Τάσου Κοντογιαννίδη, «Μπαϊρακτάρης - Πολιτικοί και κουτσαβάκηδες» - Εκδόσεις Άγκυρα
Το βιβλίο του Τάσου Κοντογιαννίδη «Μπαϊρακτάρης - πολιτικοί και κουτσαβάκηδες» επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άγκυρα», εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία και γεγονότα από τη δράση του Δημήτρη Μπαϊρακτάρη, του αστυνομικού διευθυντού που συνέδεσε το όνομα του με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην παλιά Αθήνα. Η δράση του άρχισε με τον διορισμό του από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη, «δια να αντιμετωπίση με τας στιβαράς του χείρας» την εγκληματικότητα που μάστιζε τότε την πρωτεύουσα.
Κατήργησε το άβατο στου Ψειρή, ταπεινώνοντας τους μάγκες και τα κουτσαβάκια που κυκλοφορούσαν οπλισμένοι και είχαν καταστεί ο φόβος και ο τρόμος των περιοίκων, κόβοντας το μισό μουστάκι, την αφέλεια των μαλλιών και το ένα μανίκι από το σακάκι τους, ενώ τους έβαζε να καταστρέψουν οι ίδιοι με τη βαριοπούλα στο αμόνι, μαχαίρια και πιστόλια. Τους εξαφάνισε από την πιάτσα, αφού δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν πλέον χωρίς … μουστάκι!
Αντιμετώπισε, μετά από καταγγελίες οικογενειαρχών, με πρωτότυπο τρόπο τους … γυμνιστές κατάσχοντας τα ρούχα τους και εισηγήθηκε και καθιερώθηκαν επί των ημερών του τα συγγραφικά δικαιώματα όταν παρέστη σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συγγραφέων. Εξαφάνισε τους επαίτες, βρίσκοντας τους δουλειά σε εργοστάσια και χωράφια, οι Αθηναίοι γλεντούσαν στις ταβέρνες χωρίς μαχαιρώματα, τα χασισοποτεία έκλεισαν, ενώ καταπολέμησε την αισχροκέρδεια επιβάλλοντας στα αρτοποιεία να μην πωλούν ελλιποβαρές ψωμί.
Μεγάλη ήταν η συμβολή του στην ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896, βάζοντας κλέφτες και πορτοφολάδες ενώπιον των ευθυνών τους. Τους έφερε στο φιλότιμο και σ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων κυνηγούσαν οι ίδιοι τους κλέφτες! Ήταν αυτός που ανακάλυψε και εφάρμοσε για την διάλυση των παράνομων συγκεντρώσεων τις αντλίες νερού καταβρέχοντας τους διαδηλωτές, ενώ δεν δίσταζε να τα βάλει ακόμα και με τους κομματάρχες όταν του έφερναν εμπόδια στο έργο του. Αντιμετώπισε με σκληρό τρόπο την χαρτοπαιξία, από την οποία καταστράφηκαν οικογένειες και η τελευταία του προσφορά στην πατρίδα ήταν, όταν οδήγησε το Σύνταγμα του εναντίον των Τούρκων στην μοναδική νικηφόρο μάχη στο Γρίμποβο Ηπείρου, στην ταπεινωτική ήττα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Τάσος Κοντογιαννίδης γεννήθηκε στο ακριτικό χωριό Κομνηνά Ξάνθης. Τελείωσε το Γυμνάσιο Σταυρουπόλεως, σπούδασε στην Πάντειο και τη Νομική και παρακολούθησε σεμινάρια δημοσιογραφίας στην Αθήνα και τις ΗΠΑ. Τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών και με βραβεία από την "Εστία" Νέας Σμύρνης και τη Γερμανική ραδιοφωνία "Ντόιτσε Βέλλε", για διάφορες εργασίες του. Εργάσθηκε ως ρεπόρτερ σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς, στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega Channel" και ως ανταποκριτής σε μεγάλες εφημερίδες της επαρχίας και ελληνικές στη Νέα Υόρκη. Διάφορα ιστορικά του αφιερώματα, που προβλήθηκαν από το Mega έτυχαν μεγάλης επιτυχίας με πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.
Έχει γράψει ιστορικά και πολιτική βιβλία. Ένα από αυτά, "Το έγκλημα στου Χαροκόπου", έγινε Best Seller.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα