Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Σαουδική Αραβία «κόβει» τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Η Σαουδική Αραβία «κόβει» τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΙΙΤΗ ΚΛΗΡΙΚΟΥ


Την αποχώρηση της διπλωματικής ακολουθίας του Ιράν από τη χώρα μέσα στις επόμενες 48 ώρες ζήτησε η Σαουδική Αραβία, μετά από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη.


«[σ.σ. Η Σαουδική Αραβία] θα διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν και απαιτεί την αναχώρηση της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας εντός 48 ωρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλοντας «αρνητική και επιθετική ανάμειξη του Ιράν στις αραβικές υποθέσεις που συχνά προκαλούν ζημία και καταστροφές».

Η Τεχεράνη κατέκρινε έντονα την εκτέλεση του κληρικού, τονίζοντας ότι ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας και οι πολιτικοί της θα βρεθούν αντιμέτωποι με «Θεία Δίκη» για το θάνατο του Νιμρ Μπάκερ αλ Νιμρ.

Η Σαουδική Αραβία «κόβει» τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Πάνω από 1.000 άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους σε δύο συνοικίες της Τεχεράνης, για να διαμαρτυρηθούν για την εκτέλεση του αλ Νιμρ. Παρά τις απαγορεύσεις των αρχών, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κοντινή απόσταση από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας. Σε αντίστοιχη συγκέντρωση χτες το βράδυ, άγνωστοι πυρπόλησαν μέρος της πρεσβείας και προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές.

Η Σαουδική Αραβία «κόβει» τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Το πλήθος φώναζε το σύνθημα «θάνατος στους Αλ Σαούντ», το όνομα της βασιλικής οικογένειας του Ριάντ, και έκαψε σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης ζήτησε από τους πολίτες να διαλυθούν και να αποχωρήσουν από το σημείο.

Η Σαουδική Αραβία «κόβει» τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Την ίδια ώρα, 300 έως 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία «Παλαιστίνη» για να καταδικάσουν την εκτέλεση του αλ Νιμρ φωνάζοντας επίσης συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ριάντ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις του Ιράν.

«Μπαρούτι» μυρίζει και στο Μπαχρέιν

Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα και στο Μπαχρέιν, σε συνοικίες με σιιτικό πληθυσμό στην πρωτεύουσα Μανάμα. Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και άνοιξε πυρ με σκάγια εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν άμεσα με βόμβες μολότοφ. Παρότι μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν κάνει λόγο για τραυματίες, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Διεθνής κατακραυγή

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αλλά και τους ηγέτες άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής να «διπλασιάσουν» τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία κατέκριναν την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να εκτελέσει τον 57χρονο θρησκευτικό ηγέτη.

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0