Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Από ένα λάθος καταστράφηκε το σπουδαίο οθωμανικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Από ένα λάθος καταστράφηκε το σπουδαίο οθωμανικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

ΥΠΟΒΟΣΚΟΥΣΑ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ

 

 

Σε αμέλεια του συνεργείου που εκτελούσε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης στο εσωτερικό φαίνεται να καταλήγει το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο σπουδαίο οθωμανικό τέμενος Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συνεχίζει την έρευνα προσανατολίζεται στο ότι η καταστροφική πυρκαγιά στο μνημείο του 14ου αιώνα, που είναι από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, ξεκίνησε από σπινθήρες στη διάρκεια ηλεκτροσυγκόλλησης που έκανε το συνεργείο και η καύση ήταν υποβόσκουσα για ώρες, χωρίς όμως να μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε ακριβώς ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχει η κατάθεση νεαρού φοιτητή, ο οποίος πέρασε από το τέμενος Βαγιαζήτ γύρω στη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης και είδε μία λάμψη στο εσωτερικό του. Ο ίδιος θεώρησε ότι τα συνεργεία είχαν τοποθετήσει προβολείς για να φωτίζεται από μέσα το μνημείο και δεν έδωσε σημασία. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες πολιτών πως είδαν λάμψη νωρίτερα από τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν και ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Βίντεο

Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για βίντεο που υπάρχει και δείχνει την εστία απ’ όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, ωστόσο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έλεγαν χθες στο «Εθνος» πως το πόρισμα για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς, που κατέστρεψε ολοκληρωτικά την εντυπωσιακή στέγη και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στο μνημείο, θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα παραδοθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας.

Ο εισαγγελέας ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των ερευνών που γίνονται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Διδυμοτείχου, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο εμπρησμού, κακόβουλης ή σκόπιμης ενέργειας και όλα κατατείνουν σε αμέλεια του συνεργείου. Αλλωστε από την πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό πως δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης των εισόδων του τεμένους Βαγιαζήτ. Σημειώνεται πως το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης από σπινθήρα ξέσπασε μικρής έκτασης φωτιά και πάλι στο εσωτερικό του μνημείου, η οποία και κατασβέστηκε πριν φτάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τους εργάτες που δούλευαν εκεί, ενώ από την αρχή δόθηκε η διαβεβαίωση πως τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ

«Οι μελέτες θα αναπροσαρμοστούν για την πλήρη αποκατάσταση της στέγης και άλλων τμημάτων στο εσωτερικό και το μνημείο σταδιακά θα αποκατασταθεί» δήλωσε από το Διδυμότειχο η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

«Είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε, άλλοι, πιο ειδικοί από μας, θα βγάλουν πόρισμα. Εμείς δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε τη θλίψη μας για την καταστροφή» δήλωσε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Π. Πατσουρίδης.

 

Επιασαν δουλειά οι γερανοί στην κατεστραμμένη σκεπή

Από χθες έπιασαν δουλειά δύο γερανοί, ιδιώτη εργολάβου, που καθαρίζουν την κατεστραμμένη σκεπή στο τέμενος Βαγιαζήτ. Οι γερανοί απομακρύνουν τα μεγάλα τμήματα της στέγης που είναι ετοιμόρροπα και άκρως επικίνδυνα, ενώ η είσοδος στους ειδικούς θα επιτραπεί στο εσωτερικό του τις επόμενες μέρες. Η περιοχή γύρω από το μνημείο παραμένει αποκλεισμένη.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0