΗ για τον Αύγουστο - Στα 16,391 λεπτά/KWh

02 Αυγούστου 2024, 01:10
Την τιμή του Αυγούστου για το πράσινο τιμολόγιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τιμή ...

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0