Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κοινοτικές πηγές: Κλείδωσαν τα μέτρα, όχι όμως ο "κόφτης"

Αρχική | Οικονομία | Κοινοτικές πηγές: Κλείδωσαν τα μέτρα, όχι όμως ο "κόφτης"

Της Δήμητρας Καδδά

 

 

 

"Μας πήρε καιρό αλλά έχουμε συμφωνία  για το πρώτο πακέτο μέτρων", ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, από τις Βρυξέλλες.

Προανήγγειλε 18 προαπαιτούμενα μαζί με τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, ο οποίος όμως ακόμη "δεν έχει κλειδώσει", όπως διευκρίνισε.

Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες 10 ήμερες και πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ανέφερε η ίδια πηγή. Έκανε σαφές ότι θα πρέπει να ψηφιστούν στο σύνολό τους μαζί με τον προληπτικό μηχανισμό για να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν μέχρι τότε ο μηχανισμός δεν είναι έτοιμος, μπορεί η απόφαση να ληφθεί στη συνέχεια.

H ίδια πηγή κατέστησε σαφές ότι δεν έχει αποφασιστεί το ποσό της δόσης. "Συνδέεται με το πότε θα λήξει η 2η αξιολόγηση", είπε χαρακτηριστικά.

Προς δόση έως 10,7 δισ. ευρώ

Εξήγησε ότι αν η επόμενη αξιολόγηση αποφασιστεί να κλείσει τον Οκτώβριο θα απαιτηθούν σίγουρα 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμή δανείων και ένα επιπλέον ποσό για αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ περίπου.

Μιλώντας για την 2η αξιολόγηση έκανε λόγο για έναν όγκο δουλείας "10 φορές πιο μεγάλο απο αυτόν που συνήθως έχουμε με ένα κράτος-μέλος" και προανήγγειλε 43 κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Tα 18 προαπαιτούμενα

Στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, μάλιστα, προανήγγειλε και παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων και όχι μόνο.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν εξήγησε ότι οι παρεμβάσεις θα καλύπτουν το 30% των ειδικών μισθολογίων. Στα προαπαιτούμενα περιέλαβε και παρεμβάσεις στα φαρμακεία, στο χωροταξικό και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, τη γενική γραμματεία εσόδων σε θέματα διαφθοράς και δικαιοσύνης.

Oι παρεμβάσεις θα πλαισιώνουν τα βασικά προαπαιτούμενα των έμμεσων φόρων των "κόκκινων δανείων" του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και βέβαια του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών. Kαι όλα πρέπει να γίνουν πριν την απόφαση για την πιθανή εκταμίευση της δόσης.

Ο "κόφτης"

Αναφορικά με τον αυτόματο μηχανισμό, η ίδια πηγή ενημέρωσε ότι περιλαμβάνει αναγκαστικά τους κωδικούς που θα μπορούν να περικοπούν αν υπάρχουν αποκλίσεις, δηλαδή οι μισθοί και οι συντάξεις γιατί αλλιώς "δεν βγαίνει" ο λογαριασμός του 2% που ζητά το ΔΝΤ. Είπε ότι θα εξαιρούνται μόνο κωδικοί που σχετίζονται μόνο με θέματα υγείας και ασφάλειας.

Ο έλεγχος θα γίνεται μία φορά τον χρόνο με βάση τα στοιχεία της Eurostat και οι περικοπές θα γίνονται αυτόματα.

Το νέο υπερταμείο

"Εδώ είναι τα πολλά λεφτά", ανέφερε η ίδια πηγή για 100.000 ακίνητα του δημοσίου τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν με διάφορες μεθόδους (πώληση, leasing κλπ) στο πλαίσιο του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Είπε ότι ο στόχος είναι να βρεθούν 6 δισ. ευρώ έως το 2022 και 50 δισ. ευρώ έως τη λήξη του δανείου με τους θεσμούς. Προσδιόρισε τρία πακέτα. Ένα άμεσα ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης, ένα τον Σεπτέμβριο κι ένα τον Δεκέμβριο.

Είπε ότι το νέο ταμείο θα τροφοπδοτηθεί πέρα από τα ακίνητα από ΔΕΚΟ, από τις τράπεζες και τα 6-7 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Για το ΔΝΤ η ίδια πηγή της Κομισιόν ανέφερε ότι υπάρχει στήριξη στο πρόγραμμα αλλά είναι δική τους η απόφαση αν θα μετέχουν με νέο μνημόνιο.

Αύξηση ΑΕΠ 7%

Η κοινοτική πηγή ανέφερε ότι η συνολική ονομαστική ανάπτυξη τη διετία 2017-2018 θα φτάσει το 7%.

Επιβεβαίωσε επίσης τα δημοσιεύματα του Capital.gr για "μαξιλάρι" στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, το οποίο προκύπτει από την απόδοση πρόσθετων μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα (πχ από την πάταξη της φοροδιαφυγής) που μπορούν να φέρουν επιπλέον 1 δισ. ευρώ, όπως εκτίμησε.

Έκανε επίσης λόγο για μεγαλύτερη απόδοση των μέτρων του ασφαλιστικού, κατά 5% του ΑΕΠ έως το 2025.

Capital.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0