Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έρευνες μετά τον πύρινο εφιάλτη στον ουρανοξύστη του Ντουμπάι (φωτος)

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Έρευνες μετά τον πύρινο εφιάλτη στον ουρανοξύστη του Ντουμπάι (φωτος)

Υπό έλεγχο η φωτιά

 

 

Καπνοί εξακολουθούν να υψώνονται από το πολυτελές ξενοδοχείο Address Downtown στο Ντουμπάι, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η πυρκαγιά, όμως, έχει τεθεί υπό έλεγχο και οι Αρχές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες ξέσπασε η φωτιά στον 63 ορόφων ουρανοξύστη.

Ανταποκριτής του BBC ανέφερε ότι φλόγες εξακολουθούν να είναι ορατές στον 20ό όροφο του κτιρίου, από όπου, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, ξεκίνησε η φωτιά.

Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει επίσημες αναφορές -ούτε καν εικασίες- για τα αίτια της πυρκαγιάς. Δεν είναι επίσης γνωστό εάν το Address Downtown θα συμμετείχε στο σόου πυροτεχνημάτων για την αλλαγή της χρονιάς.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι λεπτομέρειες θα δοθούν μόλις έχουν εξακριβωθεί» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Δεκατέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά κατά την επιχείρηση εκκένωσης του ουρανοξύστη, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το υψηλότερο κτίριο του κόσμου, το Μπουρζ Χαλίφα.

Το Μπουρζ Χαλίφα, που αποτελεί σύμβολο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, βρέθηκε στο επίκεντρο των πρωτοχρονιάτικων εορτασμών, που διεξήχθησαν κανονικά, παρά την πυρκαγιά στο πολυτελές ξενοδοχείο, λίγο μακρύτερα.

Οι δρόμοι γύρω από το Address Downtown είναι αποκλεισμένοι από την αστυνομία και τις αρχές πολιτικής προστασίας, οι λεωφόροι όμως δίπλα στο Μπουρζ Χαλίφα είναι ανοιχτοί στην κυκλοφορία.

Περισσότερες από 12 ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να κατεβάσουν τις μάνικες προσωρινά, λόγω πτώσης στην πίεση του νερού, όμως η επιχείρηση της κατάσβεσης συνεχίστηκε λίγο αργότερα.

Τα κοντινά εστιατόρια άνοιξαν κανονικά την Πρωτοχρονιά, αλλά το μενού ήταν περιορισμένο, καθώς οι αρχές χρειάστηκε να κόψουν την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή.

Σκηνές αλλοφροσύνης καταγράφηκαν στη διάρκεια της φωτιάς. Ένας φωτογράφος κρεμάστηκε χρησιμοποιώντας ένα σχοινί από τον 48ο όροφο και παρέμεινε εκεί να αιωρείται στο κενό για τουλάχιστον μισή ώρα, προκειμένου να γλιτώσει από τις φλόγες.

Ο φωτογράφος, που ζήτησε να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βρισκόταν με έναν φίλο σε ένα μπαλκόνι του ξενοδοχείου, σε ένα τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται από το προσωπικό, προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες για λογαριασμό της εφημερίδας που εργάζεται από το σόου των πυροτεχνημάτων της Πρωτοχρονιάς.

«Έχει ξεσπάσει φωτιά» φώναξε ο φίλος του τρέχοντας προς την πλησιέστερη έξοδο, ενώ ο φωτογράφος έβλεπε «τον καπνό να προσεγγίζει το μπαλκόνι». Καθώς δε μπορούσε να γνωρίζει ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση εντός του κτιρίου και φοβούμενος ότι θα πέθαινε από τις αναθυμιάσεις, συνειδητοποίησε ότι η «μόνη επιλογή που είχε» για να επιβιώσει ήταν να κρεμαστεί από το μπαλκόνι και να περιμένει για βοήθεια.

«Είδα ένα ανθεκτικό σκοινί», το οποίο ήταν δεμένο στην εξωτερική πλευρά της ειδικής πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των τζαμιών στα παράθυρα του ξενοδοχείου.

«Ξετύλιξα γύρω στα 30 μέτρα, έδεσα το σκοινί στη ζώνη μου και στον φωτογραφικό μου εξοπλισμό και κατέβηκα από το μπαλκόνι». Το σκοινί «με έσωσε» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δε γνώριζα τι συνέβαινε πιο κάτω. Φοβόμουν ότι θα λιποθυμήσω λόγω του καπνού». Μόνο ένας τοίχος χώριζε το μπαλκόνι του από τις φλόγες. «Η φωτιά βρισκόταν πολύ κοντά μου» τόνισε ο φωτογράφος. Ο ίδιος ειδοποίησε τους συναδέλφους του με το κινητό του τηλέφωνο απευθύνοντας έκκληση να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Τριάντα και πλέον λεπτά αργότερα, τον διάσωσαν οι άνδρες μιας ομάδας της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας που κατάφερε να ανέβει στον 48ο όροφο. Δεν είχε πάθει το παραμικρό.

Την ίδια ώρα, σκηνές αλλοφροσύνης καταγράφονταν σε άλλα σημεία του ξενοδοχείου. Δημοσιογράφοι μετέδωσαν ότι άκουσαν έναν δυνατό ήχο σαν έκρηξη και θεώρησαν ότι ίσως άρχισε το σόου των πυροτεχνημάτων νωρίτερα. Ωστόσο, λίγα δευτερόλεπτα μετά άκουσαν κόσμο να ουρλιάζει και είδαν ανθρώπους να τρέχουν για να σωθούν.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έβλεπαν φλεγόμενα αντικείμενα να πέφτουν από το κτίριο, την ώρα που οι ένοικοι το εγκατέλειπαν.

Η ανταποκρίτρια του CNN ανέφερε ότι κατά πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από ένα δωμάτια στον 20ο όροφο. Κατά τις πληροφορίες αυτές, οι κουρτίνες του διαμερίσματος έπιασαν φωτιά και από εκεί η πυρκαγιά μεταδόθηκε.

Σε πολύ λίγο χρόνο, πάντως, στις φλόγες τυλίχθηκε ολόκληρη η μια πλευρά του ουρανοξύστη. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούγονταν ήχοι σαν να επρόκειτο να καταρρεύσει τμήμα του κτιρίου.

Η φωτιά έκαιγε επί ώρες και οι πυροσβέστες έδωσαν πραγματική μάχη για να την περιορίσουν. Τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο. Το κτίριο εξακολουθεί να καπνίζει.

Πάντως, παρά τις εκτεταμένες ζημιές ο ουρανοξύστης άντεξε και δεν κατέρρευσε

Τον περασμένο Φεβρουάριο μια παρόμοια πυρκαγιά απλώθηκε κατά μήκος της εξωτερικής επένδυσης του 86ορόφων πύργου Torch του Ντουμπάι, ένα από τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου. Τον Οκτώβριο, μια άλλη φωτιά ξέσπασε σε ένα ψηλό κτίριο κατοικιών στην πόλη Σαρτζάχ των Εμιράτων.

ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0