Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Αριέ Οζ: ένας θρύλος του Ισραήλ - Του Αριέλ Λεκαδίτη*

Αρχική | Τα δικά σας άρθρα | Αριέ Οζ: ένας θρύλος του Ισραήλ - Του Αριέλ Λεκαδίτη*

Την Κυριακή που μας πέρασε είχα την τύχη να συναντήσω έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν καλεσμένος από το πανεπιστήμιο της Χάιφας που στην πρώτη επαφή μαζί του ομολογώ πως δεν περίμενα να ακούσω μια τέτοια ιστορία από αυτόν τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Στην αρχή είπα στον εαυτό μου, μια ακόμα ιστορία από τις τόσες χιλιάδες ιστορίες των επιζώντων που έχουμε ακούσει και που υπάρχουν καταγεγραμμένες στα μουσεία του Ολοκαυτώματος.

Το όνομα του, Χάρρυ Κλάουσνερ. Ο Χάρρυ Κλάουσνερ γεννήθηκε το 1936 στη Ναζιστική Γερμανία. Η καταγωγή των γονιών του ήταν από την Πολωνία που μετανάστευσαν στη Γερμανία. Όταν οι γονείς του έφυγαν από την Πολωνία οι Ναζί είχαν ανέβει στην εξουσία. Η μητέρα του Χάρρυ αισθανόταν πρώτα Γερμανίδα και μετά Εβραία. Το ίδιο και ο πατέρας του. Ήταν Εβραίοι στην κουλτούρα δεν πήγαιναν ποτέ στη συναγωγή και γενικότερα ακολουθούσαν τον Γερμανικό τρόπο ζωής έχοντας διαγράψει τελείως τις παραδόσεις του Εβραϊσμού στην καθημερινότητα τους.

Όταν οι Γερμανοί αρχίσαν τις διώξεις στους Εβραίους η μητέρα του Χάρρυ παρέμεινε ψύχραιμη ενώ ο πατέρας του δεν ήταν τόσο αισιόδοξος και ήθελε να μεταναστεύσουν στην τότε Παλαιστίνη. Χαρακτηριστικό είναι πως ο πατέρας του Χαρρυ είχε δυο μαγαζιά τα οποία τους τα πήραν οι Ναζί. Ξαφνικά μεσολαβούν οι Ολυμπιακοί αγώνες το 1936. Πουθενα στη Γερμανία δεν έβλεπες συνθήματα όπως ‘’Juden Raus’’.

Αμέσως η μητέρα του Χαρρυ λέει στον άντρα της πως να ολα αυτά είναι περιστασιακά και πως δεν κινδυνεύομε απο τους Γερμανούς. Αμέσως μετά απο δυο χρόνια ακολουθεί η Νύχτα των Κρυστάλλων όπου εκεί η μητέρα του Χαρρύ αρνείται να φύγει από τη Γερμανία, ενω ο πατέρας του είναι αποφασισμένος και μεταναστεύει στην Παλαιστίνη.

Η μητέρα του Χαρρυ αποφασίζει να πάρει το Χαρρυ  και να πάει στην Ολλανδία πιστεύοντας οτι όπως στον πρώτο πόλεμο έτσι και στο δεύτερο η Ολλανδία θα παρέμενε ουδέτερη. Γεγονός βέβαια που δεν έγινε.

Φτάνουμε στο 1942. Ένα βράδυ μια γυναίκα χτυπάει τη πόρτα του σπιτιού του Χαρρυ και ζητάει να σώσει το Χαρρυ αλλά και την ίδια. Ήταν απο την Ολλανδική αντίσταση. Η μητέρα του Χαρρυ αρνείται να φύγει και λέει σώσε το παιδί μου και άσε με εμένα εδώ.

Τελικά ο Χαρρυ κρύβεται σε μια οικογένεια της Ολλανδίας όπου μέχρι το τέλος του πολέμου έμεινε σε μια σοφίτα. Λίγο πριν το τέλος του πολέμου μπαίνει στο σπίτι ενας Γερμανός με εναν στρατιώτη. Ο στρατιώτης ψάχνει το σπίτι βρίσκει το Χαρρυ, αλλά δεν τον πρόδωσε. Ο Χαρρυ βρίσκει τον πατέρα του και τη μάνα του και μεταναστεύουν στο Ισραήλ. Αποφοίτησε τρίτος απο τη σχολή της αεροπορίας στο Ισραήλ. Συμμετείχε στη Μεγάλη επιχείρηση στο Εντέμπε και ήταν στην επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουγκάντα πρίν δυο εβδομάδες.

Ο Μπέν Γκουριόν όταν ήταν υπουργός Άμυνας υποχρέωσε όλους τους πιλότους που ταξίδευαν στο εξωτερικό να αλλάξουν το όνομα τους και να υποδηλώνει την εβραική τους ταυτότητα. Απο τότε ο Χαρρυ λεγεται Αριέ Οζ και αποτελεί έναν θρύλο για την Ισραηλινή αεροπορία.


*Αριέλ Λεκαδίτης

Μεταπτυχιακός φοιτητής

Πανεπιστήμιο Χάιφας





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μια Αλφαβήτα ο δρόμος του Κορωνοϊού - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

18 Ιουλίου 2021, 13:24
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

200 χρόνια ελευθερίας 1821-2021 - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

07 Απριλίου 2021, 23:51
 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

Ένα δάκρυ για τον Ντιέγκο - Του Δημήτρη Σουλιώτη

06 Δεκεμβρίου 2020, 05:10
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή… Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0