Κύπρος: Μεγάλη διασπάθιση στις αποστολές ασθενών
Του Κυριάκου Πενηνταέξ
ΠΛΗΡΗ ΚΑΘΑΡΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Η «Σ» δημοσιεύει εσωτερικό σημείωμα του Υπουργείου, που αποκαλύπτει το οργιώδες παρασκήνιο, αλλά και επιστολή της Γ. Διευθύντριας προς τον Γ. Εισαγγελέα, ζητώντας τοποθέτηση για τη νομιμότητα κρατικής συμφωνίας με ιδιωτικό νοσοκομείο του Λονδίνου
Το συνολικό κόστος της Τεχνικής Συμφωνίας με το Kings College ανέρχεται στα 245.500.000 για πέντε χρόνια
Το Υπουργείο θεωρεί «τεράστιες» τις οικονομικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται στην επίμαχη συμφωνία και επιδιώκει νέες συνεργασίες
Εκκρεμεί η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας στο αίτημα του Υπουργείου Υγείας
Ένα οργιώδες παρασκήνιο εκτυλίσσεται, αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια, για αποστολή επιδοτούμενων ασθενών - παιδιών στο εξωτερικό.
Η «Σημερινή» -βασιζόμενη σε επίσημη επιστολή προς τον Γ. Εισαγγελέα, αποκαλυπτικό εσωτερικό σημείωμα του υπουργείου Υγείας που εξασφάλισε και δημοσιεύει, αλλά και στη βάση έγκυρων πηγών- φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια διερευνώμενη υπόθεση ενδεχόμενης διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το θέμα χειρίζεται η διεύθυνση του Υπουργείου σε συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ, όπως αποκαλύπτουμε, πρόσφατα έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας. Ανώνυμη πηγή ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι η προσπάθεια αυτή έρχεται σε σύγκρουση με «μεγάλα συμφέροντα» που φθάνουν μέχρι το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι «πιέσεις» που καταβάλλονται για το συγκεκριμένο θέμα «να είναι έντονες και συχνές».
Όπως πληροφορούμαστε, στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η πενταετής τεχνική συμφωνία, που υπογράφτηκε την 21 Μαρτίου 2014 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ιδιωτικού νοσοκομείου Kings College Hospital του Λονδίνου, για την παροχή γαστρεντερολογικών, ηπατολογικών και διατροφικών υπηρεσιών σε Κύπριους επιδοτούμενους ασθενείς-παιδιά. Αφορά γύρω στα 460 παιδιά (280 με γαστρεντερολογικά και 180 με ηπατολογικά προβλήματα).
Όπως αναφέρεται σε εσωτερικό σημείωμα, που υπογράφει η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, το συνολικό κόστος της Τεχνικής Συμφωνίας ανέρχεται στα 245.500.000 για πέντε χρόνια.
Ζητεί νομική γνωμάτευση για τη συμφωνία
Την ίδια ώρα, με επιστολή, ημερομηνίας 27 Αυγούστου 2015, η κ. Γιαννάκη ζητεί από τη Νομική Υπηρεσία να γνωματεύσει αναφορικά με την εγκυρότητα της εν λόγω συμφωνίας και κατά πόσο νομιμοποιείται το Υπουργείο για την παραπομπή ασθενών στο συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο με βάση τη συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, διερωτάται αν είναι νόμιμο να αποστέλλονται ασθενείς με τις λόγω τιμές, χωρίς να δίδεται άλλη εναλλακτική επιλογή κέντρου.
Όπως διαφαίνεται από την επιστολή, η κ. Γιαννάκη θεωρεί τις οικονομικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται στη συμφωνία με το ιδιωτικό νοσοκομείο ως τεράστιες, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες χρεώσεις των κλειστών ενοποιημένων νοσηλείας (Σχέδιο Υγείας NHS - Έντυπο S2), οι οποίες παρέχονται στα κρατικά νοσοκομεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, επειδή οι θεραπείες αυτές είναι απρόβλεπτες και ορισμένα περιστατικά υποτροπιάζουν και νοσηλεύονται για μήνες στο Λονδίνο, το κόστος επιδότησης για το κράτος αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Στόχος του Υπουργείου, ουσιαστικά, όπως πληροφορούμαστε, είναι η πλήρης απεμπλοκή από την εν λόγω σύμβαση και η σύναψη νέων συνεργασιών, με χώρες όπως οι Γαλλία και Γερμανία, με αισθητά μειωμένο κόστος, αλλά και με εξίσου υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Εξάλλου, κάτι τέτοιο ήδη συμβαίνει με άλλου είδους θεραπείες, οι οποίες στο παρελθόν παραπέμπονταν και αυτές στο Λονδίνο.
«Ψυχολογική πίεση γιατρών σε γονείς»
Αξίζει να σημειωθεί πως στο εσωτερικό σημείωμα αναφέρεται πως «ασκούνται σοβαρές πιέσεις» στη Γενική Διεύθυνση από τους γονείς των παιδιών, για συνέχιση της Τεχνικής Συμφωνίας και παραπομπή των παιδιών στο Kings College. Γίνεται αναφορά, επίσης, σε «πιθανότητα άσκησης ψυχολογικής πίεσης από τους θεράποντες γιατρούς προς τους γονείς, για να ασκήσουν με τη σειρά τους πιέσεις για διατήρηση της συμφωνίας».
