Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Υψίστης σημασίας για τη Δύση ο ενεργειακός αγωγός TAP

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Υψίστης σημασίας για τη Δύση ο ενεργειακός αγωγός TAP

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία του απεσταλμένου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμος Χόχσταϊν αλλά και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μάρος Σέβκοβιτς, αρμόδιου για την Ενεργειακή Ενωση, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου TAP στη Θεσσαλονίκη.


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση έκανε λόγο για ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας, όχι μόνο μεγάλης οικονομικής αλλά και γεωστρατηγικής σημασίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός μίλησε για «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για ένα περιβάλλον σταθερότητας ιδανικό για επενδύσεις».


«Ως προς την ελληνική οικονομία, τα σημερινά εγκαίνια συμπίπτουν χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ταχεία ανάκτηση του αναπτυξιακού βηματισμού της χώρας μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη δημιουργία περιβάλλοντος σταθερότητας που ευνοεί τις επενδύσεις.


«Ολοκληρώσαμε επιτυχώς την αξιολόγηση έχοντας κρατήσει την Ελλάδα όρθια και δημιουργώντας ένα περιβάλλον σταθερότητας ιδανικό για τις επενδύσεις», είπε ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στην εκταμίευση των χρημάτων με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είπε πως αυτά θα αναζωογονήσουν την οικονομία. Πρόσθεσε επίσης πως «με την προβλεπόμενη ρύθμιση του χρέους θα φύγουν οριστικά η αστάθεια και η αβεβαιότητα και τα εγκαίνια του αγωγού σηματοδοτούν αυτήν ακριβώς τη νέα εποχή». «Οι ενέργειές μας βάζουν την Ελλαδα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και απαρίθμησε τα οφέλη από τη δημιουργία του αγωγού. «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα σε νέα εποχή με τα εγκαίνια του TAP» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες του αγωγού και σημείωσε: «Ο αγωγός προορίζεται, σε αρχική φάση να μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κυβικά μέτρα αζέρικου φυσικού αερίου, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη της ενέργειας που καταναλώνουν περίπου επτά εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη. Μελλοντικά δε, η ικανότητα του μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά επιπρόσθετων ποσοτήτων ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα "φυσικής αντιστροφής ροής", θα μπορεί, δηλαδή, να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που αυτό παραστεί αναγκαίο. Δικαίως, λοιπόν, χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται παγκοσμίως σε ενεργειακό επίπεδο αυτήν την περίοδο. Κατά μήκος της διαδρομής του, ο TAP μπορεί να διασυνδεθεί με υφιστάμενους ή σχεδιαζόμενους αγωγούς, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερες ενεργειακές αγορές».


Από την πλευρά του ο απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμος Χόχσταϊν μετέφερε μήνυμα του Τζον Κέρι και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η ολοκλήρωση του έργου.


«Η ολοκλήρωση του έργου πρέπει να ολοκληρωθεί για να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια. Ο νότιος διάδρομος θα κάνει τη διαφορά στην περιοχή γιατί με την κατασκευή του επιτυγχάνεται η ενεργειακή ασφάλεια και διασφαλίζεται η διαφοροποίηση για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό των πηγών ενέργειας, καθώς σπάει το μονοπώλιο με τη Ρωσία». «Οι ΗΠΑ είναι μαζί σας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χόχσταϊν.


Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέβκοβιτς, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ενωση, έκανε λόγο για «μια σημαντική μέρα και για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο αυτή την εποχή για το οποίο είχε προηγηθεί σκληρή δουλειά όλων των κυβερνήσεων». Επεσήμανε παράλληλα πως «μέχρι το 2020 περιμένουμε την Κασπία να φτάσει στην Ευρώπη».


Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον TAP για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή».


Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, ο οποίος συζήτησε νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα θέματα ενέργειας και οικονομίας αλλά και ο αντιπρόεδρος του Αζερμπαιτζάν.


Επισημαίνεται ότι αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε επενδύσει στην παρουσία των ηγετών όλων των χωρών από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχαμ Αλίγιεφ, μέχρι τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ματέο Ρέντσι, τελικά, εκτός από τον πρωθυπουργό της Γεωργίας και τον αντιπρόεδρο του Αζερμπαιτζάν, οι υπόλοιπες χώρες έστειλαν αντιπροσωπείες σε επίπεδο υπουργών.


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ξένοι προσκεκλημένοι μετέβησαν σε χώρο του λιμανιού και σε μια καθαρά συμβολική κίνηση έβαλαν τις υπογραφές τους σε ένα κομμάτι αγωγού.


Για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP αναμένεται να επενδυθούν περί τα 1,5-2 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν περί τις 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Ηδη ένας αριθμός περίπου 150 μικρομεσαίων ελληνικών εταιρειών από διαφόρους κλάδους, αλλά και μεγάλες κατασκευαστικές, έχουν υπογράψει συμβάσεις με την κοινοπραξία του TAP για μια σειρά από έργα και υπηρεσίες που συνδέονται με την κατασκευή του αγωγού.


Μεγάλες εργολαβίες σε Ελλάδα και Αλβανία έχουν ανατεθεί σε κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ η εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε τη σύμβαση προμήθειας σωλήνων. Η J&P AΒΑΞ Α.Ε., σε κοινοπραξία με την Ιταλική Bonatti S.p.A, έχει αναλάβει την κατασκευή των δύο εκ των τριών χερσαίων τμημάτων της Βορείου Ελλάδος, που αφορούν περίπου 360 χλμ. του αγωγού, και η ελληνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ανέλαβε από κοινού με την ιταλική Rensco την κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του έργου στην Ελλάδα και στην Αλβανία.


Σχόλιο από Ν.Δ. με αφορμή τα εγκαίνια του TAP


Η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας με αφορμή τα εγκαίνια του TAP, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:


«Τον Φεβρουάριο του 2013 η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού TAP, ενώ η Ελληνική Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, επικύρωσε τη συμφωνία μεταξύ της κοινοπραξίας TAP και του Ελληνικού Δημοσίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση δεν υπερψήφισε την εν λόγω συμφωνία. Τότε, έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ουσιαστικό όφελος από την κατασκευή του αγωγού, ότι ήταν ανυπόστατες οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για δημιουργία 8.000 - 10.000 θέσεων εργασίας, ότι δεν αναβαθμιζόταν ο γεω-ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας.


Σήμερα, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από την Kυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας, σε αντίθεση με αυτά που υποστήριζε, οργανώνει φιέστες στη Θεσσαλονίκη για να πανηγυρίσει τα εγκαίνια του αγωγού. Αναμένουμε, ως ελάχιστη ένδειξη σύνδεσης με την πραγματικότητα, ότι έστω και τώρα θα αναγνωρίσει την ορθότητα της απόφασης της τότε Kυβέρνησης. Ας ακολουθήσει το δρόμο της αλήθειας. Αν δεν μπορέσει να το κάνει, θα βρεθεί για μια ακόμα φορά ανακόλουθος και αναξιόπιστος στα μάτια του ελληνικού λαού».


Έντονη υπήρξε και η δήλωση του πρ. Υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του κ. Αντ. Σαμαρά, Δημήτρη Σταμάτη. «Όταν ο Σαμαράς το 2013 υπέγραψε τον TAP ο Τσίπρας είχε ανέβει πάλι στα κάγκελα και τον κατηγορούσε πως ο αγωγός αυτός εξυπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα. Σήμερα ο Τσίπρας εγκαινιάζει και εκθειάζει τον TAP χωρίς ντροπή και χωρίς συγγνώμη για τις συκοφαντίες του σε βάρος του Σαμαρά. Συκοφαντώντας τους αντιπάλους του και εξαπατώντας τον λαό έγινε πρωθυπουργός και τώρα οικειοποιείται τα έργα τους. Χωρίς συγγνώμη και χωρίς Τσίπ(ρ)α...»

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0