Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

ΕΔΥ: Απολύσεις και μειώσεις μισθών για αδικήματα

Αρχική | Κύπρος | ΕΔΥ: Απολύσεις και μειώσεις μισθών για αδικήματα

Σε επτά μήνες άνοιξαν 500 θέσεις

 


Λευκωσία: Το 2015 είναι το έτος της αναθέρμανσης της διαδικασίας πλήρωσης κενών θέσεων στο Δημόσιο. Μετά από μερικά χρόνια αυστηρού παγώματος, το 2015 άνοιξαν οι «ουρανοί» των προαγωγών για θέσεις διευθυντικού και μεσοδιευθυντικού επιπέδου. Το 2015 ο αριθμός των θέσεων που ξεπάγωσαν ανήλθε στις 426, από αυτές οι 165 ήταν θέσεις πρώτου διορισμού, οι 136 πρώτου διορισμού και προαγωγής και οι 125 προαγωγής.


Με εντονότερο ρυθμό συνεχίζεται το 2016 η διαδικασία ξεπαγώματος· από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα άνοιξαν 485 θέσεις.


Συγκριτικά αναφέρουμε ότι τη διετία 2013-2014 ξεπάγωσαν 145 θέσεις (19 και 126, αντίστοιχα). Παράλληλα, οι αφυπηρετήσεις δημοσίων υπαλλήλων, μετά από μια περίοδο μαζικής αποχώρησης πλέον, επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα.


Πιο συγκεκριμένα η εικόνα των αφυπηρετήσεων διαμορφώθηκε ως εξής: 562 το 2011, 980 το 2012, 1.000 το 2013, 408 το 2014, 162 το 2015 και 79 το 2016. Η δε εικόνα των εθελούσιων αφυπηρετήσεων έχει ως εξής: 341 το 2011, 734 το 2012, 926 το 2013, 365 το 2014, 97 το 2015 και 65 το 2016.


Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), με έτος αναφοράς το 2015. Η Έκθεση επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και χθες ο πρόεδρος της ΕΔΥ, Γιώργος Παπαγεωργίου, σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τη δραστηριότητα της Επιτροπής. Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της ΕΔΥ το 2015 ήταν η εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων.


Η Επιτροπή εξέτασε 11 πειθαρχικές υποθέσεις και όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων, επιβλήθηκαν ποινές ακόμη και απόλυσης, υποχρεωτικής αφυπηρέτησης, υποβιβασμού θέσης και μισθολογικής κλίμακας. Επίσης, η Επιτροπή επέβαλε σε τρεις υπαλλήλους χρηματικές ποινές ύψους €2.000-€5.000 και έθεσε σε διαθεσιμότητα τέσσερις υπαλλήλους. Ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι αναμένεται αύξηση των πειθαρχικών υποθέσεων.


Αναφερόμενος στο κεφάλαιο της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, ο πρόεδρος της ΕΔΥ επικεντρώθηκε στο επίμαχο ζήτημα της αξιολόγησης της απόδοσης των υπαλλήλων σημειώνοντας «την ευθύνη των προϊσταμένων που πολλές φορές αποφεύγουν να ασκήσουν ορθά τον ρόλο τους», προσθέτοντας ότι «το σύστημα αξιολόγησης εμπεριέχει στοιχεία που δεν συμβάλλουν στην ορθή αξιολόγηση» και υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο έντυπο και τα ίδια κριτήρια χρησιμοποιούνται για αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων, από τον κλητήρα μέχρι τον τμηματάρχη. Λέγοντας αυτά ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στα σχέδια υπηρεσίας και στην κακή διατύπωσή τους που δημιουργεί σωρεία προβλημάτων.


Ο πρόεδρος της ΕΔΥ αναφέρθηκε και στην ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που θα λειτουργεί ως πρωτοβάθμιο όργανο στην εκδίκαση προσφυγών κατά αποφάσεων της ΕΔΥ (με το Ανώτατο να είναι το δευτεροβάθμιο).


Προέβη επίσης σε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας της ΕΔΥ, εξηγώντας ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 δρομολογήθηκε μελέτη από εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης της Ιρλανδίας, που ολοκληρώθηκε φέτος. «Η μελέτη περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία του Γραφείου της ΕΔΥ, που θα τύχουν διεξοδικής εξέτασης μετά την ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής».


Ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο της αξιοποίησης της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών αποδίδουν τα μέλη της ΕΔΥ. Από τον Φεβρουάριο του 2016 η Επιτροπή προχώρησε σε ηλεκτρονικού τύπου συνεδριάσεις (χωρίς τη χρήση φακέλων). Παράλληλα η ΕΔΥ προωθεί την εισαγωγή συστήματος υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για κενές θέσεις στο σύντομο μέλλον και μελετάται η προώθηση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τα υπουργεία.

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη

Ο Φιλελεύθερος





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0