Στην επιστολή της προς τον Γενικό Εισαγγελέα, η κ. Γιαννάκη αναφέρει πως «η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνοντας υπ' όψιν το αναφαίρετο δικαίωμα του Κύπριου ασθενούς ως Ευρωπαίου πολίτη να χρήζει νοσηλείας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός των σχεδίων υγείας της εκάστοτε χώρας, δόθηκαν οδηγίες στους λειτουργούς του Τομέα Επιδότησης για διερεύνηση και εξεύρεση εν δυνάμει νέων συνεργασιών εντός χρεώσεων κλειστών νοσηλειών. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση έγινε με πρωτοβουλία δική μου από την ημέρα εξουσιοδότησής μου από τον Υπουργό Υγείας, ως ελέγχων λειτουργός του κονδυλίου για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό».
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι, για αρκετά χρόνια, πάγια τακτική ήταν οι ασθενείς να αποστέλλονται ιδιωτικά, κατά προτίμηση στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Ύπατης Αρμοστείας, «με μεγάλο κόστος για το Δημόσιο, αφού οι οικονομικές επιβαρύνσεις είναι τεράστιες, συγκρινόμενες των αντίστοιχων χρεώσεων στις περιπτώσεις ασθενών εντός του Σχεδίου Υγείας NHS - Έντυπο S2. Στην προκειμένη περίπτωση», αναφέρεται, η «εν λόγω συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ του Kings College και του Υπουργείου Υγείας προνοεί τιμές ιδιωτικού τομέα για αποστολή ασθενών απευθείας στο Kings College με ειδικές εκπτώσεις, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί με την Ύπατη Αρμοστεία, για ηπατολογικά και γαστρεντερολογικά περιστατικά».
Στην επιστολή σημειώνεται ότι, παρά τις προσπάθειες του Τμήματος Επιδοτουμένων να αποστείλει ασθενείς στο Kings College -αφού κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή τους στο συγκεκριμένο κέντρο- με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, «δεν έγινε κατορθωτό λόγω της υπό αναφορά συμφωνίας και ως εκ τούτου τα περιστατικά έχουν αποσταλεί στις τιμές που προνοεί η συμφωνία».
Όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας στην επιστολή του Υπουργείου Υγείας εκκρεμεί.
Πώς σχολιάζει η Χριστίνα Γιαννάκη
Κληθείσα από τη «Σημερινή» να σχολιάσει τις προαναφερθείσες πληροφορίες για το θέμα της αποστολής ασθενών στο Kings College, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ Χριστίνα Γιαννάκη επιβεβαίωσε το γεγονός, ότι έστειλε επιστολή στη Νομική Υπηρεσία και περιμένει απάντηση. «Αναμένω τις τοποθετήσεις της Γενικής Εισαγγελίας, αναφορικά με την εγκυρότητα της τεχνικής συμφωνίας με το Kings College και κατά πόσο το Υπουργείο Υγείας νομιμοποιείται να αποστείλει ασθενείς στις εν λόγω τιμές που εμπεριέχονται στη συμφωνία, όταν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή κέντρου».
Ερωτηθείσα, αν έχει εντοπίσει άλλα κέντρα στο εξωτερικό πιο χαμηλού κόστους, η κ. Γιαννάκη απάντησε καταφατικά. «Ναι, υπάρχουν επιλογές στη Γερμανία και Γαλλία», είπε, χαρακτηριστικά.
«Δεν θα μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών»
Σε σχέση με τις ανησυχίες των γονιών ασθενών, αναφορικά με την ποιότητα της παρεχόμενων υπηρεσιών στα πιο φθηνά κέντρα που έχουν εντοπιστεί σε άλλες χώρες, η Γενική Διευθύντρια διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μειωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Είναι εξίσου ποιοτικές», είπε χαρακτηριστικά. Κατέληξε πως θα αναμένει τις τοποθετήσεις της Νομικής Υπηρεσίας, για να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες επί του ζητήματος.
Τι προνοεί η σύμβαση με το Kings College
Στο εσωτερικό σημείωμα του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι η συνεργασία του ιδιωτικού νοσοκομείου Kings College Hospital του Λονδίνου ξεκίνησε το 1995, με την αποστολή ασθενών με ηπατολογικά προβλήματα, που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν στα κυπριακά κρατικά νοσηλευτήρια. Το 2009 υπογράφτηκε η πρώτη Τεχνική Συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ το 2014 υπογράφτηκε η τρέχουσα Τεχνική Συμφωνία με πενταετή διάρκεια.
Με βάση την υφιστάμενη συμφωνία, ένας συγκεκριμένος ειδικός παιδογαστρεντερολόγος και ένας συγκεκριμένος ειδικός παιδοηπατολόγος θα πρέπει να επισκέπτονται το Μακάρειο Νοσοκομείο σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να εξετάζουν περιστατικά της ειδικότητά τους.
Στη συνέχεια, τα εν λόγω περιστατικά αποστέλλονται στο Λονδίνο σε ειδικές τιμές, όπως αυτές καθορίζονται στη συμφωνία. Σύμφωνα πάντα με το εσωτερικό σημείωμα, το συνολικό κόστος της Τεχνικής Συμφωνίας ανέρχεται στα 245.500.000 για πέντε χρόνια.
Ελεγκτής: «Περιορίστηκε η κακοδιαχείριση»
Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελευταία ετήσια έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής είχε θίξει το θέμα της αποστολής ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με τη μεταμόσχευση ήπατος. Ζητούσε έρευνα για τους λόγους που το Υπουργείο απέστελλε ιδιωτικά ασθενείς που υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση ήπατος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταβάλλοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αντί να κάνει χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για αποστολή τους μέσω του Εθνικού Σχεδίου Υγείας. Ακολούθως, αναγνώρισε την πολύ σημαντική βελτίωση που επήλθε από μέτρα που έλαβε η Γενική Διευθύντρια, για περιορισμό των «πολύ σοβαρών προβλημάτων κακοδιαχείρισης ή/και διαφθοράς», που επικρατούσαν προηγουμένως.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα