Σώτη Τριανταφύλλου σε πρώτο πρόσωπο την Τρίτη 26 Ιανουαρίου
H συγγραφέας παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στα Public Συντάγματος
Τίποτε δεν θα μπορούσε να μας αφορά περισσότερο από ένα δοκίμιο περί πολυπολιτισμικότητας. Το νέο έργο της Σώτης Τριανταφύλλου, «Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ενσωμάτωση, αφομοίωση: Σημειώσεις για τη σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία», είναι σύμφωνα με την ίδια, «το βιβλίο ενός ιστορικού των πολιτισμών και απευθύνεται σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν στα προβλήματα της υποδοχής μεταναστών, στα όρια της ανεξιθρησκίας και στο πώς φτάσαμε στον τζιχαντισμό».
Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη λίγες ημέρες πριν από τα γεγονότα στο Παρίσι, δίνει την αφορμή για μια ουσιαστική συζήτηση στα Public Συντάγματος την Τρίτη 26 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα μιλήσουν ο κ Πλατιάς Αθανάσιος, καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς και ο κ. Μάζης Θ. Ιωάννης, καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στο τέλος της παρουσίασης θα υπάρξει συζήτηση με το κοινό.
Σε συνέντευξή της στην A.V., η Σώτη Τριανταφύλλου δίνει συνοπτικά το περιεχόμενο του έργου:
Το βιβλίο «Πολυπολιτισμικότητα, πλουραλισμός, ενσωμάτωση, αφομοίωση» είναι αποτέλεσμα ιστορικών και πολιτισμικών σπουδών και εμπειρίας σε χώρες με πολυπολιτισμικά προγράμματα από το 1980. Δεν πρόκειται για κάποια δημοσιογραφικά «επίκαιρη» μελέτη γύρω από τη σύγκρουση των πολιτισμών, αλλά για ένα δοκίμιο γύρω από πρακτικές πολυπολιτισμικότητας που εφαρμόστηκαν, με διάφορες παραλλαγές, σε όλο τον δυτικό κόσμο, με καταστροφικά, κατά τη γνώμη μου, αποτελέσματα. Το βιβλίο αναλύει έννοιες όπως «πλουραλισμός», «πολυπολιτισμικότητα», «ανοιχτή κοινωνία», «ανεξιθρησκία» και προτείνει λύσεις ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και οι αξίες της δυτικής δημοκρατίας και του κοσμικού κράτους: δηλαδή οι ρεπουμπλικανικές αξίες. Στην Ελλάδα δεν έχουμε σκεφτεί ακόμα αυτά τα ζητήματα, υπάρχει βιβλιογραφικό κενό (παρότι, φυσικά, δεν είμαι ούτε η πρώτη, ούτε η μόνη που τα επεξεργάζομαι), ενώ ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται από την πολιτική ορθότητα και τη σύγχυση των εννοιών. Ταυτοχρόνως, στην Ελλάδα επικρατεί μίσος για τον Άλλο και για την αντίθετη γνώμη. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ δικάζεται επειδή εξέφρασε τη γνώμη του για τη «Μάχη της Κρήτης»... Για όλα τούτα έγραψα αυτό το βιβλίο, το οποίο ελπίζω να διαβάσουν, εκτός από τους απλούς πολίτες, όσοι χαράσσουν πολιτική. Οι πολιτικοί πρέπει να ακούσουν τους ειδικούς: όλοι είμαστε αμαθείς – ωστόσο, μερικοί ξέρουν κάτι σε έναν τομέα. Το επικίνδυνο δεν είναι η αμάθεια, αλλά το να νομίζουμε ότι ξέρουμε πράγματα που δεν ξέρουμε. Οι Έλληνες, τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί, έχουν γνώμη για όλα, ενώ η γνώση τους δεν τους το επιτρέπει…
Είσοδος: Ελεύθερη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος (Τρίτη 26.01.2016, στις 19:30)
Βρείτε εδώ το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου για την online αγορά του ή επισκεφτείτε το κοντινότερο κατάστημα Public.
To βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα