Τα βέλτιστα των αρίστων έπονται - Του Γιάννη Γκλάβατου
Εθιμοτυπικά, πρακτικά και με μέγιστη ελπίδα συνηθίζουμε να δίνουμε ευχές για την νέα χρονιά.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο νέος χρόνος θα μας χορηγήσει ότι και όσα ο παλαιός μας αρνήθηκε.
Μέσα σε αυτή την περιρρέουσα κατάθλιψη λόγω της οικονομικής(και όχι μόνο) κρίσης , η μετακίνηση μας στην αντίπερα όχθη, αυτή της -έστω και συγκρατημένης- αισιοδοξίας, κρίνεται και είναι αναγκαία για την διασφάλιση μιας υγιούς και με νόημα ζωής.
Δεν μιλούμε για «ονειροβασία» ούτε εννοούμε δημιουργία μιας πλασματικής και κίβδηλης πραγματικότητας.
Όχι.
Απλά υπογραμμίζουμε και αποτυπώνουμε το γεγονός πως η πραγματικότητα ερμηνεύεται*. Σε αυτή την προσπάθεια ερμηνείας, ή διερμήνευσης** αν θέλετε, τα βασικά εργαλεία που έχουμε είναι δύο: η λογική και το συναίσθημα. Τα δύο αυτά ως ένα βαθμό αλληλοεπηρεάζονται.
Πολλές φορές αναλόγως της θέσεως που λαμβάνουμε στον εκάστοτε χώρο διαμορφώνεται και η οπτική μας, άρα και η αξιολογική θεώρηση των γεγονότων, των ιδεών όσο και των υποκειμένων. Κατόπιν εξελικτικά διαμορφώνονται οι ενέργειες μας.
Οι ενέργειες προκαλούν πάντοτε ένα παράγωγο αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα κακό ή καλό.
Ποτέ ουδέτερο.
Λέγεται από φιλοσόφους, θεολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες, ανθρωπολόγους, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κβαντικούς φυσικούς*** κτλ πως σε όλα τα παραπάνω κύριο -αν όχι κυρίαρχο- ρόλο διαδραματίζει αυτό που ονομάζουμε και ορίζουμε ως πίστη(και όχι μόνο η θρησκευτική).
Κάποιοι εξ αυτών των επιστημόνων, προχωρούν ακόμη περισσότερο και διατείνονται πως η σκέψη(θετική ή αρνητική) παράγει είδος ενέργειας και η ενέργεια πέρα από πράξη γεννά (αυτή ή την άλλη) πραγματικότητα. Οι ίδιοι (υπό προϋποθέσεις) διαχωρίζουν την ελπίδα ή και την ευχή από την ακλόνητη, ακράδαντη και άθραυστη πίστη. Ισχυρίζονται, πως κατά περίπτωση, είναι διαφορετικό πράγμα η τυπική ευχή και η απλή μη βάσιμη ελπίδα, από την βεβαιωμένη προσδοκία με απόλυτη εμπιστοσύνη και σταθερή πεποίθηση, την πίστη δηλαδή. Και οπωσδήποτε είναι διαφορετικά ανομοιογενή, ανομοιόμορφα, τα δημιουργούμενα παραγόμενα αποχρώντα συμβάντα. Αναφέρεται πως ακόμη και στα επιστημονικά πειράματα, τα αποτελέσματα συνήθως συνάδουν με τα αναμενόμενα από την μεριά του επιστήμονα – ερευνητή.
Πιθανότατα το τι θα μας φέρει το νέο έτος θα εξαρτηθεί από τις προσδοκίες που εμείς έχουμε για αυτό και, κατά πόσο η αναμονή αυτή των επιθυμητών εξελίξεων διέπεται από εδραιωμένη, αδιαμφισβήτητη σιγουριά ότι θα πραγματωθούν.
Θα μου πείτε ίσως, ότι όλα τα παραπάνω βασίζονται στην θεωρία και ακόμη πως με την σημερινή πολιτικοκοινωνική κατάσταση δεν μπορεί κανείς παρά να είναι απαισιόδοξος.
Διαφωνώ, διότι πλείστα ιστορικά γεγονότα συνηγορούν περί του αντιθέτου. Διαφωνώ επίσης διότι ολοένα και περισσότερο η ρήση «τίποτε δε μπορεί να αλλάξει» δημιουργεί ηττοπάθεια. Η ηττοπάθεια, ακινησία. Η δε πλήρης ακινησία είναι ίδιον, χαρακτηριστικό, των νεκρών.
Τέλος διαφωνώ, διότι επιστήμονες, φιλόσοφοι αλλά και απλοί εμπνευσμένοι και χαρισματικοί άνθρωποι έχουν αταλάντευτη και αναλλοίωτη πίστη στην θετική αλλαγή.
Εξάλλου η ίδια η ζωή από την φύση της δεν είναι μια διαρκής αέναη αλλαγή, κίνηση και ανέλιξη;
Ας καλωσορίσουμε λοιπόν το νέο έτος.
Θα μας φέρει πολλά ενδιαφέροντα νέα πράγματα, χαρούμενες καταστάσεις, εκπληκτικά γεγονότα και ευτυχισμένες στιγμές εφόσον αυτά περιμένουμε.
Η ζωή είναι δώρο και γνωρίζουμε να εκτιμούμε αλλά και να χαιρόμαστε τα δώρα. Ξέρουμε μέσα στα μύχια της ψυχής μας, ότι αν αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, τα πράγματα που βλέπουμε θα αλλάξουν.
Είμαστε ρεαλιστές, περιμένουμε θαύματα.
Καλή χρονιά σε όλους. Τα βέλτιστα των αρίστων έπονται!
Υποσημειώσεις.
* Ερμηνεία η [erminía] : η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του ερμηνεύω. 1. εύρεση στοιχείων για κτ. άγνωστο ή δυσνόητο, έτσι ώστε αυτό να γίνει γνωστό ή κατανοητό: Λογική / αντιφατική / μυστικιστική ~. Δίνω ~ σε κτ., το εξηγώ. H ~ ενός φυσικού / κοινωνικού φαινομένου. H ~ ενός ιστορικού γεγονότος / της συμπεριφοράς κάποιου. 2α. εξήγηση που γίνεται με ανάλυση του νοήματος: Οι χρησμοί επιδέχονταν πολλές ερμηνείες. H ~ ενός νόμου / ενός διατάγματος / των Γραφών. Aλληγορική ~. β. (για λέξη ή κείμενο) μετάφραση και συχνά σχολιασμένη απόδοση του νοήματος: Aρχαίο χωρίο για το οποίο έχουν προταθεί πολλές ερμηνείες. 3. απόδοση ενός ρόλου, στο θέατρο ή στον κινηματογράφο, από ηθοποιό ή ενός μουσικού κομματιού από μουσικό: Kαλή / άψογη ~. Πρώτο βραβείο ερμηνείας.
** Διερμήνευση η (ουσιαστικό): η διά μέσου ερμηνεία, η εξήγηση, η μετάφραση, η συνεννόηση με διερμηνέα.
*** Την ενδιαφέρουσα ταινία – ντοκιμαντέρ με τίτλο « What the bleep do we know», η οποία αναφέρει (με απλά λόγια και χιούμορ) την άποψη και θέση μερίδας επιστημόνων επί αυτών των θεμάτων, μπορεί να την δει κάποιος στο διαδίκτυο(π.χ. στο “Υου Τube”).
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα