Μη έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών
Φωτογραφία αρχείου | ΕUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ (Φωτ.: Αρχείο)
Συντάκτης: Μαρία Δήμα
Τη μη έκδοση των δυο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, αίροντας παράλληλα και την προσωρινή τους κράτηση. Υπέρ της μη έκδοσης τους τάχθηκε νωρίτερα στην αγόρευση του ο εισαγγελέας Γιώργος Βούλγαρης.
Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα αποφάσισε να μην εκδοθούν τρεις από τους οκτώ στρατιωτικούς που είχαν φτάσει με ελικόπτερο στη χώρα μας, ενώ την Τρίτη, με διαφορετική όμως σύνθεση, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης των άλλων τριών.
Σε κοινή τους δήλωση και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσαν «πάρα πολύ χαρούμενοι με τη σημερινή απόφαση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες.
»Μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο που γέννησε την έννοια του ασύλου όπως σωστά είπε και ο εισαγγελέας σήμερα. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς και οι οικογένειες μας ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες πολίτες για τη συμπάθεια και συμπαράσταση τους».
«Ακούγοντας τη συνείδησή σας»
Σήμερα εισαγγελικός λειτουργός αφού αναφέρθηκε στην δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας σε αντιδιαστολή με ο,τι συμβαίνει στην Τουρκία, όπου όπως είπε καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε τίποτα το πολίτευμα της δεν θυμίζει την Αθηναϊκή δημοκρατία την εποχή του Κλεισθένη, κάλεσε τους δικαστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ορθώνοντας το ανάστημα τους όπως άλλοι συνάδελφοι τους έκαναν στο παρελθόν.
«Εσείς» τους είπε «είστε δικαστές. Όχι διπλωμάτες και πρέπει να ακούσετε τη συνείδηση σας». Χαρακτήρισε δε αόριστο το αίτημα των Τουρκικών Αρχών.
Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν, να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν μίας δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;
Η Επιτροπή Ασύλου που απέρριψε το αίτημά τους λέει ότι γίνονται βασανιστήρια. Ναι μεν τα δέχεται, αλλά τους εκδίδει...
Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια ίσως καθ' υπερβολή αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκ ζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με όσα ακούστηκαν στην αίθουσα αυτή;
Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων που έμειναν στην ιστορία γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά μόνο οδηγό είχαν τη συνείδησή τους. Πέρασε ενας Τερτσέτης, ενας Πολυζωίδης και χωρίς να φοβούνται πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους.
Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας. Μα θα μου πείτε ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.
Είναι αόριστο το αίτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα Σας καλώ, σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα.
Δεύτερη έφεση
Την ίδια ώρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση και κατά του απαλλακτικού σκέλους της απόφασης που αφορούσε τους άλλους τρεις εκζητούμενους, για τους οποίους οι δικαστές έκριναν ότι πρέπει να εκδοθούν για τρία από τα τέσσερα αδικήματα που τους ζητούσαν οι Τούρκοι και όχι για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Έρντογαν.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα