Ποιοι είναι οι 12 πρόσφυγες που πήρε μαζί του ο Πάπας
ΚΙΝΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ
Με μια έντονα συμβολική κίνηση αναχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος από τη Λέσβο, σε μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη μαζί με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο: Δώδεκα πρόσφυγες, όλοι μουσουλμάνοι, επιβιβάσθηκαν στο αεροσκάφος του με προορισμό το αεροδρόμιο Τσαμπίνο της Ρώμης.
Οι 12 πρόσφυγες είχαν μπει στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα φιλοξενηθούν από την Καθολική Εθελοντική Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου με έδρα τη Αιώνια Πόλη.
Πρόκειται για τρεις οικογένειες από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, τρία ζευγάρια με έξι παιδιά. Σημειώνεται ότι οι δυο από τους ενήλικες, μία γυναίκα και ένας άνδρας, είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία έχρηζαν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.
Μία από τις γυναίκες, η Νουρ («Άγιος φως» σημαίνει το όνομα της στα αραβικά) λίγο πριν αναχωρήσει είπε πως «το βράδυ είδε ένα πολύ φωτεινό όνειρο. Το πρωί σαν ξύπνησε τής είπαν ότι μαζί με την οικογένεια της αναχωρεί για το Βατικανό και μάλιστα μαζί με τον Πάπα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειάς του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Οι πρόσφυγες αυτοί επιλέχθηκαν με κλήρωση ανάμεσα στους διαμένοντες στον καταυλισμό του δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους είχαν μπει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν από την 20η Μαρτίου, όταν και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από την 20η Μαρτίου, και έχουν εγκλωβιστεί στη νησί.
Συνομιλώντας με δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του στη Ρώμη, ο Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι αποδέχθηκε αμέσως με χαρά πρόταση συνεργάτη του να φιλοξενήσει κάποιους πρόσφυγες. Υπογράμμισε, δε, ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, έπειτα από συνεννόηση με τις ιταλικές και ελληνικές αρχές.
Ο ποντίφικας αποσαφήνισε ότι δεν έκανε επιλογή μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά ότι οι τρεις αυτές οικογένειες είχαν πλήρη και έγκυρα έγγραφα. «Δεν πρόκειται για προνόμιο, είναι όλοι τέκνα του Θεού», τόνισε ο Φραγκίσκος.
Υπογράμμισε, τέλος, ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη ευθύνη σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία, διότι «πρέπει να επιδείξουμε, ακριβώς, ευθύνη στο πώς θα καταφέρουμε να εντάξουμε τους ανθρώπους αυτούς».
Αμέσως μετά τον Πάπα, για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα αναχωρήσει με ιδιωτική πτήση για την Κομοτηνή νωρίς το απόγευμα.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα