Xάθηκαν 5 δισ. ευρώ από επιχειρηματικά κέρδη το 2015-2016
Της Δήμητρας Καδδά
To "όφελος" της καταιγίδας δημοσιονομικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων που ελήφθησαν και όσων... έρχονται θα ήταν θεωρητικά η ανάκαμψη των επενδύσεων, των εξαγωγών αλλά και των επιχειρηματικών κερδών για να αυξηθεί το εθνικό εισόδημα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Και αυτό φάνηκε, έστω και αχνά, το 2014.
Μόνο που ακολούθησε μια διετία κατακρήμνισης.
*Χάθηκαν περίπου 5 δισ. ευρώ από επιχειρηματικά κέρδη τη διετία 2015-2016. Η απώλεια μόνο το 2016 έφτασε στα 3 δισ. ευρώ (το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα / μικτό εισόδημα επέστρεψε ουσιαστικά στα επίπεδα του 2002, στα 91,3 δισ. ευρώ, έναντι 96,2 δισ. ευρώ περίπου το 2014 και 131,8 δισ. ευρώ το 2008 στην αρχή της κρίσης).
* Περίπου ισόποση ήταν και η απώλεια της αξίας των εξαγωγών. Χάθηκαν στην διετία περίπου 4,8 δισ. ευρώ, ενώ μόνο πέρυσι ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ η "χασούρα" στις εξαγωγές, που πλέον βρίσκονται στο ύψος του 2011.
*Επιπλέον 500 εκατ. ευρώ "χάθηκαν" από τις επενδύσεις στην τελευταία διετία, παρά τα ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνκερ. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου από τα 60,5 δισ. ευρώ το 2007, υποχώρησε στα 20,6 δισ. ευρώ το 2014 και στα 20,1 δισ. ευρώ πέρυσι.
Ο παραπάνω απολογισμός προκύπτει πλέον από τις επίσημες στατιστικές. Προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που συνοδεύουν την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2016, που τελικά διέψευσε την προηγούμενη εβδομάδα τις προσδοκίες περί ανάπτυξης και "κόλλησε" στο... μηδέν. Και επικυρώνεται από τα στοιχεία Δεκεμβρίου που δείχνουν 1% πτώση στον τζίρο λιανικής και τα στοιχεία Νοεμβρίου για 21,5% πτώση στην οικονομική δραστηριότητα.
Οι αναλυτικοί πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι βασικά κομμάτια της πραγματικής οικονομίας δεν έμειναν απλώς στάσιμα, αλλά βυθίστηκαν. Πιστοποιούν τους τριγμούς που έχουν ήδη φανεί στην αγορά, στα "λουκέτα", στα στοιχεία της Εργάνης για την ανεργία και στους δείκτες πιστωτικής ασφυξίας.
Το ζοφερό 2017
Παράλληλα, οι πρόδρομοι δείκτες για το 2017 δείχνουν το... μέλλον. Και κρούουν τον κώδωνα για όσα έρχονται σε μια οικονομία που συνεχίζει να μαστίζεται από μία –ακόμα– ατέρμονη διαπραγμάτευση που παρατείνει την αβεβαιότητα, απομακρύνει επενδύσεις και καταθέσεις και συντηρεί ανεργία, ύφεση και "λουκέτα" στην αγορά.
Τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχή μήνα ο δείκτης αποταμιεύσεων που καταρτίζει βάσει έρευνας στην αγορά ο ΙΟΒΕ "κόλλησε" σε ιστορικό χαμηλό. Αλλά και το γενικότερο οικονομικό κλίμα βυθίστηκε.
O δείκτης κλίματος διαμορφώθηκε στις 92,9 μονάδες, από 95,1 μονάδες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Οι μεγαλύτεροι τριγμοί σημειώνονται στο λιανεμπόριο και στις κατασκευές, αλλά μεγάλη είναι και η κάμψη στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, που πλησιάζει το επίπεδο του Απριλίου του 2016, με μεγάλα "αγκάθια" όχι μόνο την αποταμίευση, αλλά και τις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, για τις προοπτικές της χώρας αλλά και της ανεργίας.
