Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τρεις νεκροί στη Μεσσηνία και μια αγνοούμενη στη Θεσσαλονίκη από την κακοκαιρία (videos)

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Τρεις νεκροί στη Μεσσηνία και μια αγνοούμενη στη Θεσσαλονίκη από την κακοκαιρία (videos)

Τρεις νεκροί στη Μεσσηνία και μια αγνοούμενη στη Θεσσαλονίκη, είναι ο  απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει τη χώρα και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχιστεί.


Φωτο: Ζημιές στην Καλαμάτα από την κακοκαιρία - Eurokinissi

Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής, νεκρές είναι μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα και μια 80χρονη στην πόλη της Καλαμάτας, οι οποίες ανασύρθηκαν από πλημμυρισμένα υπόγεια, ενώ ένας 90χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θουρία, το οποίο όμως δεν έχει πλημμυρίσει και εκτιμάται ότι πιθανότατα πέθανε από άλλη αιτία.

Στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης γίνονται έρευνες  από σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό μιας 53χρονης που αγνοείται και για την οποία είχε δηλώσει ο σύζυγός της ότι έχασε την επαφή μαζί της. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε πρωινή επικοινωνία του με το Α.Τ. Μηχανιώνας, τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν χθες το βράδυ, όταν η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της και έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της.

Γύρω στις 5 τα ξημερώματα βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το αυτοκίνητο σε κεντρικό σημείο της Νέας Μηχανιώνας, με τη γυναίκα να είναι άφαντη.

Στο μεταξύ, κατά τις 11 το πρωί, εξαιτίας συσσώρευσης νερού στο οδόστρωμα, «κόλλησε» λεωφορείο του ΟΑΣΘ στα Κουφάλια, και -σύμφωνα με την Αστυνομία- χρειάστηκε η συνδρομή των Αρχών για να απεγκλωβίσουν τέσσερις ηλικιωμένες επιβάτιδες, που είναι καλά στην υγεία τους.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν κυρίως τη Νέα Μηχανιώνα, την Περαία, την Αγία Τριάδα, το Αγγελοχώρι και την Επανομή, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, περιοχές απ' όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής επενέβη σε περισσότερες από 170 περιπτώσεις, ενώ σε 24 χρειάστηκε η συνδρομή της για τον απεγκλωβισμό ατόμων.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας οδικές αρτηρίες γέμισαν με φερτά υλικά, κορμούς δένδρων και κλαδιά, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους και σε ορισμένες περιοχές η άσφαλτος «άνοιξε». Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και υπέστησαν ζημιές. Σε απόγνωση βρίσκονται κάτοικοι των παραπάνω περιοχών που είδαν τους υδάτινους όγκους να εισβάλλουν στα σπίτια τους, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον οικιακό εξοπλισμό. Αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές που αποκαθίστανται σταδιακά από συνεργεία της ΔΕΗ.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη επιφυλακή, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, τη Μεσσηνία, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου εντοπίζονται κυρίως τα φαινόμενα, ενώ στην Καλαμάτα, για την άντληση υδάτων έχουν μεταβεί ενισχύσεις και συγκεκριμένα 20 αντλίες από την Αθήνα και 12 από την Τρίπολη.


«Έχουμε χάσει τρεις ανθρώπους » δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας. Όπως διευκρίνισε επρόκειτο για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που διέμεναν σε ισόγειες οικίες. «Τα νέα που έρχονται είναι συντριπτικά», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν με τα αυτοκίνητά τους σε πλημμυρισμένους δρόμους και σπίτια πλημμύρισαν.

H δυνατή βροχή που έπεφτε ασταμάτητα στην περιοχή μετέτρεψε τους δρόμους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας σε ποτάμια.

Εντονα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Ηλεία, με σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίζουν, ενώ ζημιές προκάλεσε και ανεμοστρόβιλος στο Κατάκολο. Προβλήματα υπήρξαν όμως και σε Βόλο, Ηπειρο, Ανατολική Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λακωνία.

Την κήρυξη της περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

“Το αίτημα έγινε από τον Δήμο Θερμαϊκού προς την Πολιτική Προστασία και εμείς το μεταβιβάζουμε στην Αθήνα προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι αργά το μεσημέρι” δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Ο ίδιος τόνισε ότι από την έντονη βροχόπτωση επλήγη ιδιαίτερα ο Δήμος Θερμαϊκού, ενώ υπήρξαν πλημμύρες και στην περιοχή της Χαλάστρας.

“Βρισκόμαστε στην Αγία Τριάδα του Δήμου Θερμαϊκού από χθες το απόγευμα. Εδώ επίσης βρίσκονται μηχανήματα των Δήμων Θερμαϊκού και Καλαμαριάς καθώς και ιδιωτικά οχήματα για τους καθαρισμούς του οδικού δικτύου. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης έχουν δημιουργηθεί μεγάλες λίμνες από νερό και έχει γεμίσει λάσπη η περιοχή από τον κεντρικό δρόμο ως τη θάλασσα. Η πυροσβεστική δέχτηκε 250 κλήσεις και υπήρξαν πολλοί εγκλωβισμοί ανθρώπων σε διάφορα σημεία μέσα στη νύχτα. Έχουμε κλειστά οδικά δίκτυα και διακοπή του νερού. Οι προσπάθειές μας αυτή τη στιγμή εστιάζονται στον καθαρισμό του κεντρικού δρόμου Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας όπου η κυκλοφορία διεξάγεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες λόγω της λάσπης. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, θα συνεχίσουμε τη διάνοιξη στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της περιοχής” τόνισε κ. Στεργιάδης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η κινητοποίηση από την πλευρά της Περιφέρειας και των δήμων είναι πολύ μεγάλη.

Στην Ηλεία

Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης στην Ηλεία, η πυροσβεστική δέχθηκε 150 κλήσεις για άντληση υδάτων στην πόλη του Πύργου, ενώ πλημμύρισαν δρόμοι και στην Κυλλήνη. Προβλήματα υπάρχουν όμως και στα χωριά κοντά στον Πύργο, εξαιτίας υπερχείλισης χειμάρρων, όπως είπε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα έχασε τη ζωή της στο χωριό Πήδημα της Καλαμάτας από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, όπως είπε ο δήμαρχος, η γυναίκα διέμενε σε ισόγειο οίκημα και δεν κατέστη δυνατό να διασωθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι το νερό στο κέντρο του χωριού έφτασε τα δύο μέτρα.

Επί ποδός η πυροσβεστική στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Επί ποδός όλη τη νύχτα ήταν -και παραμένει- η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, έχοντας δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια -υπόγεια και ισόγεια- κυρίως στον Δήμο Θερμαϊκού.

Σε περισσότερες από είκοσι περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να απομακρυνθούν από ισόγεια σπίτια, ενώ φερτά υλικά, πέτρες και χώματα, συνθέτουν το σκηνικό σε πολλούς δρόμους που δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού.

Αυτή την ώρα κλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Επανομής- Ν. Μηχανιώνας, στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου με Βάρναλη και γίνεται άντληση των συσσωρευμένων υδάτων προκειμένου να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

Προβλήματα σε Βόλο και Νότιο Πήλιο

Στον Βόλο, εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή το απόγευμα, δημιουργήθηκαν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.

Δρόμοι πλημμύρισαν και για πάνω από 4 ώρες έμειναν χωρίς τηλέφωνα περιοχές το κέντρο της πόλης και ανατολικές περιοχές του Βόλου. Επιπλέον, από τις 6 το απόγευμα, χωρίς ηλεκτροδότηση είναι οι περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια, όπως και χωριά του Νοτίου Πηλίου.

Χωρίς τηλέφωνα έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου.

Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επιταθεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου.

Πάτρα: Πλημμύρες και πτώσεις δένδρων

Πλημμυρικά φαινόμενα και πτώσεις δένδρων υπήρξαν σε περιοχές της Ηλείας.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω έντονης βροχόπτωσης στην πόλη του Πύργου, έγιναν 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω των δυνατών ανέμων οι πυροσβέστες επενέβησαν σε πέντε περιπτώσεις για κοπές δένδρων, κυρίως στην περιοχή του Κατακόλου.

Επίσης, έγιναν δύο κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Ακόμη περιορισμένες πλημμύρες, κυρίως σε δρόμους, καταγράφηκαν και στην Κυλλήνη.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, η περιφέρεια μαζί με το δήμο, έχουν διαθέσει μηχανήματα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να καθαριστεί το οδικό δίκτυο, κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Παράλληλα, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε επιφυλακή, ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από νέες βροχοπτώσεις, μέσα στις επόμενες ώρες».

Όσον αφορά το κύμα κακοκαιρίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως «ήταν τόσο έντονη η βροχόπτωση, που εάν δεν είχαμε προχωρήσει εγκαίρως σε καθαρισμούς χειμάρρων και αποστραγγιστικών καναλιών, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη».

Πλημμύρες στη Λακωνία
Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων.

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε αργά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς.

Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Στα σημεία έσπευσαν συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς.

Προληπτικές εργασίες στην Περιφέρεια Αττικής

Να καθαρίσουν τα φρεάτια υδροσυλλογής στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητας της και τα ρέματα, όπου κρίνεται αναγκαίο, ώστε να αποκατασταθεί η ροή τους, έδωσε εντολή σε όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα, μετά το έκτακτο δελτίο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή. Ζητήθηκε επίσης ο έλεγχος, η συντήρηση και η επιτάχυνση όλων των αντιπλημμυρικών έργων, σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.

Τέλος, η Περιφέρεια καλεί τους δημάρχους της Αττικής, να επιμεληθούν με τη σειρά τους τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής του οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα τους.

Η πρόγνωση για τα επόμενα 24ωρα

Την Τετάρτη βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών τις απογευματινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία.

Τα φαινόμενα αναμένονται να είναι ισχυρά τις πρωινές ώρες σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς, την Ήπειρο και αργότερα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και πιθανότατα θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Στη νησιωτική χώρα, αναμένονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στο Δυτικό Αιγαίο με βροχές στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις έως μέτριοι 5 μποφόρ και στο Βόρειο Αιγαίο τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

Την Πέμπτη βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις έως μέτριοι 5 μποφόρ και στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη Βόρεια Κρήτη.


Βίντεο από την κακοκαιρία στην Καλαμάτα




Βίντεο από τις βροχοπτώσεις στα Σύβοτα





Πλημμύρες στο Καραβοστάσι Πρέβεζας 


ΤΑ ΝΕΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0