Για την παγκόσμια ημέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη - Της Χαρίκλειας Λούπα*
Κάθε χρόνο, η 14η Νοεμβρίου αποτελεί την διεθνή ημέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη. Αυτή η ημερομηνία καθιερώθηκε συμβολικά, καθόσον υπήρξε η ημέρα των γενεθλίων του Banting, που μαζί με τον φοιτητή του, Best, ανακάλυψαν την ινσουλίνη το 1921 στο Τορόντο του Καναδά. Στα πειράματά τους πρωταγωνιστούσε η σκυλίτσα Marjorie, στην οποία είχε αφαιρεθεί το πάγκρεας και με εκχύλισμα παγκρέατος διατηρήθηκε στη ζωή. Σε φοιτητή και δάσκαλο, μαζί με τον καθηγητή τους McLeod και τον χημικό Collip που κατάφερε να απομονώσει την ινσουλίνη σε καθαρή μορφή, απονεμήθηκε το βραβείο Nobel το 1923.
Φωτο: Frederick Banting & Charles Best, 1922
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 11 στους 100 κατοίκους της Αττικής πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο διαβήτης αποτελεί ύπουλη χρονία νόσο, με επιπλοκές τόσο από τα μικρά αγγεία (διαταραχές όρασης – νεφρών – νεύρων), όσο και από τα μεγάλα αγγεία (εγκεφαλικά επεισόδια – έμφραγμα μυοκαρδίου – αρτηριοπάθεια κάτω άκρων). Σε μεγάλες διεθνείς μελέτες (μεταξύ των οποίων η αμερικανική DCCT και η βρεττανική UKPDS) έχει βρεθεί ότι η καλή ρύθμιση του σακχάρου προλαμβάνει σε μεγάλο ποσοστό την εμφάνιση των επιπλοκών αυτών. Συνεπώς, η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη είναι πάρα πολύ σημαντική, καθόσον ο διαβήτης τύπου 2 είναι δυνατόν να υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει αντιληπτός, ενώ η σιωπηλή βλαπτική του επίδραση στα αγγεία προχωρεί.
Τα 2/3 των ακρωτηριασμών των ποδιών που δεν οφείλονται σε τραυματισμό γίνονται σε διαβητικά άτομα, και στις περισσότερες περιπτώσεις προηγείται εμφάνιση έλκους στο πόδι. Από μελέτες στη Βόρειο Ελλάδα φαίνεται ότι περίπου 5 στους 100 διαβητικούς ασθενείς (4,75%) θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή έλκος στο πόδι και περισσότεροι από 1 στους 100 διαβητικούς ασθενείς θα χάσουν κάποιο τμήμα ή και ολόκληρο το πόδι (επιπολασμός των ακρωτηριασμών στην Ελλάδα 12.5 /1000 διαβητικούς ασθενείς). Αποτελεί συνεπώς προτεραιότητα η ενημέρωση σχετικά με την φροντίδα του διαβητικού ποδιού ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες του έλκους, της λοίμωξης και του ακρωτηριασμού.
*Παθολόγος με εξειδίκευση στο διαβήτη - Λοιμωξιολόγος
Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, Ιατρείο διαβητικού ποδιού
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα