Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ασφαλιστικό: Πού μπορεί να κάνει πίσω η κυβέρνηση

Αρχική | Οικονομία | Ασφαλιστικό: Πού μπορεί να κάνει πίσω η κυβέρνηση

Με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, χωρίς να οξύνει περαιτέρω το κλίμα στο εξωτερικό, το υπ. Εργασίας αναζητά «χειρουργικές» παρεμβάσεις στο θέμα των εισφορών για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Ποιες προτάσεις επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία.

 


Μεταξύ σφύρας και άκμονος, η κυβέρνηση αναζητεί κάποιες μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα καταλαγιάσουν το κύμα εσωτερικών αντιδράσεων από αγρότες, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται για μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών.


Τα μηνύματα από το Νταβός που εξέπεμψαν οι δανειστές προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά ήταν, καθώς φωτογράφιζαν σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό, με αιχμή τις μειώσεις κύριων συντάξεων, καθώς και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις.


Ήδη, οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου έδειξαν την περασμένη Παρασκευή διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κάποιες μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις, κυρίως μέσω της μεγαλύτερης των τριών ετών μεταβατικής περιόδου, προκειμένου να αυξηθούν οι εισφορές των αγροτών από 7% που είναι σήμερα στο 20%.


Ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε μεγαλύτερη αυτονομία του ΟΓΑ, έστω και εντός του ενιαίου υπερταμείου, εφόσον αυτό αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά στις αυξήσεις των εισφορών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να οριστεί στο 70% (και όχι στο 80%) του κατώτατου μισθού.


Αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, κυρίως τους νέους, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια, ενώ σήμερα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και με τους φορείς που τους εκπροσωπούν. Στο παιχνίδι μάλιστα μπαίνει και ο πρωθυπουργός, που χθες στην ομιλία του έκανε λόγο για αλλαγές.


Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δυνατότητα τριετούς μεταβατικού σταδίου για την αύξηση των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Ειδικά για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες, στο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών μετρούν το δημοσιονομικό κόστος του ενδεχόμενου να ισχύει στα πρώτα 3 έως 5 χρόνια της άσκησης δραστηριότητας το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και των 32,59 ευρώ για την υγεία (ελάχιστο εισόδημα 486,80 ευρώ, έναντι των 586,08 ευρώ).


Να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο του κ. Κατρούγκαλου όριζε για όλους, εκτός από τους αγρότες, ως ανώτατο όριο του ασφαλιστέου εισοδήματος το 10πλάσιο του κατώτατου νομοθετημένου μισθού.


Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να εισαχθούν στα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω, «εσωτερικοί κόφτες» ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα ο αυτοαπασχολούμενος. Μάλιστα, ενώ στην αρχή η σκέψη ήταν ο κόφτης να μπαίνει στη συνολική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση, δεύτερες σκέψεις θέλουν το πλαφόν να τίθεται μόνο στην ασφαλιστική επιβάρυνση. Στην πράξη, ειδικά κλιμάκια επεξεργάζονται τρόπους ώστε να ισχύσουν κλειστές κλίμακες εισοδήματος και ύψους εισφορών, χωρίς να αλλάζει ο κανόνας της καταβολής του 20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια.


Έρχονται οι θεσμοί


Όλες οι προτεινόμενες αλλαγές θα τεθούν εκ των πραγμάτων υπό την αίρεση των δανειστών, οι επικεφαλής των οποίων εκτιμάται ότι μπορεί να έρθουν στην Αθήνα ακόμη και εντός της εβδομάδας. Τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν είναι καλά και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, «θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση».


Ήδη, από την πρώτη επαφή σε τεχνικό επίπεδο, ζητήθηκαν από το υπουργείο στοιχεία για μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.


«Οι σκληρότεροι από τους θεσμούς θέλουν η δημόσια ασφάλιση να μοιάζει με την ιδιωτική», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου για τους αγρότες. Για να καταλήξει στην εκτίμηση πως «θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση» με τους δανειστές.


Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, όσοι ασφαλισμένοι έχουν εισόδημα έως 1.000 ευρώ κερδίζουν τόσο σε ό,τι αφορά στις εισφορές όσο και τις κύριες συντάξεις. «Οι δανειστές έχουν άλλες ιδέες», είπε, για να συμπληρώσει με νόημα πως δεν περιμένει μια εύκολη διαδικασία.


Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Εργασίας, με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται και οι στόχοι θα επιτευχθούν, όχι γιατί το ζητούν οι δανειστές αλλά γιατί διαφορετικά, με 2 δισ. ευρώ ετήσιο έλλειμμα, δεν βγαίνει το σύστημα. Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τα τεχνικά κλιμάκια την περασμένη Πέμπτη, διεφάνη ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στη θέση τους για μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, με στόχο την επίτευξη του στόχου για δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 1% του ΑΕΠ εντός του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, σημαντικές διαφωνίες κατεγράφησαν τόσο για τα ποσοστά αναπλήρωσης όσο και για την Εθνική Σύνταξη.

Euro2day.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αυτή είναι η λίστα με τα 123 προϊόντα που έχουν μείωση τιμής έως 15% στα σούπερ μάρκετ

22 Οκτωβρίου 2024, 14:04
  - Η λίστα με τους 123 κωδικούς περιλαμβάνει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από τρόφιμα, καθαριστικά ...

Mε έκπτωση 53% η τιμή της ΔΕΗ για τον Αύγουστο - Στα 16,391 λεπτά/KWh

02 Αυγούστου 2024, 01:10
Την τιμή του Αυγούστου για το πράσινο τιμολόγιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τιμή ...

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0