Ευρωτουρκικό παζάρι έως τις 17 Μαρτίου για το προσφυγικό
Με αυστηρό βλέμμα παρατηρεί η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ (όρθια στο μέσον) τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου (τέταρτος από αρι- στερά), ο οποίος όμως κοιτάζει αλλού, λίγο πριν αρχίσει το γεύμα των Ευρωπαίων ηγετών με τον προσκεκλημένο τους στη Σύνοδο Κορυφής χθες στις Βρυξέλλες.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου, πρέπει να οριστικοποιηθεί το νέο σχέδιο δράσης Ε.Ε- Τουρκίας, η οποία αναδείχθηκε στον βασικό νικητή των χθεσινών, πολύωρων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Αιφνιδιάζοντας τους ομολόγους της, η Αγκυρα μάλλον κατάφερε να διπλασιάσει την χρηματοδότηση της από την ΕΕ αλλά και να επιταχύνει τις ενταξιακές της διαδικασίες. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέα αίτήματα τα οποία θα πρέπει μέσα στις επόμενες 10 μέρες να έχουν τελειοποιηθεί και οριστικοποιηθεί. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τουσκ θα πρέπει μέσα από διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη να έχει συγκεκριμενοποιήσει το παρακάτω σχέδιο δράσης που πήρε το αρχικό πράσινο φως από τους 28 ηγέτες και τον Τούρκο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις.
Συγκεκριμένα:
- όλοι οι μετανάστες που θα περνάνε από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία με το κόστος καλυμμένο από την ΕΕ.
- στην μετεγκατάσταση, κάθε Σύρος που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα στέλνεται από την Τουρκία στην ΕΕ.
- επιτάχυνση της εφαρμογής της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
- να επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισ που έχουν αποφασιστεί ώστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των πρώτων έργων πριν τον Μάρτιο και να αποφασιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση του Ταμείου για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία
- προετοιμασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές συζητήσεις όσο το δυνατό συντομότερο, βασισμένο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου
- να συνεργαστούν με την Τουρκία έτσι ώστε να βελτιωθούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες μέσα στην Συρία που θα επέτρεπαν στον πληθυσμό να ζει σε πιο ασφαλής περιοχές.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο τα δύο βασικά σημεία “αγκάθια” που θα πρέπει να έχουν λυθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο είναι να καθοριστεί το ποσό της περαιτέρω χρηματοδότησης και το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
Η Τουρκία επιμένει σε περαιτέρω 3 δισ που θα δοθούν από το 2018 με τον κ Νταβούτογλου να τονίζει πολλές φορές κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε στην Τουρκία αλλά στους Σύρους πρόσφυγες και ότι η Τουρκία αυτή την στιγμή έχει δαπανήσει ήδη 10 δισ δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Το δεύτερο αγκάθι είναι το θέμα του ανοίγματος των διαπραγματευτικών κεφαλαίων καθώς μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα πρέπει να έχουν καθοριστεί ποια είναι αυτά και υπο ποιες προϋποθέσεις. Αυτά που ζητάει η Άγκυρα είναι τα πέντε που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία από το 2005. Από την πλευρά της Λευκωσίας κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό το αίτημα για άνοιγμα κεφαλαίων αν προηγουμένως η Τουρκία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας π.χ το άνοιγμα των Τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων για Κυπριακά σκάφη και αεροσκάφη.
Συγχρόνως η αναφορά στο κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτ Βαλκανίων στην δήλωση της Συνόδου, που αντιτασόταν η ελληνική πλευρά, παραμένει.
Συγκεκριμμένα αναφέρει ότι η οι 28 ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν τέλος στην πολιτική του « περνάω τους μετανάστες/πρόσφυγες στην επόμενη χώρα» και η δήλωση συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι αυτό σημαίνει πως «η παράτυπη ροή των μεταναστών στον διάδρομο των Δυτ. Βαλκανίων έχει πλέον τελείώσει».
Συγχρόνως οι 28 ηγέτες συμφώνησαν να στείλουν «τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ελλάδα αλλά και περαιτέρω βοήθεια για να διαχειριστεί τα εξωτερικά της σύνορα και με την ΠΓΔΜ αλλά και με την Αλβανία στέλνοντας περαιτέρω βοήθεια μέσω Frontex στα βόρεια σύνορα της χώρας.
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Έντυπη
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα