Δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα της Διασποράς
Θα καταγράφονται τα στοιχεία ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών που ζουν στο εξωτερικό – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών για δήμους και δημόσια διοίκηση
Την ανθρωπογεωγραφία του Ελληνισμού της Διασποράς αποτυπώνει η κυβέρνηση με στόχο να απελευθερωθούν αναξιοποίητες δυνάμεις στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία των ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών που ζουν στο εξωτερικό ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια της Ελλάδας σε επίπεδο οικονομικό αλλά και εθνικό. Πρόκειται για την «πλατφόρμα της Διασποράς», όπως μας επεσήμανε την περασμένη Τετάρτη (21.9.2016) ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στο πλαίσιο της συνέντευξης για «Το Βήμα της Κυριακής». Παράλληλα, σημαντικές αλλαγές προοιωνίζεται η επανεξέταση του Καλλικράτη, η επαναθεσμοποίηση της αποκέντρωσης και η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Κουρουμπλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν σε αριθμό οι περιφέρειες, κάτι που διερευνά η κυβέρνηση με κριτήριο τη διευκόλυνση των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας. Μάλιστα χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόσφατη πρόταση της περιφερειάρχου Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου για μητροπολιτικές αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής.
Επίσης δεν αποκλείει το «σπάσιμο δήμων», κάτι το οποίο εξετάζεται για ορισμένες «εξαμβλωματικές περιπτώσεις», ενώ τίθεται σε προτεραιότητα η διαμόρφωση μηχανισμού που εξασφαλίζει σε όλους τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού ίσες δυνατότητες ανάπτυξης.
Παράλληλα καλά κρατεί και η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση, ενδεχομένως επί το αναλογικότερον, χωρίς ακόμα η κυβέρνηση να έχει καταλήξει σε τελικές αποφάσεις. Ανάβει και φωτιές το ζήτημα αυτό, μια και οι αιρετοί στους δήμους προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά αν η κυβέρνηση προχωρήσει χωρίς προηγουμένως να έχουν λυθεί διοικητικά ζητήματα των ΟΤΑ.
Στο... αναπτυξιακό μικροσκόπιο η επαναχωροθέτηση των ΟΤΑ
Η πιο ώριμη για υλοποίηση από τις αλλαγές στο πλαίσιο της επανεξέτασης του Καλλικράτη ο υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι είναι «η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων οργανισμών α' και β' βαθμού και αποκεντρωμένης - υπάρχει μεγάλη αλληλεπικάλυψη». Οπως λέει χαρακτηριστικά, «έχουν μπερδέψει τη νομιμότητα με τη σκοπιμότητα και εκεί δημιουργείται φαύλος κύκλος».
Οταν τον ρωτήσαμε αν αναμένονται αλλαγές στο χωροταξικό της αυτοδιοίκησης απάντησε ότι «ως προς τις περιφέρειες εξετάζεται η χωροθέτηση με κριτήριο πώς αυτή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα θα δούμε αν πρέπει να γίνουν περισσότερες ή λιγότερες οι περιφέρειες».
Ηταν λακωνικός σχετικά με τις αναφορές της κυρίας Ρένας Δούρου για ανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων ώστε να αναδεικνύεται ο μητροπολιτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας Αττικής. «Είναι μια ενδιαφέρουσα σκέψη» σημείωσε. Το έχετε συζητήσει; ρωτήσαμε. «Ολα τα συζητάμε. Είμαι ανοιχτός με όλον τον κόσμο και ακούω». Είναι εφικτό; «Ολα είναι εφικτά, αρκεί να γίνουν με σοβαρότητα και ωριμότητα για να μπορούν να έχουν το πολλαπλάσιο αποτέλεσμα».
Πάντως το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, προβάλλει ως κρίσιμο να εξευρεθούν λύσεις ώστε να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες όλων των δήμων και να κλείσει η ψαλίδα που παρατηρείται μεταξύ περιοχών της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαντώντας στην ερώτηση αν θα γίνει «σπάσιμο» καποδιστριακών δήμων ο κ. Κουρουμπλής τόνισε τα εξής:
«Χωρίς να αδικήσω την προσπάθεια του Γιάννη Ραγκούση, υπάρχουν περιπτώσεις εξαμβλωματικές. Θα τις δούμε. Ομως το επίδικο δεν είναι αυτό. Τι κι αν αυξηθούν κατά είκοσι οι δήμοι; Το ζήτημα είναι να υπάρξει μηχανισμός που εξασφαλίζει σε όλους τους δήμους ίσες δυνατότητες ανάπτυξης. Οι δήμοι είναι 325 αλλά και διευρυνόμενη η ανισότητα στη χώρα, ενώ υπάρχει έλλειμμα ισοπολιτείας. Περίπου εκατό δήμοι δεν έχουν στοιχειώδεις υποδομές, είναι σχεδόν θνησιγενείς - άλλος έχει τρεις, άλλος τέσσερις υπαλλήλους. Δεν μπορούν καν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ηδη συγκροτήσαμε μια επιτροπή 25μελή και για πρώτη φορά συμμετέχουν η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, οι εργαζόμενοι - και αυτό δεν είναι ψιλά γράμματα αλλά η ουσία της Δημοκρατίας».
Φωτιές ανάβει η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση
Ενα ζήτημα που εμφανίζεται να είναι καυτό, προκαλώντας, όπως όλα δείχνουν, αντιπαραθέσεις μεταξύ κομματικών παρατάξεων αλλά και φορέων της Αυτοδιοίκησης, είναι το εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη αιρετών.
Οταν την περασμένη Τετάρτη ρωτήσαμε τον κ. Κουρουμπλή αν υπάρχουν σκέψεις για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τοποθετήθηκε ευέλικτα, χωρίς να επεκταθεί μεν, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα δε. «Δεν σας κρύβω ότι στο πλαίσιο της επαναθεσμοποίησης του Καλλικράτη έχουμε ανοίξει το ζήτημα του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση» σημείωσε.
Δεν θέλησε να μας πει ποια είναι η δική του εισήγηση: «Οταν θα έρθει η ώρα, θα το ανακοινώσω».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας χθες (26.9.2016) , ύστερα από συνεδρίαση του ΔΣ της, δεν ζήτησε μόνο την άμεση και κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωματικών διοικητικών γραμματέων στους δήμους, αλλά τόνισε ότι «δεν συζητεί την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών προτού ολοκληρωθεί ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους». Η ΚΕΔΕ, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί ο διάλογος αυτός να περιοριστεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και μόνο. Επίσης ζητεί από την κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιό της για το εκλογικό σύστημα, κάτι το οποίο ως σήμερα δεν έχει κάνει.
Στο βάθος η ψήφος των ομογενών
Το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών εμφανίζει ως μείζονα θέματα την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και της διοικητικής διαδικασίας, την επαναθεσμοποίηση της αποκέντρωσης και το μητρώο πολιτών για να χτίσουμε τη διαλειτουργικότητα στο Δημόσιο. Παράλληλα προχωρεί στη δημιουργία της πλατφόρμας της Διασποράς.
«Θα καταγράψουμε σε μια πλατφόρμα όλα τα ονόματα και τα e-mail των Ελλήνων της Διασποράς, το επιστημονικό δυναμικό και τους επιχειρηματίες. Η Ελλάδα πρέπει να έχει εικόνα και στοιχεία όλου του Ελληνισμού της Διασποράς. Στόχος είναι να υπάρξει επαφή με την πατρίδα και να ενεργοποιήσουμε αυτό το δυναμικό τόσο για ζητήματα αναπτυξιακά της Ελλάδας όσο και για τα εθνικά ζητήματα» αναφέρει στο «Βήμα» ο υπουργός Εσωτερικών.
Επί τη ευκαιρία τον ρωτάμε αν συζητεί η κυβέρνηση το δικαίωμα ψήφου των ομογενών για τις εθνικές εκλογές. «Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε αυτό το θέμα αλλά θέλει μια διαχείριση που πραγματικά να έχει μια αξία για τους ανθρώπους αυτούς. Δεν είναι ένα απλό θέμα να το πετάμε στο τραπέζι. Η κυβέρνηση, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας θα έχει απαντήσει σε αυτό το θέμα» σημειώνει.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα