Πώς αξιολογούν δανειστές και ΔΝΤ την εκλογή Κυριάκου
Ανατροπές φέρνει στο παιχνίδι των ισορροπιών μεταξύ Αθήνας και δανειστών η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
του Θάνου Δημάδη
Ανατροπές φέρνει στο παιχνίδι των ισορροπιών μεταξύ Αθήνας και δανειστών η εκλογή του αποκαλούμενου ως "μεταρρυθμιστή" από την πλειονότητα ξένων ΜΜΕ και αναλυτών, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Το ενδιαφέρον με το οποίο τα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού, αρχής γενομένης από την Ουάσινγκτον, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται καθώς πολλοί βλέπουν στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη τον "αντί-Τσίπρα" που μπορεί να αποτελέσει πολιτικά το αντίπαλο δέος απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ ο Τσίπρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με κάτι παραπάνω από καχυποψία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει οικοδομήσει στο εξωτερικό το προφίλ ενός νεωτεριστή πολιτικού που όταν μιλάει για μεταρρυθμίσεις, τις εννοεί. Αυτή είναι η εικόνα που ήδη από το 2012, όταν ανέλαβε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Διοίκησης, έχει καλλιεργήσει σε στελέχη των κλιμακίων του ΔΝΤ με τα οποία κλήθηκε τότε να συνεργαστεί.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2011, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής της ΝΔ είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και είχε συναντηθεί με το τότε υπ' αριθμόν 2 του Ταμείου, Τζον Λίπσκι. Μία συνάντηση κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει από το ΔΝΤ να μην επιμείνει άλλο στις πολιτικές λιτότητας αλλά να πιέσει περισσότερο προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Στελέχη του Ταμείου, όπως ο Πολ Τόμσεν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους έχουν έκτοτε παραδεχθεί το λάθος τους και επιβεβαιώσει την άποψη του κ. Μητσοτάκη ότι στην αρχή του πρώτου μνημονίου το βάρος έπρεπε να είχε πέσει περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις και λιγότερο στις τυφλές περικοπές δαπανών που βάθυναν την ύφεση και εκτόξευσαν την ανεργία.
Τι σημασία όμως έχουν όλα αυτά στο σήμερα; Πολύ μεγάλη, ειδικά αν λάβει κανείς υπ' όψη του ότι η οπτική του ΔΝΤ για την κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ίδια με εκείνη που είχε από την πρώτη ημέρα εκλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έναν χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2015: η Κριστίν Λαγκάρντ και τα στελέχη του Ταμείου δεν πίστευαν και εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι ο Τσίπρας μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υπογράψει.
Επισημαίνουν ξανά και ξανά το έλλειμμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί χρεώνοντας στον Τσίπρα τους λόγους για τους οποίους αυτή η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί. Η μέχρι πρότινος εν πολλοίς εκτίμηση ότι δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή αντίπαλον δέος του Τσίπρα έχει αναγκάσει μέχρι σήμερα την πλευρά των δανειστών να "συμβιβαστούν" μαζί του, βλέποντας ότι η δυναμική είναι με το μέρος του. Τι θα συμβεί όμως τώρα που βλέπουν τη δυναμική που αναπτύσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως κεντρικό πρόσωπο της αντιπολίτευσης, τον οποίον εκτιμούν σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο για τις ιδέες και τις ικανότητές του;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων, μέχρι πρότινος οι δανειστές- σε ΔΝΤ και Ευρώπη- θεωρούσαν ότι πρέπει να συνεργαστούν με τον Τσίπρα και να μην πυροδοτήσουν την πολιτική αστάθεια καθώς το αντίπαλον δέος ήταν απλά το χάος. Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε "αντί-Τσίπρα" στις αναλύσεις και την συνείδηση τους, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μία νέα σύρραξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, με τους τελευταίους να αναθεωρούν την στρατηγική τους απέναντι στην Αθήνα όσο βλέπουν την αντιπολίτευση να ανασυντάσσεται με επικεφαλής ένα πρόσωπο που στο εξωτερικό δεν ταυτίζουν με το παρηκμασμένο και προβληματικό πολιτικό προσωπικό της χώρας. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίσει με την ίδια δυναμική και αποδοχή που έχει δημιουργήσει γύρω από το πρόσωπό του, τότε μην παίρνετε όρκο ότι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είναι κάτι που οι δανειστές θα ήθελαν να δουν να αποφεύγεται" σύμφωνα με τα λόγια επικεφαλής αμερικανικού think tank στην Ουάσινγκτον.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα