Tο Πήλιο των καλοφαγάδων
ΝΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Στον ατμοσφαιρικό Γευσοκράτορα στην Πορταριά. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)
Καθίστε σε ένα τραπέζι με θέα στον Παγασητικό ή στο Αιγαίο, γλυκαθείτε με ντόπια προϊόντα, εξερευνήστε τα χαραγμένα μονοπάτια στο δάσος, πιείτε ελληνικό καφέ σε μερικά από τα πιο παλιά καφενεία της Ελλάδας και γευτείτε το θεσσαλικό βουνό σε μια ζηλευτή χειμερινή εκδρομή.
Με τη φύση να βρίσκεται σε έκσταση ολοχρονίς, μύθους να το συνδέουν με τους θεούς του Ολύμπου, 30 χωριά που κατοικούνται, ΠΟΠ προϊόντα και δύο θάλασσες να το βρέχουν, θα ήταν παράδοξο αυτός ο τόπος να μην έχει να ταΐσει τον επισκέπτη. Δεν πρόκειται για κουζίνα υψηλής γαστρονομίας ούτε για δυσεύρετα προϊόντα, αλλά για καρπούς που κρέμονται στα δέντρα και αλλάζουν με τον κύκλο των εποχών, για μανιτάρια που φυτρώνουν κάτω από πεσμένα φύλλα, για χόρτα που βγαίνουν γύρω από τις πλακόστρωτες πλατείες και για συνταγές που έχουν διατηρήσει οι νοικοκυρές από προπολεμικά συνταγολόγια. Σε αντίθεση με τους ξενώνες, που έχουν ανεβάσει τον πήχη με τις υψηλές υπηρεσίες τους, οι ταβέρνες στα χωριά του Πηλίου προσφέρουν ακόμα απλή κουζίνα, πολλές φορές πρόχειρη και καμιά φορά σε ατημέλητο περιβάλλον.
Στα χωριά του φιρικιού
Οι Μηλιές, η Βυζίτσα, οι Πινακάτες είναι διατηρητέοι οικισμοί και μαζί με τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας αποτελούν τα χωριά που παραδοσιακά παράγουν το ΠΟΠ πηλιορείτικο φιρίκι. Στη Βυζίτσα επισκεφτείτε τις Εσπερίδες (Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών «Εσπερίδες», Βυζίτσα, τηλ. 24230-86838), τον αυτοχρηματοδοτούμενο συνεταιρισμό –πρωτοβουλία των γυναικών του χωριού–, που αριθμεί 13 μέλη, ηλικίας από 23 έως 76 ετών. Στο φροντισμένο εργαστήριό τους θα βρείτε όλα τα φρούτα της περιοχής μεταποιημένα σε μαρμελάδες, γλυκά κ.λπ. Επεξεργάζονται περί τους πέντε τόνους φιρίκι και συσκευάζουν 5.000 βάζα τον μήνα. Φτιάχνουν επίσης τσιτσίραβλα και φτέρη τουρσί, γλυκό αγριοσαμπουκιά, ένα είδος μύρτιλου. Σύντομα θα λειτουργήσει και το e-shop του συνεταιρισμού. Λίγο πιο πάνω, προς την πλατεία, βρίσκεται το καφέ Ερωδιός, που δεν προτείνεται σε μη καπνιστές, έχει όμως ρομαντική διάθεση και ωραία θέα. Επί της πλατείας, η ταβέρνα του Γιωργάρα (τηλ. 24230-86359) φημίζεται για τις σούβλες, σερβίρει όμως και ωραίους λαχανοντολμάδες και αγριογούρουνο στιφάδο.
Σε κάθε τελάρο που θα γεμίσει φιρίκια γράφεται το όνομα του παραγωγού, για να ξεχωρίζει η σοδειά. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)
Κάντε μια βόλτα στις Πινακάτες μετά τις 11 το πρωί, όταν ο Μάριος έχει ξεφουρνίσει τα πρώτα ψωμιά (πλατεία Πινακατών). Τον πέτρινο φούρνο άναψε πρώτη φορά το 1934 ο παππούς του. Σήμερα παράγει περί τα 40 κιλά ψωμί ημερησίως, ενώ τα Σαββατοκύριακα βγάζει και κουλούρι Θεσσαλονίκης. Στις Μηλιές, ένα από τα ωραιότερα καφέ-μπαρ με εκατοντάδες κορνίζες να το στολίζουν είναι το Αννα, να ένα μήλο (Μηλιές, τηλ. 24230-86889). Αλλη μία επιλογή για ποτό είναι το Ρόδο και το Αηδόνι (Μηλιές, τηλ. 24230-86689), όπου μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε κάποιο αυθόρμητο μουσικό δρώμενο, καθώς ιδιοκτήτρια είναι η τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου.
Κοιτώντας το Αιγαίο: Ζαγορά, Τσαγκαράδα
Η Ζαγορά είναι ο «κήπος της Εδέμ», με παραγωγή 15 εκατομμύρια κιλά μήλα από 8.500 στρέμματα. Ο συνεταιρισμός γιόρτασε φέτος 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Περίπου το 20% της παραγωγής του εξάγεται σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο. Δοκιμάστε «το μέλι των Κενταύρων» (πετιμέζι φιρικιού). Ενα από τα ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού είναι και η Νίκη, στην ταβέρνα της οποίας, το Μεϊντάνι (Ζαγορά, τηλ. 24260-22626, www.meintani.gr), τρώνε οι ντόπιοι. Σε ένα απλό μαγαζί, με ένα μπαλκόνι που κοιτάει την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα, η οικοδέσποινα θα σας σερβίρει πιάτα με εποχικά υλικά. Αξίζει να γευτείτε γίδα κοκκινιστή, ριγανοκεφτέδες –που δεν περιέχουν κιμά αλλά μυρωδικά και λαχανικά,–, κεφτεδάκια, τράγο ψημένο στη λαδόκολλα και κοντοσούβλι.
Για τις ταβέρνες και το καλό φαγητό, φημίζεται και η Τσαγκαράδα. Το Αγνάντι (Τσαγκαράδα, τηλ. 24260-49210) βρίσκεται στην πλατεία των Ταξιαρχών. Ακολουθώντας ένα πλακόστρωτο θα δείτε το εστιατόριο της Ισπανίδας Maria Jose και του Κωνσταντίνου, που σερβίρει κυρίως μεσογειακή κουζίνα. Δοκιμάστε το κουνέλι με αστεροειδή γλυκάνισο και ντομάτα και μανιταρόσουπα με άγρια και καλλιεργημένα μανιτάρια. Σε ένα από τα προνομιούχα τραπέζια κοντά στο τζάκι, μπορείτε να απολαύσετε ένα κρασί από την Αργαλαστή και τον Τύρναβο.
Από το 1965 λειτουργεί ο Παράδεισος (Τσαγκαράδα, τηλ. 24260-31121, www.pilioparadisos.gr). Το εστιατόριο του ξενοδοχείου σερβίρει παραδοσιακές συνταγές και η σπεσιαλιτέ του είναι τα κοκκινιστά χόρτα με αυγά μάτια, μια συνταγή που γεννήθηκε από την ανάγκη των αγροτών να τρώνε κάτι θρεπτικό και εύκολο στα χωράφια. Το βράδυ οι ντόπιοι πίνουν τσίπουρο και βουτάνε το φρυγανισμένο ψωμί στο γαλοτύρι, ένα μαλακό τυρί σαν κρέμα. Δοκιμάστε σπετζοφάι με φρέσκα λουκάνικα διάφόρων ειδών, και κάποια από τις πίτες που φτιάχνει η μητέρα του ιδιοκτήτη, Κωνσταντίνου Ρηγάκη, Ελένη. Ο ίδιος έχει φτιάξει μια αξιόλογη λίστα με 50 ετικέτες κρασιού, σε πολύ καλή τιμολόγηση.
Σημασία στο κρασί δίνουν και στον Δειπνοσοφιστή (τηλ. 24260-49825, 6977-975082, www.dipnosofistis.com), που λειτουργεί από το 1992 σε ένα υπέροχο κτίσμα. Προτιμούν τα ντόπια προϊόντα για τις συνταγές της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας που μαγειρεύουν. Δοκιμάστε μανιταρόσουπα, κότσι με καραμελωμένο φιρικόμελο και για το τέλος μηλόγλυκο ή άλλο επιδόρπιο που γίνεται με τα φρούτα της κάθε εποχής. Η λίστα κρασιού περιλαμβάνει περί τις 20 ελληνικές ετικέτες. Μπροστά στη μεγάλη πλατεία της Τσαγκαράδας, η Κλερ και ο Χρήστος έφτιαξαν τον Χαμένο Μονόκερο (The Lost Unicorn, τηλ. 24260-49930, www.lostunicornhotel.gr) το 2004, σε ένα οίκημα του 1890. Ο ξενώνας μοιάζει να βγήκε από τις σελίδες των βιβλίων του Tolkien ή θα μπορούσε να είναι το σπίτι της «Πριγκίπισσας με το ρεβίθι» ή του Χάρι Πότερ. Το εστιατόριό του θυμίζει σάλα χορού και σερβίρει ευρωπαϊκή κουζίνα. Θα γευτείτε πάπια κονφί, φιλέτο αλλά και vegetarian επιλογές, όπως μανιτάρια με σπανάκι και σούπα κάστανο. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει μόνο ελληνικές, τοπικές ετικέτες και έξι μπίρες εγχώριας παραγωγής. Λέγεται πως η τάρτα λεμονιού είναι ικανός λόγος για να το επισκεφτείτε.
Στο νότιο Πήλιο για ψάρι
Φεύγοντας από το ανατολικό Πήλιο, οδηγώντας προς Λαύκο, κάναμε μια μικρή παράκαμψη στο Νεοχώρι για να φάμε στην ταβέρνα του Γερμανού. Ο Γιάννης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γερμανός (Νεοχώρι, τηλ. 24230-55390, 6946-934183), κατέχει το ψήσιμο του κρέατος όσο κανείς. Δεν θα σας κερδίσει η διακόσμιση, μια στόφα υπάρχει στην άκρη για να ζεσταίνει. Το ψητό κρέας όμως, θα το θυμάστε καιρό. Εκτός από τα της ώρας, δοκιμάστε κάποιο μαγειρευτό, όπως το αγριογούρουνο με κυδώνια. Το χύμα κρασί είναι βιολογικό, από τους κοντινούς αμπελώνες Πατιστή, αλλά υπάρχουν και λίγα εμφιαλωμένα.
Στο νότιο Πήλιο, βέβαια, θα φάτε και ψάρι. Η ταβέρνα του Στέφανου (κάποιοι την ξέρουν και ως του Παππού, Λεφόκαστρο, τηλ. 24230-33551) προτείνεται για ένα ήσυχο γεύμα μπροστά στην παραλία του Λεφόκαστρου. Μια περιοχή που το καλοκαίρι γεμίζει κόσμο, τον χειμώνα ερημώνει, χωρίς ωστόσο το τοπίο να στερείται ομορφιάς. Μην περιμένετε πολυτέλειες, το μαγαζί κλείνει με νάιλον, έχει μια σόμπα καταμεσής και επί 25 χρόνια σερβίρει ψάρι ψητό με χόρτα και τσιτσίραβλα. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε από την προηγουμένη για να σας ετοιμάσουν μια περιποιημένη ψαρόσουπα. Χύμα κρασί και πολύ φιλική διάθεση.
Το καφενείο του Φορλίδα, σε ένα κτίριο του 1750, στην πλατεία του Λαύκου. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)
Από τα ωραιότερα χωριά του νότιου Πηλίου, ο Λαύκος, με πλούσια πολιτιστική ιστορία του τόπου έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη αναλογία: τρία μουσεία σε ένα χωριό 300 κατοίκων! Στην πλατεία, το καφενείο του Φορλίδα στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1750 και είναι ένα από τα παλαιότερα της χώρας. Στον τοίχο υπάρχει μια φωτογραφία του Βάρναλη με κοστούμι, από όταν ήταν γυμνασιάρχης στην Αργαλαστή. Παραγγείλτε έναν ελληνικό καφέ και απολαύστε τους ντόπιους να παίζουν πρέφα γύρω από τη φουφού.
Προζύμι στον φούρνο Δροσίτη στον Λαύκο. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)
Στην ταβέρνα Δροσιά (Λαύκος, τηλ. 24230-65078) η Κατερίνα Σφονδυλάκη ετοιμάζει δυο-τρία μαγειρευτά τη μέρα και ψήνει ό,τι ζητήσετε. Νόστιμα τα ρεβίθια και το ψητό ζυγούρι στη λαδόκολλα. Πριν φύγετε από το χωριό, περάστε από τον φούρνο του Γιάννη Δροσίτη (Λαύκος, τηλ. 24230-65046). Λέγεται πως το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Ντε Κίρικο για να γίνει ο κεντρικός σταθμός τρένου. Τα πατώματα και τα ταβάνια διασώζονται ατόφια. Ολα τα ψωμιά γίνονται με προζύμι και ζυγίζονται στην παλιά ζυγαριά. Προμηθευτείτε αφράτο καρβελάκι, πολύσπορο ψωμί του βοηθού Φώτη, τυρόψωμο από τη χρυσοχέρα Φαντίνα και μπακλαβά από τα χέρια της Μαρίνας. Ενημερωθείτε για τις πολιτιστικές δράσεις του χωριού στο lafkos.gr
Κοντά στον Βόλο
Η πιο αξιόλογη περίπτωση γαστρονομίας στην Πορταριά είναι η Κρίτσα (Πορταριά, τηλ. 24280-99121, 24280-90006, 6972-405.836, www.hotel-kritsa.gr) στην πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο. Οι αδερφές Καραΐσκου, Νίκη και Ελένη, διαχειρίζονται με τις οικογένειές τους έναν ξενώνα και ένα εστιατόριο. Το εστιατόριο δεν έχει μείνει κλειστό ούτε μία μέρα εδώ και δεκαέξι χρόνια. Το σέρβις και η φιλοξενία αξίζουν έπαινο. Δοκιμάστε σούπα τραχανά με λουκάνικο, μοσχάρι κοκκινιστό με άγρια μανιτάρια και κάποια από τις πίτες τους με φύλλο που ανοίγουν στο χέρι. Το σπετζοφάι το κάνουν με λεπτό λουκάνικο και τις πιπεριές τις βρίσκεις στο πιάτο ατόφιες, ολόκληρες, ενώ το ζυγούρι με χειροποίητα στριφτά ζυμαρικά και ξινομυζήθρα είναι πιάτο που αποθεώνει την τοπική κουζίνα. Γάλα και κάποια κρεατικά τα προμηθεύονται από την ιδιόκτητη φάρμα τους, Karaiskos Farm (www.peliongastronomy.gr).
Πίτα με φύλλο στο χέρι στην Κρίτσα της Πορταριάς. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)
Με οδηγό την έμπνευση μαγειρεύει ο Αντώνης Τσολακούδης, ο σεφ του Γευσοκράτορα (Πορταριά, τηλ. 24280-99919, www.gefsokratoras.gr). Για να φτάσετε, θα πρέπει να περπατήσετε το καλντερίμι που ξεκινά κοντά στην είσοδο του χωριού. Στον χώρο έχουν διατηρηθεί μια τοιχογραφία του Θεόφιλου και τα ράφια του παντοπωλείου που στεγαζόταν εδώ παλιότερα, έχει «άρωμα» γαλλικής εξοχής με αριστοκρατικές λεπτομέρειες, όπως καρέκλες ντυμένες με βελούδο. Μοσχαρίσια γλώσσα με σούπα κολοκύθας, φιλέτο σε σάλτσα κρασιού α λα γαλλικά στις σπεσιαλιτέ. Στο Κάτω Κατηχώρι η Δήμητρα Βροντή μαζί με τον γιο της Νίκο μαγειρεύουν απλή ελληνική κουζίνα στις Ορτανσίες (Κάτω Kατηχώρι, τηλ. 24280-99424, 6936-908552, www.ortansies.com). Η όμορφη αυλή το καλοκαίρι γεμίζει με ορτανσίες. Θα φάτε γιούλμπασι, σκορδάτο αρνάκι στη λαδόκολλα, ντολμάδες και μπομπάρι, ένα παραδοσιακό «λουκάνικο» γεμιστό με εντόσθια και ρύζι. Στο τέλος του γεύματος θα σας κεράσουν σπιτικό γλυκό κουταλιού και γλυκά ημέρας.
Μετάβαση
Το Πήλιο απέχει 362 χλμ. από την Αθήνα, περίπου 4½ ώρες με το αυτοκίνητο. Για καύσιμα και διόδια υπολογίστε περίπου 114 ευρώ με επιστροφή.
Συμβουλή
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πολλές ταβέρνες και ξενώνες είναι κλειστοί, γι’ αυτό καλύτερα τηλεφωνήστε προτού τα επισκεφτείτε.
4 Ξενώνες με χαρακτήρα & υπέροχο πρωινό
Αρχοντικό Σακαλή,Πινακάτες (τηλ. 24230-86560, www.sakalihotel.gr, από 120 ευρώ με πρωινό). Σε ένα κτίσμα του 1841 ο Κρίτωνας και η Αναστασία Σακαλή έφτιαξαν έναν πολυτελή ξενώνα εννέα δωματίων. Αποτελείται από δύο κτίρια, ένα με τυπική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και ένα σύγχρονο που στεγάζει τους κοινόχρηστους χώρους. Χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα των υπηρεσιών και με πολλή φροντίδα για τον επισκέπτη, από τον γαλήνιο ύπνο μέχρι το πρωινό και το spa, η διαμονή είναι αρχοντική. Διαθέτει εξωτερική πισίνα (για το καλοκαίρι), εσωτερικό jacuzzi και χαμάμ, ενώ μπορείτε να κλείσετε και μασάζ. Το πρωινό είναι σκέτη απόλαυση, καθώς η Αναστασία ζυμώνει καθημερινά ψωμί, ανοίγει φύλλο για πίτες, φτιάχνει εξαιρετικά μυζηθροπιτάκια, νόστιμες τάρτες με φρούτα ή σπιτικές μαρμελάδες, ρυζόγαλο, γλυκά και πολλά άλλα.
Ενα από τα πολυτελή δωμάτια στο Αρχοντικό Σακαλή. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)
Ο Χαμένος Μονόκερως, Τσαγκαράδα (τηλ. 24260-49930, www.lostunicornhotel.gr, από 75 ευρώ, με πρωινό). Η Βρετανίδα Κλερ και ο Χρήστος από τη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν τον δικό τους παράδεισο μπροστά στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Το καλοδιατηρημένο κτίριο του προηγούμενου αιώνα διαθέτει οκτώ δίκλινα δωμάτια, κάποια με μπαλκόνι. Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι διακοσμημένοι με το προσωπικό γούστο των ιδιοκτητών, οι οποίοι λατρεύουν τα ζώα και την αισθητική της αγγλικής εξοχής. Χαλαρώστε στο πράσινο καθιστικό με τους κρυστάλλινους πολυελαίους και τις βαριές κουρτίνες, περιτριγυρισμένοι από εκατοντάδες βιβλία. Στη σάλα με τη μεσοπολεμική αισθητική, το λευκό-κόκκινο πάτωμα και το βικτωριανό τζάκι σερβίρεται το πλούσιο πρωινό – δημητριακά με γάλα, γιαούρτι με μέλι, σπιτικές μαρμελάδες, αυγά (στραπατσάδα, scrambled, ποσέ, με μπέικον), φρέσκα μανιτάρια κ.ά.
Αυθεντικό αγγλικό πρωινό στον Χαμένο Μονόκερο. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)
Αμανίτα, Τσαγκαράδα (τηλ. 24260-49707, www.amanita.gr, από 75 ευρώ το δίκλινο, με πρωινό). Ο Φιλάρετος Ψημμένος με τη σύζυγό του Μαριάννα Ζαχαράτου έφτιαξαν τον ξενώνα Αμανίτα το 2006, που μέχρι σήμερα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες προτιμήσεις για διαμονή στην περιοχή. Τα έξι δωμάτια –εκ των οποίων το ένα διαμέρισμα– συνδυάζουν πέτρα, ξύλο και άλλα φυσικά υλικά. Το φροντισμένο αγρόκτημα έχει έναν οπωρώνα 150 δέντρων, 450 ρίζες βοτάνων, λουλούδια και κηπευτικά. Ο Φιλάρετος είναι φυσιοδίφης και μέγας μανιταρολόγος, αξίζει να κάνετε μαζί του μια βόλτα στο δάσος ή ένα σεμινάριο μανιταρογνωσίας, παροχές που απολαμβάνουν οι επισκέπτες τους. Το πρωινό είναι παραδοσιακό, με εποχικά προϊόντα και καρπούς από το μποστάνι τους. Μελόπιτα, κέικ με λουίζα, κλαφουτί με δαμάσκηνα, πίτες με φρούτα εποχής, τυρόπιτα, αυγά, μαρμελάδες – δοκιμάστε αυτή της γλυκόξινης πράσινης ντομάτας με αλλαντικά και τυριά.
Βόλτα με τον Φιλάρετο Ψημμένο στο μποστάνι της Αμανίτας. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)
Fyloma, Λαύκος (τηλ. 24230-65660, http://fyloma.com, από 65 ευρώ το δίκλινο, με πρωινό). Το παλιό αρχοντικό του Φυλομανιώτη, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα σε ένα καλντερίμι με θέα στον Παγασητικό και στο Τρίκερι, αγοράστηκε από την Αρτεμη Σκαροπούλου και από τον Απρίλιο του 2016 λειτουργεί ως ξενώνας με πέντε δωμάτια, το καθένα με διαφορετική διακόσμηση. Πέτρινοι τοίχοι, ξύλινα δοκάρια, υφαντά, ανάλαφρο φολκλόρ με φινέτσα συνιστούν τη ρουστίκ αισθητική του. Θα απολαύσετε πηλιορείτικο πρωινό από την Ανθή Ευαγγελίδη, η οποία φτιάχνει τοπικές συνταγές, όπως τυροκουλούρα Πηλίου, πιπερόπιτα. Δοκιμάστε κατσαμάκι με πετιμέζι, μια θρεπτική κρέμα από καλαμποκάλευρο, ντόπιες ελιές, ομελέτα φούρνου, αφράτη τηγανοκουλούρα, σπιτικές μαρμελάδες και ντόπιο μέλι.
Η Ανθή Ευαγγελίδη θα σας περιποιηθεί στο Fyloma. (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
Περισσότερες φωτογραφίες:
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα