Γιορτάζω… - Του Γιάννη Πέππα*
Εορτή (από *Fε-Fορ-τά, ρίζα *Fερ-) σημαίνει,στην κυριολεξία της, προσφορά σε κάποιον αντικειμένου που θα του είναι αρεστό (κατά δεύτερο λόγο: παγηγύρι, τέρψη, συμπόσιο, διασκέδαση. Όλες οι ερμηνείες συγκλίνουν σε επίκεντρο χαράς, εκτόνωσης, γλεντιού ακόμα.). Το αντικείμενο βέβαια, μέσα στον χρόνο, διαστάλθηκε: μπορούσε να ΄ναι συναίσθημα, κάποιος τίτλος, αξίωμα κ.λπ. Έτσι,η έννοια της γιορτής κατά βάση, όπως βλέπουμε στην ουσία της λέξης, αποτελεί μία τριμερή συνθήκη: κάποιος προσφέρει (1 εορτάζων ) κάτι (2 εόρτασμα) σε κάποιον (3 εορταζόμενος). Ο ιδεολογικός πυρήνας της γιορτής (πρέπει να) αφορά τόσο τον προσφέροντα, όσο και τον αποδεχόμενο. Γιορτάζουν και οι δύο! Το μικρό τελετουργικό προσφοράς-λήψης εκφράζει βαθύτερες ψυχικές σχέσεις.Αλλιώς,ως άψυχος τύπος, δεν έχει νόημα.
Ο λόγος της εορταστικής προσφοράς μπορεί να είναι το όνομα, μία επέτειος ή κάποια άλλη προσωπική ή οικογενειακή στιγμή, λ.χ. η έναρξη επαγγελματικής σταδιοδρομίας, η είσοδος σε πανεπιστημιακή σχολή, το απολυτήριο από το στρατό κ.λπ. Βέβαια, από παλιά η έννοια της εορτής είχε λάβει και γενικότερο κοινωνικό χαρακτήρα.
Γι΄αυτό, μπορούσε/μπορεί ένα σύνολο να τιμά έναν ηγέτη (του), μια σημαντική ιστορική στιγμή ή περίοδο, μία βαρύνουσα θρησκευτική συνιστώσα, μια πολύτιμη παρακαταθήκη της παράδοσης κ.λπ. Ήταν και είναι συνηθισμένη μια διεύρυνση της εορταστικής αντίληψης και πρακτικής που εκτείνονται σε χώρους και δράσεις από μονοθεματικούς έως πολυσυλλεκτικούς, από τοπικούς έως γενικότερους ή και διεθνείς, από εγρήγορση μνήμης έως κινητοποίηση αλτρουϊσμού…
Συναντάμε λοιπόν, σήμερα, γιορτή της μελιτζάνας, γιορτή της σαρδέλας, του φυστικιού, του παιδιού, των αναπήρων, των ομοφυλόφιλων και ένα πλήθος από άλλες.
Οι περισσότερες από αυτές θα έλεγα κινούνται σε πλαίσια σοβαρότητας, ανάδειξης και προώθησης ανθρωπιστικών ιδεωδών. Λίγες, αυξανόμενες εσχάτως, περιπίπτουν στο γραφικό και περιθωριακό αποτυπώνοντας συλλογικές παρακμιακές τάσεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή σήμερα τείνουν να χαθούν τα απλά και αυτονόητα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γιορτή σημαίνει προσφέρω τιμητικά σε κάποιον κάτι που θα του αρέσει.
*Γιάννης Βασ. Πέππας, Φιλόλογος
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα