Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ηττα της πρότασης Τσίπρα για απλή αναλογική

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Ηττα της πρότασης Τσίπρα για απλή αναλογική

Τέλος στα κυβερνητικά σχέδια για εφαρμογή της απλής αναλογικής έδωσε το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη μετά τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Την κυβερνητική πρόταση υποστήριξαν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν.Νικολόπουλος, συγκεντρώνοντας αριθμό ψήφων που απέχει πολύ των «200» που απαιτεί το Σύνταγμα για την άμεση εφαρμογή του νόμου – κάτι το οποίο ήταν και ο κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης. Από την ψηφοφορία απείχε, όπως είχε ανακοινώσει, η Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα υπέρ της άμεσης εφαρμογής της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές, κατά 86 βουλευτές, ενώ 16 δήλωσαν «παρών».

Εικόνα σύγχυσης μετέδωσε το Ποτάμι, καθώς οι βουλευτές ψήφισαν κατά το δοκούν «παρών» ή «όχι» σε δύο κρίσιμα άρθρα του εκλογικού νόμου, παρά το γεγονός ότι ο κ. Στ. Θεοδωράκης τον καταψήφισε στο σύνολό του. Συγκεκριμένα, οι κ. Π. Αμυράς και Γ. Μαυρωτάς ψήφισαν «παρών» στην ψήφο στα 17 (ενώ ο κ. Θεοδωράκης την είχε καταγγείλει ως άκρατο λαϊκισμό), ενώ οι κ. Σπ. Δανέλης, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός και Ιλχάν Αχμέτ ψήφισαν «παρών» στην κατάργηση του μπόνους (ο τελευταίος και στην ψήφο στα 17).


«Πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση η απλή αναλογική»

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ως το πρώτο βήμα για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού σκηνικού χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στην ομιλία του επιτέθηκε τόσο στη Ν.Δ. όσο κυρίως σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, σημειώνοντας ότι χάνουν μία ιστορική ευκαιρία να αποτελέσουν πρωταγωνιστές του πολιτικού σκηνικού και προτιμούν να καταστούν παρακολουθήματα της Νέας Δημοκρατίας του κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Οσον αφορά στην παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στα 17, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία. «Να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, και με δεδομένη την αδυναμία επίτευξης του στόχου των 200 ψήφων, ο κ. Τσίπρας επεδίωξε να ανοίξει τη συζήτηση και σε άλλα πεδία, προκειμένου να σηματοδοτήσει τη δική του διαφορά από το «παλαιό πολιτικό προσωπικό», το οποίο μάλιστα υιοθετώντας μία φράση του Ανδρέα Παπανδρέου το τοποθέτησε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ ως προς την ψήφο στα  17 τη χαρακτήρισε κίνητρο για τους νέους και τις νέες να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για, όπως την αποκάλεσε, «νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο», επιτιθέμενος μάλιστα στον κ. Μητσοτάκη αποδίδοντας «την ακραία συμπεριφορά της Ν.Δ. στη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν αυτές τις μέρες αυτοί οι κύκλοι» .

«Να φύγουμε εμείς για να γλιτώσουν αυτοί, αυτό θέλετε» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας «να είστε βέβαιοι ότι ούτε εμείς θα φύγουμε, ούτε αυτοί θα γλιτώσουν. Θα είμαστε εδώ ως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού».


«Αρνείστε ιστορικό δώρο»

Αρνείστε ένα δώρο ιστορικού χαρακτήρα και ταυτίζεστε με την δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αποκαλυπτόμενοι στον ελληνικό λαό μας χαρίζετε και την ηθική υπεροχή και τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός το 2019 να μας ξαναψηφίσει και να σας κατατάξει στο παλιό πολιτικό σύστημα και να σας βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να θυμηθώ άλλη μια ιστορική φράση, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα κόμματα του Κέντρου, και ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ.

Η Καθημερινή





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0