Η μαύρη επέτειος της νύχτας των Κρυστάλλων… - Του Άριελ Λεκαδίτη
Η ναζιστική θηριωδία με το οργανωμένο πογκρόμ κατά των Εβραίων
Φωτο: Συναγωγή γίνεται παρανάλωμα του πυρός!
Συμπληρώνονται σήμερα (8 Νοεμβρίου), 78 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων, όταν ο καγκελάριος της Ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ, αρχίζει ένα οργανωμένο πογκρόμ εξόντωσης εναντίον των Εβραίων στην Γερμανία, με την καταστροφή Συναγωγών, καταστημάτων κι επιχειρήσεων και τον εγκλεισμό χιλιάδων εβραίων σε Στρατόπεδα Συγκεντρώσεων.
Για ν’ αρχίσει το πογκρόμ, προηγήθηκαν μια σειρά γεγονότων. Ο Χίτλερ αποφασίζει στις 27 Οκτωβρίου 1938, τον επαναπατρισμό 12.000 Πολωνό-Εβραίων κατοίκων της Γερμανίας. Λίγες μέρες μετά, στις 3 Νοεμβρίου η αδερφή του Εβραίου Έρτσελ Γκρίσπαν αποστέλλει μία ανησυχητική επιστολή στους γονείς της, στην οποία τους ενημερώνει για τους φόβους της, ότι κάποιο κακό θα συμβεί, διότι ο αδερφός της σκόπευε να δολοφονήσει το Γερμανό πρέσβη στο Παρίσι.
Ο Γκρίσπαν ήταν τότε 17 ετών και σπούδαζε στο Παρίσι. Η οικογένεια του ζούσε στο Αννόβερο από το 1914.Ο Γκρίσπαν τελικά απέτυχε να σκοτώσει το Γερμανό πρέσβη αλλά τραυμάτισε σοβαρά τον τρίτο γραμματέα του πρεσβείας, Έρνστ Φομ Ράθ. Τα νέα στο Βερολίνο φτάνουν αστραπιαία κι ένα κλίμα υστερίας εξαπλώνεται εναντίον των Εβραίων. Στα μάτια των Γερμανών, ο δολοφόνος του γερμανού διπλωμάτη δεν ήταν ο Γκρίσπαν αλλά όλοι οι Εβραίοι.
Στις 8 Νοεμβρίου και ώρα 9:45 το πρωί, ο Γκρίσπαν κατευθύνεται στη Γερμανική πρεσβεία. Στο χώρο της υποδοχής της πρεσβείας δηλώνει ότι είναι Γερμανός υπήκοος και θέλει να δει κάποιον διπλωματικό υπάλληλο. Δεν ζήτησε κάποιο συγκεκριμένο όνομα. Λίγο αργότερα ο Πολωνό-Εβραίος φοιτητής αξιώνει να δει το Γερμανό πρέσβη με την πρόφαση ότι έχει να του παραδώσει ένα πολύ σημαντικό έγγραφο. Ο διπλωματικός υπάλληλος της πρεσβείας που συνόδευε το Γκρίσπαν ρωτάει τον Έρνστ Φομ Ράθ αν ο πρέσβης είναι διαθέσιμος, και τότε ο Γκρίσπαν χωρίς να χάσει χρόνο, βγάζει το Ρεβόλβερ που είχε κρυμμένο και πυροβολεί 5 φορές το θύμα του στην κοιλιακή χώρα. Σύμφωνα με τη Γαλλική αστυνομία ο Γκρίσπαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών φώναξε... «Είσαι ένας βρωμιάρης!»
Φωτο: Ο 17χρονος εβραίος φοιτητής Ερτσελ Γκρίσπαν, που τραυμάτισε σοβαρά στο Παρίσι τον γερμανό διπλωμάτη
Ο Εβραίος φοιτητής δεν προέβαλε καμία αντίσταση και ούτε έκανε καμία προσπάθεια να δραπετεύσει. Ο Γερμανός διπλωμάτης μεταφέρεται στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένος και ο Χίτλερ μόλις ενημερώνεται για το συμβάν, στέλνει αμέσως τον προσωπικό του γιατρό Κάρλ Μπράντ για να τον δει. Τότε κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες, πως ο γιατρός του Χίτλερ είχε σαν αποστολή να μην κάνει το παραμικρό για να σωθεί ο Γερμανός διπλωμάτης, ώστε να κατηγορήσει τους Εβραίους ως δολοφόνους και ν’ αρχίσει διωγμούς εναντίον τους, καταστρέφοντας τους υλικά, ψυχικά και σωματικά.
Φωτο: Εβραϊκό κατάστημα κατεστραμμένο, φυλάσσεται από όργανα των ναζί
Η ημέρα της δολοφονίας του Ράθ ήταν η 8η Νοεμβρίου, μία επετειακή για το Ναζιστικό Κόμμα ημέρα. Γιόρταζε την 15η επέτειο από το αποτυχημένο Πραξικόπημα της Μπυραρίας όπου ο Χίτλερ αποπειράθηκε να ανατρέψει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Ο Γκαίμπελς, υπουργός της Προπαγάνδας του Ράιχ, αναλαμβάνει δράση με τα όργανα του. Πάνω από 1570 συναγωγές καταστρέφονται και 7500 καταστήματα κι επιχειρήσεις γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Επιπλέον 30.000 Εβραίοι της Γερμανίας οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
Φωτο: Περίλυποι εβραίοι της Γερμανίας παρακολουθούν την καταστροφή της συναγωγής
Η «Νύχτα των Κρυστάλλων» ήταν ένα ανεπανάληπτο πογκρόμ το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε για το ναζιστικό καθεστώς, τον πρόδρομο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Οι Ναζί βρήκαν ένα άλλοθι για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις διώξεις εναντίων των Εβραίων και να μπορέσουν να έχουν ως σύμμαχο την κοινή γνώμη. Πολλοί ίσως θα αναρωτηθούν, ότι πολλές φορές η ιστορία γράφεται από τυχαία γεγονότα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι η προπαγάνδα του Ράιχ θα έβρισκε ως αφορμή κάποιο άλλο γεγονός για να ξεκινήσει τις αντισημιτικές διώξεις της.
Φωτο: Εβραίοι οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως
Φωτο: Σπασμένα τα κρύσταλλα του καταστήματος, από τα οποία ονομάστηκε η επιχείρηση «η νύχτα των κρυστάλλων»
Ως παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί ένα περιστατικό το οποίο συνέβη στην Ελβετία και το οποίο δεν είναι και τόσο γνωστό και το οποίο θα μπορούσε να ήταν μια ακόμα αφορμή για «Νύχτα των Κρυστάλλων».
Η ιστορία αρχίζει με έναν Εβραίο γεννημένο στην Κροατία, τον Φρανκφούρτερ Δαυίδ, ο οποίος σε ηλικία 20 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική στο Λίπτσιχ, μετά στην Φρανκφούρτη και το 1934 στην Ελβετία. Οι Ναζιστικοί Νόμοι της Νυρεμβέργης έπεισαν τον Δαυίδ ότι έπρεπε να αναλάβει δράση και να μην κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Έτσι λοιπόν το απόγευμα της 4ης Φεβρουάριου 1936, εισέβαλε στο κατάλυμα του αρχηγού του Ναζιστικού κόμματος της Ελβετίας στο Νταβός και τον δολοφόνησε. Αμέσως μετά την πράξη του παραδόθηκε στην αστυνομία. Στην Ελβετία, πολλοί είδαν με κατανόηση την κίνηση του Φρανκφούρτερ αλλά η κυβέρνηση της Ελβετίας φοβήθηκε πως αν ήταν επιεικής στον δολοφόνο, πιθανόν να υπήρχαν συνέπειες για τον Εβραϊσμό της Γερμανίας και έτσι τον καταδίκασε σε 18 χρόνια φυλακή.
Φωτο: Τραμπουκισμοί σε βάρος τραυματισμένου εβραίου
Κατά συνέπεια λοιπόν, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, πως ένα πογκρόμ, σαν τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», θα γινόταν αργά ή γρήγορα, αφού οι Ναζί είχαν στο μυαλό τους, πως η παραμικρή αφορμή που θα δοθεί από τους Εβραίους, θα είναι αιτία έναρξης σκληρών διώξεων εναντίον τους, που δεν άργησαν να έλθουν…
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα