Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Ταβάνι» οι 197 ψήφοι για τον Τσίπρα υπέρ του εκλογικού νόμου

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | «Ταβάνι» οι 197 ψήφοι για τον Τσίπρα υπέρ του εκλογικού νόμου

ΨΑΧΝΕΙ ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

 

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC

 

 

Με 179 βουλευτές να στηρίζουν την κυβερνητική πρόταση για διατάξεις του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπληρώσει τον μαγικό αριθμό 200 ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.

Με δεδομένη την ισχυρή άρνηση της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση προσμετρά αυτή τη στιγμή 179 ψήφους:


Οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,

Οι 15 του ΚΚΕ,

Οι 9 των ΑΝΕΛ,

Οι 9 από την Ενωση Κεντρώων,

Ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος,

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που ως γνωστόν, διαφοροποιήθηκε από την στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,

Οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιφυλάχθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή, να αποκαλύψουν την στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία.

Ακόμη και αν υπερψηφίσουν ωστόσο τις σχετικές διατάξεις, η πλειοψηφία διαμορφώνεται στους 197 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι το Μαξίμου «αναζητά» 3 βουλευτές για να ισχύσουν οι αλλαγές από τις επόμενες εκλογές.


Ο ελιγμός της τελευταίας στιγμής

Στην προσπάθεια να πείσει το ΚΚΕ να ψηφίσει, η κυβέρνηση έκανε έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής.

Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπ. Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, διέσπασε τα δύο άρθρα που εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσουν την συναίνεση και άλλων κομμάτων.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής που συζητά την καθιέρωση της απλής αναλογικής:


α) διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.


Έτσι δημιουργείται:


ένα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους στην κατάργηση του οποίου συμφωνούν πολλά κόμματα και

ένα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

β) αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι:


η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.


Η στάση των κομμάτων

Στην επιτροπή τοποθετήθηκαν τα κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων να δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν τον νόμο, ενώ το ΚΚΕ θα ψηφίσει «όχι» επί της αρχής, αλλά «ναι» στα τρία επίμαχα άρθρα για κατάργηση μπόνους, κατανομή εδρών με απλή αναλογική και την νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει ότι αν ψηφιστούν από 200 βουλευτές θα ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές. Το ΚΚΕ θέλει κατάργηση του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή, κάτι όμως που δεν προβλέπει ο εκλογικός νόμος της κυβέρνησης.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τον νόμο.

Η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε για τη στάση που θα κρατήσει.

Επίσης, την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν έχουν εκφράσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης. Ο μόνος από τους ανεξάρτητους που θα ψηφίσει είναι ο Νίκος Νικολόπουλος που έστειλε και σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό.


Οι τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών

Με τις εισηγήσεις των ειδικών αγορητών των κομμάτων συνεχίζεται η συζήτηση του σχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.


Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Δεν θέλουμε αλλαγή εκλογικού νόμου αλλά αλλαγή του εκλογικού συστήματος», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτικό καιροσκοπισμό» και ότι «επισπεύδει μια διαδικασία εν μέσω κοινωνικής οικονομικής λαίλαπας, για μικροκομματικούς λόγους».

«Εμείς θα πούμε όχι επί αρχής για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και τη συγκυριακή και αποσπασματική αντιμετώπιση ενός τέτοιου συστήματος, αλλά και για τη διαδικασία που οξύνει την πόλωση», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ πρότεινε την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης και τη σύσταση εν συνεχεία διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών η οποία θα επεξεργαστεί νέα πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει την ψήφο στους ομογενείς και την κατάτμηση των περιφερειών.


ΚΚΕ

«Δεν νοείται απλή αναλογική με πλαφόν» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ εξαρχής έχει αποσαφηνίσει ότι ψηφίζει μόνο απλή και ανόθευτη απλή αναλογική και το όριο του 3% δεν είναι απλή αναλογική.

«Λέμε παρών επί της αρχής. Ναι στο εκλογικό δικαίωμα για ψήφο στα 17, Ναι στην κατάργηση μπόνους, θα ψηφίσουμε το άρθρο 4 που έγινε 5 με τη νομοτεχνική βελτίωση» σημείωσε ο κ. Κατσώτης, ενώ διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ διατηρεί επιφύλαξη, για το πλαφόν του 3% και θα φέρει στην Ολομέλεια τροπολογία για την κατάργησή του.

Καταλήγοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με το νέο νόμο επιδιώκει την «ισχυροποίηση του διπολικού συστήματος ώστε η εναλλαγή δεν θα διαφέρει στη στρατηγική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να θέσει σε δεύτερη θέση την ανάγκη της οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και συνολικά του λαού για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης με τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται από το Σεπτέμβρη».


Ποτάμι

Για «πολιτικό αιφνιδιασμό», έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Κώστας Μπαργιώτας ενώ υποστήριξε ότι, με την εφαρμογή του νόμου «το πιθανότερο είναι να υπάρξει πολιτική αστάθεια και αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης εν μέσω κρίσης».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την λαϊκή βούληση, και τάχθηκε υπέρ μιας εκ βάθρων μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος.

«Χρειαζόμαστε ένα σύστημα με μικρές μονοεδρικές, τη δυνατότητα ψήφισης κόμματος και βουλευτή ανεξάρτητα και τη δυνατότητα ενός μικρού, κλιμακούμενου μπόνους στο πρώτο κόμμα, που να επιτρέπει στη χώρα να κυβερνηθεί», κατέληξε ο κ. Μπαργιώτας.


ΑΝΕΛ

«Φοβάστε την ψήφο των δεκαεπτάχρονων και όχι των ογδοντάχρονων; Φοβάστε τις περισσότερες φωνές στην περίπτωση που η Βουλή είναι πολυκομματική»; διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλειος Κόκκαλης, ενώ χαρακτήρισε τα επιχειρήματα κατά του σχεδίου νόμου «έωλα και μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα».

Ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε «επικίνδυνο», το αίτημα του ΚΚΕ να μην υπάρχει το όριο του 3% αφού, όπως είπε, «υπάρχουν γειτονικά κράτη με βλέψεις κατά της χώρας μας».

«Το σχέδιο νόμου είναι δίκαιο, ανταποκρίνεται στην αντιπροσωπευτικότητα και είναι επιβεβλημένη η κατάργηση του μπόνους», είπε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ και κατέληξε λέγοντας ότι, το κόμμα του θα τοποθετηθεί θετικά στην Ολομέλεια.


Χρυσή Αυγή

«Η Χρυσή Αυγή θα μελετήσει το εν λόγω νομοσχέδιο μέχρι την τελική κατάθεσή του στην Ολομέλεια που πιθανώς θα προκύψουν αλλαγές και θα ψηφίσει με γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού Λαού», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του κόμματος Ιωάννης Λαγός.

Ο κ. Λαγός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να δίνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες Ομογενείς και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες νέους που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, προσφέρει απλόχερα πολιτικά δικαιώματα στους λαθρομετανάστες».


Ένωση Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Καράς, σημειώνοντας ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πάγια θέση του κόμματός του και δεν είναι συγκαιριακή ούτε αποσκοπεί σε συνεργασίες.

Ο κ. Καράς τάχθηκε κατά του μπόνους των 50 εδρών για το οποίο είπε ότι φαλκιδεύει την λαϊκή ψήφο, ενώ πρόσθεσε ότι το όριο του 3% προσβάλει την συνταγματική αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου.

«Το αποδεχόμαστε όμως γιατί εξυπηρετεί την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα», είπε, ενώ τόνισε ότι η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει διάταξη για την ψήφο των αποδήμων «οποτεδήποτε και εάν έρθει στη Βουλή».

iefimerida.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Novartis: Ως ύποπτοι κλήθηκαν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις Δεστεμπασίδης – Μαραγγέλη

14 Νοεμβρίου 2024, 18:56
Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα ...

Ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

16 Νοεμβρίου 2024, 14:59
Νέα ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο ...

Xρυσοχοΐδης: Στη Μύκονο στείλαμε (και θα μείνουν) 200 αστυνομικούς – τέλος οι μπράβοι από τα μαγαζιά

21 Οκτωβρίου 2024, 14:31
Oι υπεύθυνοι για τη διαρροή της λίστας με τα στελέχη της νεοσύστατης ΔΑΟΕ θα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0