Ο "πρόδρομος" αυτός δείκτης, όπως ονομάζεται, καθώς αποτελεί τον "προάγγελο" της πορείας του ΑΕΠ, δείχνει ότι το α' τρίμηνο του 2017 "χάθηκε". Και, πλέον, μένει να φανεί τι θα γίνει στη συνέχεια... Αλλά και η ανεργία, σύμφωνα με την Εργάνη, έφτασε τον Ιανουάριο σε ιστορικό ρεκόρ απολύσεων 16ετίας. Κατεγράφη, επίσης, νέα έκρηξη στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες τον ίδιο μήνα κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ γίνεται λόγος για μείωση του τζίρου των σούπερ-μάρκετ κατά 10% τουλάχιστον τον Ιανουάριο από εταιρείες μέτρησης κατανάλωσης κι εκπροσώπους των προμηθευτών, όταν το 2016 η πτώση ήταν περίπου 6%.
Στις τράπεζες οι τριγμοί αποτυπώνονται στην αύξηση του ELA κατά 300 εκατ ευρώ τον Φεβρουάριο. Όπως έγραφε και η εφημερίδα "Κεφάλαιο", γίνονται φανερές και στις νέες επισφάλειες, που ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το δεύτερο εξάμηνο του 2016, στην εκροή 2,5 δισ. ευρώ καταθέσεων το α' δίμηνο, αλλά και στα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία μόνο τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ.
Αλλαγή προβλέψεων
Πλέον μένει να φανεί πώς θα αναπροσαρμοσθούν και οι επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το ΑΕΠ του 2017 το οποίο ήδη δέχεται πιέσεις. Το σχέδιο για την ανάπτυξη που αποκάλυψε το capital.gr την Κυριακή, περιέχει τις νέες προβολές έως το 2021 της ελληνικής κυβέρνησης. Υπολογίζει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει φέτος στο 2,5% έναντι 2,7% του στόχου που περιλάμβανε στον προϋπολογισμό τον οποίο ψήφισε η Βουλή τον Δεκέμβριο, αλλά και προβλέψεων της Επιτροπής (2,7% προβλέψει ανακοίνωσε στις χειμερινές εκτιμήσεις της). Μόνο που η νέα αυτή κυβερνητική πρόβλεψη για ΑΕΠ στο 2,5% έχει ως "βάση" ότι το 2016 υπήρχε ανάπτυξη 0,2%. Και τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για μηδενικό ΑΕΠ πέρυσι πρέπει πλέον να "αναπροσαρμόσουν" και τις προβολές για το 2017 ακόμη και στο πιο καλό σενάριο άμεσης συμφωνίας...
Η "αποκάλυψη"
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η οικονομία στο σύνολο του 2016 είχε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν για ρυθμό αύξησης 0,3% τον προηγούμενο χρόνο. Καταγράφεται, σε όρους όγκου, για το σύνολο του 2016 πτώση 2% στις εξαγωγές, μείωση των επενδύσεων κατά 0,8% και της κρατικής κατανάλωσης κατά 2,1%.
Η κρίση, μάλιστα, βαθαίνει. Από ανάκαμψη 2% το γ' τρίμηνο, το δ' τρίμηνο η οικονομία επέστρεψε σε ύφεση 1,1%. Αυτό αποκάλυψαν οι ξεχωριστές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου του 2016. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 889 εκατ. ευρώ και τα κέρδη των επιχειρήσεων περιορίστηκαν κατά 145 εκατ. ευρώ. Αλλά και οι φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών μειώθηκαν κατά 273 εκατ. σε τρέχουσες τιμές, δείχνοντας την "κόπωση" που υπάρχει στα έσοδα...
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα