Υποσχέσεις σε Αθήνα και αυστηρά μηνύματα σε ΝΑΤΟ & ΗΠΑ
Μηνύματα συνεργασίας έστειλαν Πουτιν και Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μηνύματα συνεργασίας έστειλαν Πουτιν και Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον ρώσο πρόεδρο να αφήνει παντως αιχμές σε ότι αφορά αφορά το ναυάγιο του νότιου αγωγού, ενώ φροντισε να στείλει μήνυμα και στις ΗΠΑ για το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας.
Τσίπρας: Επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών
Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν και αναφέρθηκε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν νωρίτερα για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.
Μιλώντας για τον ρόλο της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χρονική περίοδο που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα μια περίοδο για την οποία τόνισε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνομιλία, όπως είπε, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.
Επενδύσεις 700 εκατ. δολαρίων
Πολύ ουσιαστικές συνομιλίες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. Δολάρια.
Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.=
Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.
Τα θετικά... μνημόνια
Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι επικυρώθηκε ο αναβαθμισμένος πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες στο υψηλότερο επίπεδο. «Κάναμε και κάποια σημαντικά βήματα με την υπογραφή μιας σειράς μνημονίων συνεργασίας, αποδείξαμε ότι μπορεί και να υπάρχουν μνημόνια θετικά», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι ο ελληνορωσικός διάλογος μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός για την ανταλλαγή απόψεων σημειώνοντας ότι η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά από θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Χαρακτήρισε επίσης κρίσιμες για την Ελλάδα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας και εξέφρασε την ελπίδα η αναβάθμιση του ελληνορωσικού διαλόγου να παίξει προωθητικό ρόλο για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας αλλά και Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια στιγμή που γυρίζει σελίδα και περνάει από μια οικονομική κρίση και μια πολυετή κατάσταση αβεβαιότητας, σε μια περίοδο σταθερότητας και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης γεγονός που δίνει την ευκαιρία να οικοδομηθούν οι σχέσεις σε καλύτερες βάσεις.
«Θα χαρούμε αν δούμε επενδύσεις από τη Ρωσία»
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συγκυρία είναι σημαντική διότι η Ελλάδα τώρα χρειάζεται επενδύσεις στρατηγικής σημασίας και στρατηγικής σημασίας και για τη Ρωσία. Ανέφερε ότι πέρα από τις επενδύσεις προχωρά η συνεργασία σε αγροτοδιατροφικό τομέα και τουρισμό. Ειδικά για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θέλει να πολλαπλασιάσει τον τουρισμό και γι΄αυτό η κυβέρνηση κάνει ότι περνάει από το χέρι της για την επιτάχυνση της διαδικασίας απόδοσης βίζας. Για το αγροτοδιατροφικό τομέα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι σημαντική η συνεργασία όπως και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τόνισε ότι με μεγάλη χαρά η Ελλάδα θα δει ρωσικές εταιρείες να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς όπου δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι οι διαδικασίες θα είναι αδιάβλητες χωρίς τεχνητούς αποκλεισμούς και φοβικές προκαταλήψεις και θα υπάρχει ισοτομία. Με αυτή την έννοια και ο αναβαθμισμένος διάλογος είναι σημαντικός, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και η οικονομική συνεργασία για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία.
Συνεργασία στον ενεργειακό τομέα
« Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.
Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία ήθελε να προχωρήσει τον Νότιο Αγωγό αλλά δεν μας άφησαν λόγω πιέσεων των ΗΠΑ και της άρνησης της Βουλγαρίας. Προτείναμε μια διαδρομή μέσω της Τουρκίας αλλά δεν προχώρησε. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οποιοδήποτε έργο αλλά μας χρειάζονται από πριν εγγυήσεις. Αν δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον, δεν θα ξοδέψουμε λεφτά γι' αυτό.
Αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.
Πυρά Πούτιν για την αντιπυραυλική ασπίδα
Ειδική αναφορά έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος στα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας την πάγια ρωσική προειδοποίηση ότι η Μόσχα θα προβεί σε αντίμετρα σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια για δημιουργία βάσης στην Πολωνία.
Κατα την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου μερ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πούτιν κάλεσε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να σταματήσουν την ανάπτυξη αντιβαλιστικών συστημάτων μεγάλου βελίνεκούς και αμφισβήτησε την ειλικρίνειά τους όταν ανακοινώνουν ότι τα συγκεκριμένα συστήματα αφορούν στην προστασία της Ευρώπης από το Ιράν, υπενθυμίζοντας ότι οι εντάσεις με την Τεχεράνη έχουν εξαλειφθεί μετά την διεθνή συμφωνία για τα Ιρανικά πυρηνικά.
Αναφερόμενος στην αντιαεροπορική ασπίδα στη Ρουμανία, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε την ενέργεια «μονομερή» και τόνισε ότι επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις με τη Μόσχα.
«Το ζήτημα της Κριμαίας έκλεισε μια για πάντα»
Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην προσάρτηση της Κριμαίας στην ρωσική ομοσπονδία τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα έχει κλείσει για πάντα και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά.
Αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργόςεξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδα στην εξασφάλιση της ειρήνης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Μινσκ με μια σημαντική παρουσία του ΟΑΣΕ στην περιοχή.
Οι Ρωσοτουρκικές σχέσεις
Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων όπως διακήρυξε η νέα τουρκική κυβέρνηση ότι επιθυμεί, δεδομένης και της κατάρριψης του αεροσκάφους που είχε προηγηθεί.
Είπε ότι «οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια στις κανονικές τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το μαχητικό τουρκικό μπορεί να πυροβολήσει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή». Πρόσθεσε ότι δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος αλλά και πυροβόλησαν τον πιλότο. «Αυτό είναι έγκλημα πολέμου», είπε και πρόσθεσε ότι δεν άκουσαν εξηγήσεις από την τουρκική ηγεσία.
Ακούσαμε, είπε ο κ. Πούτιν, για την επιθυμία να αποκαταστήσουν κι εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία, και πρόσθεσε: Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό, για να τονίσει ότι δεν αρκεί επιθυμία και δηλώσεις, αλλά ότι για την αποκατάσταση των σχέσεων χρειάζεται να κάνεις κάτι. «Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις. Ακόμα δεν υπάρχουν», τόνισε.
Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος. «Σε ότι αφορά στην Ουκρανία αποδίδουμε σημασία στην σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «έχουμε εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την στρατηγική πεποίθηση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής και με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός.
«Θεμέλιο οι καλές σχέσεις των χωρών μας»
«Η Ελλάδα είναι πατρίδα μεγάλων φιλοσόφων, λένε ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Αριστοτέλη», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι «οι καλές σχέσεις μεταξύ μας, με αιώνιες ρίζες, είναι ένα θεμέλιο των ελλληνορωσικών σχέσεων».
Είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει και να επηρεάσει και τις αποφάσεις της ΕΕ, και στον διάλογο με τους γείτονες, ιδιαίτερα αν θα κάνει ερωτήσεις και θα αναζητήσει λύσεις για τα μεγάλα περιφερειακά έργα, προσθέτοντας ότι αυτό έχει διασύνδεση και σε άλλους τομείς όπως η πολιτική και η ασφάλεια.
Αναφορικά με τη Συρία, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι για να σταματήσει η ροή μεταναστών προς την Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσουμε στους κατοίκους τη δυνατότητα να ζουν άνετα στις χώρες τους. Για να γίνει αυτό, συνέχισε, πρέπει να καταπολεμηθούν και να νικηθούν οι τρομοκράρες και πως για να γίνει αυτό πρέπει όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή. Ο κ. Πούτιν είπε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε όταν θα καταλάβουμε όλοι μαζί αυτή την απειλή και πως αν ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, αυτό θα γίνει οπωσδήποτε.
Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των διερυμένων αντιπροσωπειών αφορούν στα εξής:
• Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και
• Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
Επίσης υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.
Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφονται και μεταξύ φορέων:
• Enterprise Greece – Invest in Russia
• ΕΛΠΕ – Rosneft
• Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
• Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας
Το τετ α τετ των δύο ανδρών
Ξεπέρασε κατά πολύ τον προγραμματισμένο χρόνο η τετ α τετ συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ είχε προγραμματιστεί για 30 λεπτά.
«Θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και σχέσεων. Θέλω να επαναλάβω ότι η ενίσχυση των σχέσεων μας είναι στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα», ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον ρώσο πρόεδρο και πρόσθεσε: «Έρχεστε στην Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη στιγμή που αλλάζουμε σελίδα. Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να συμβάλει θετικά στο να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε ένα περιβάλλον που θα είναι ένα περιβάλλον σταθερότητας».
«Πρώτα από όλα σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Έχουμε συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Βεβαίως τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες αλλά υπάρχουν και καλές προοπτικές. Και πρέπει να μεταμορφώσουμε τα καλά συναισθήματα των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο ενέργεια, είναι και ητεχνολογία, οι υποδομές, οι αμοιβαίες επενδύσεις. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα» ανέφερε από τη μεριά του ο ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τον Α. Τσίπρα.
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας
Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.
Πούτιν: Με την Ελλάδα έχουμε κοινές ηθικές αξίες
Τώρα είναι να η ώρα να συζητήσουμε τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος στέλνοντας μήνυμα ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, τονίζοντας ιδιαίτερα την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία του ελληνικού κράτους για την πρόσκληση. Όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς τόσο στην οικονομία όσο και στη διεθνή ασφάλεια. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και να βρούμε λύσεις», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος στις δηλώσεις που έκανε στο προεδρικό μέγαρο.
«Δεν είναι τυχαίο ότι έρχομαι εδώ στην Ελλάδα, σε μια χώρα που έχουμε διαχρονικές, παλιές, πνευματικές σχέσεις. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ρίζες μας. Είμαι ευγνώμων και σε εσάς και στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία για το ότι υποστηρίξατε την επίσκεψή μου στο Α. Όρος. Εμείς όπως υπολογίσαμε περίπου 1.000 χρόνια βρίσκονται εκεί ρώσοι μοναχοί.Σημασία έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες. Και βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Όπως αναφέρατε, αυτό θα το συζητήσουμε πιο αναλυτικά με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Κατά τον μήνα Μάρτιο, ο αριθμός των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%. Και πρέπεινα προχωρήσουμε και σε άλλους τομείς. Νομίζω τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους».
Παυλόπουλος: Η επίσκεψή σας γίνεται σε κρίσιμη συγκυρία
«Με εξαιρετική χαρά σας υποδέχομαι στο προεδρικό μέγαρο. Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος. «Ως προς τις προεκτάσεις της επίσκεψής σας έχω να κάνω δύο επισημάνσεις. Πρώτον, η επίσκεψή σας γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες. Δεύτερον, είναι εξαιρετικά σημαντική η στενή συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας-ΕΕ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Συρία. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το προσφυγικό αλλά και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας του ISIS», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.
Η άφιξη στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»
Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αλλά και χωρίς προσδοκίες για την υπογραφή μεγάλων συμφωνιών έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 16.50 το απόγευμα.
Τον ρώσο πρόεδρο υποδέχθηκε στην ανεπίσημη τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μαζί με αγήματα της ελληνικής αεροπορίας και του ελληνικού ναυτικού.
Από τη στιγμή που εισήλθε το αεροπλάνο του Β. Πούτιν στο ελληνικό FIR, το συνόδευσαν τρία ελληνικά F-16, ενώ οι προετοιμάσιες για την άφιξη του ρώσου προέδρου στο αεροδρόμιο είχαν αρχίσει από νωρίς το μεσημέρι.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Β. Πούτιν, το κέντρο της Αθήνας θα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένο, ενώ περίπου 1.500 Έλληνες αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή.
Ο Ρώσος πρόεδρος μετά τις συναντήσεις του θα διανυχτερεύσει σε πολυτελές παραλιακό ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων, το οποίο έχει ερευνηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή από Ρώσους πράκτορες.
Ο σχεδιασμός των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας περιλαμβάνει τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, τα οποία θα μεταφέρουν στη χώρα μας τρεις πανομοιότυπες θωρακισμένες λιμουζίνες, που κανείς δεν θα γνωρίζει σε ποια επιβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως επίσης βαρύ οπλισμό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Τι κάνει ο Πούτιν στην Ελλάδα
Στο πολιτικό επίπεδο πάντως η επίσκεψη του ρώσου προέδρου δεν αναμένεται να οδηγήσει στην υπογραφή κάποιων πολύ σημαντικών συμφωνιών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιδιώξεις ή προσδοκίες και από τις δύο πλευρές.
Κατ'αρχάς, με την παρουσία του στο Άγιο Όρος ο κ. Πούτιν επιδιώκει να στείλει το μήνυμα στη χώρα του ότι τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος σηματοδοτούν την ηγετική θέση της Ρωσίας στους ορθόδοξους πληθυσμούς ανά την υφήλιο. Γι αυτό και τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύουν 50 μητροπολίτες και φυσικά ο Πατριάρχης Κύριλλος ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Άγιο Όρος.
Σε δεύτερο πλάνο, ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα με αιχμή την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ. Γι αυτό άλλωστε θα τον συνοδεύει πολυπληθής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και εννέα (9) υπουργοί.
Στόχος της επίσκεψης τόσο από πλευράς Αθήνας όσο και από πλευράς Μόσχας είναι η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων, μέσα από την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα