Οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit - Παραιτείται ο Κάμερον
Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του έως τον Οκτώβριο καθώς οι πολίτες της χώρας του αγνόησαν την έκκληση του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
«Δεν νομίζω ότι θα είναι σωστό για εμένα να είμαι ο καπετάνιος που θα κατευθύνει τη χώρα στον επόμενο σταθμό», είπε ο Κάμερον σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Δεν έδωσε λεπτομερές χρονοδιάγραμμα αλλά είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέος ηγέτης μέχρι το συνέδριο του κόμματός του τον Οκτώβριο.
«Αυτή δεν είναι μια απόφαση που έλαβα ελαφρά τη καρδία αλλά πιστεύω ότι είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος να υπάρξει μία περίοδος σταθεροποίησης και μετά νέα ηγεσία», είπε.
«Πιστεύω ότι είναι σωστό ο νέος πρωθυπουργός να λάβει την απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της ΕΕ».
Για πολιτικό «Αρμαγεδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά την επικράτηση του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα.
To πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μετά την επικράτηση του Brexit έχει αναλάβει το κουαρτέτο των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε. Οι τέσσερις άντρες θα συναντηθούν στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη θέση της ΕΕ επί του αποτελέσματος.
«Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η ΕΕ και η Μ. Βρετανία.
Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Μ. Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Μ. Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Τρίτον, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την ΕΕ.
«Καλό κουράγιο», σχολίαζαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ, μερικές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα.
Φάρατζ: Η ΕΕ πεθαίνει
Η ΕΕ πεθαίνει, πρόσθεσε νωρίτερα στις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που έγινε χθες.
Η Βρετανία χρειάζεται τώρα μια "Brexit κυβέρνηση", σημείωσε και ζήτησε την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της εξόδου της από την ΕΕ.
«Η ΕΕ καταρρέει, η ΕΕ πεθαίνει», σημείωσε.
«Ελπίζω ότι ρίξαμε το πρώτο τούβλο από τον τοίχο. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς μια Ευρώπη κυρίαρχων κρατών», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βρετανία και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ γιατί είναι θυμωμένοι από τη μεταχείριση που είχαν από διαδοχικές κυβερνήσεις.
«Πολλές κοινότητες απηύδησαν με τις περικοπές, απηύδησαν με την οικονομική αποδιάρθρωση και αισθάνονται πολύ θυμωμένες από τον τρόπο που προδόθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο από διαδοχικές κυβερνήσεις σε πολύ φτωχές περιοχές της χώρας», δήλωσε ο Κόρμπιν στο στην τηλεόραση του BBC.
Ο Κόρμπιν πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες στις θέσεις εργασίας στη Βρετανία ως αποτέλεσμα του Brexit, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να ελαχιστοποιήσει.
«Πρέπει τώρα να γίνει επίκληση του άρθρου 50, ώστε να διαπραγματευθούμε μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.
Κανένα κράτος μέλος δεν έχει φύγει ποτέ και το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, που καθορίζει πώς ένα κράτος μπορεί να βγει από την Ένωση, εμπεριέχει λίγες λεπτομέρειες.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα