Παιχνίδια για παιδιά με ιδιαιτερότητες
Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2015, όταν η Rebecca Atkinson από την Αγγλία μαζί με μερικές ακόμα μητέρες παιδιών με αναπηρίες, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την εκστρατεία #ToyLikeMe στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτρέποντας τις βιομηχανίες παιχνιδιών να ξεκινήσουν να αντιπροσωπεύουν τα 150 εκατομμύρια παιδιά με αναπηρίες παγκοσμίως.
Οι δραστήριες και εφευρετικές μαμάδες ανακάλυψαν την εταιρεία παιχνιδιών Makies που κατασκευάζει τρισδιάστατα εκτυπωμένες κούκλες κατά παραγγελία, η οποία δέχθηκε να δημιουργήσει τρεις νέες εκδοχές, μία με ακουστικά βαρηκοΐας, μία με λευκό μπαστούνι και μία τελευταία με εκ γενετής σημάδι στο πρόσωπο.
Σειρά είχε η Playmobil που – ύστερα από 50.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν σε μία μόλις εβδομάδα! – δέχθηκε να δημιουργήσει προϊόντα εμπνευσμένα από την εκστρατεία #ToyLikeMe, τα οποία πρόκειται να κυκλοφορήσουν τη σεζόν 2016/17.
Χρειάστηκαν 84 χρόνια και 20.000 υπογραφές για να υπάρξει δίκαιη εκπροσώπηση της κοινότητας των αναπήρων και από την εταιρεία Lego, η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του #ToyLikeMe και δημιούργησε μια φιγούρα σε αναπηρικό αμαξίδιο που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2016. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία επιχειρεί να λανσάρει ένα αντίστοιχο παιχνίδι, αφού τον περασμένο Ιούλιο είχε κυκλοφορήσει μια παρόμοια εκδοχή φιγούρας σε αναπηρικό αμαξίδιο, με τη διαφορά ότι αναπαριστούσε ένα ηλικιωμένο άτομο, γεγονός το οποίο δεν είχε θετική ανταπόκριση από τους καταναλωτές.
Και μπορεί το κίνημα #ToyLikeMe να έχει απευθύνει κάλεσμα και στη Mattel για τη δημιουργία μιας Barbie με αναπηρίες, ωστόσο η εταιρεία προχώρησε σε αλλαγές που αφορούν μέχρι στιγμής το σωματότυπο της αγαπημένης κούκλας μικρών και μεγάλων κοριτσιών. Για πρώτη φορά μετά από 57 χρόνια, η διάσημη Barbie αποκτά τέσσερις διαφορετικούς τύπους σώματος και επτά διαφορετικές αποχρώσεις δέρματος, δίνοντας τη δυνατότητα στα μικρά κορίτσια να επιλέξουν την κούκλα με την οποία θα μπορούν να ταυτιστούν.
Ωστόσο, πρωτοπόρες σε αυτό το εγχείρημα ήταν οι κούκλες Lammily που κυκλοφόρησαν στην αγορά το Νοέμβριο του 2014 με το σύνθημα “Average is Beautiful” (“Το μέτριο είναι όμορφο”). Ο καλλιτέχνης και ερευνητής Nickolay Lamm σχεδίασε κούκλες με βάση τις πραγματικές αναλογίες μιας 19χρονης κοπέλας, με φυσικό μακιγιάζ και αυτοκόλλητα που επιτρέπουν στα κορίτσια να δημιουργήσουν στις κούκλες τους σημάδια ακμής, κυτταρίτιδα, ραγάδες και ουλές.
Ζούμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν είμαστε συνηθισμένοι σε οτιδήποτε διαφορετικό από εμάς, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε άτομα και ομάδες με ιδιαιτερότητες και που τη νοοτροπία αυτή συχνά κληροδοτούμε στα παιδιά μας. Η κοινωνία στερείται των βασικών αξιών, που διδάσκονται από την παιδική κιόλας ηλικία, για την αντιμετώπιση ατόμων με αναπηρίες, ατόμων διαφορετικών από εμάς. Όμως, τα πρώτα θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως έχουν ήδη γίνει, με τις μεγάλες εταιρείες παιχνιδιών να διαδέχονται η μία την άλλη στο λανσάρισμα προϊόντων που ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα. Άλλωστε, μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μπορούν να πάρουν τα απαραίτητα διδάγματα, ώστε να γίνουν σκεπτόμενοι και ώριμοι ενήλικες. Στο πρόσωπο μιας κούκλας σε αναπηρικό αμαξίδιο μπορούν να αντικρίσουν το κοριτσάκι στο διπλανό θρανίο ή στο διπλανό διαμέρισμα, όντας εξοικειωμένα με την κατάσταση και αποφεύγοντας ρατσιστικά σχόλια και φοβισμένα βλέμματα.
Τα προιόντα θα είναι σύντομα διαθέσιμα στα Public.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα