Επισκόπηση γερμανικού Τύπου: «Πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο»
Στους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο αναφέρεται η TAZ και η SZ επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί η κραταιά θέση του Βερολίνου στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.
Φωτο: Tουρκικά μαχητικά (AP)
Στις διμερείς εντάσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο στρέφει την προσοχή της η TAZ του Βερολίνου. Σε εκτενές άρθρο που δημοσιεύει σε ένθετο της Le Monde diplomatique με τίτλο «Πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο» σημειώνει ότι «η Ελλάδα αισθάνεται ότι απειλείται εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας».
Το δημοσίευμα επιχειρεί να καταγράψει συνοπτικά το χρονικό της κρίσης που, όπως αναφέρει, ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 1995 στα Ίμια και κλιμακώθηκε επικίνδυνα εκεί στις αρχές του 1996 έως ότου αποκλιμακωθεί τελικά με παρέμβαση των ΗΠΑ. Το άρθρο επισημαίνει ότι «κατά την άποψη της Αθήνας η σημερινή κλιμάκωση είναι πιο επικίνδυνη από την όξυνση του 1996» και εξηγεί: «Από τη μία η Ελλάδα είναι σήμερα πιο τρωτή επειδή καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο κρίσεις: την οικονομική κρίση επιβίωσης και την προσφυγική κρίση. (…) Ο δεύτερος λόγος για τις ελληνικές ανησυχίες είναι ότι η τουρκική πολιτική φαίνεται σήμερα λιγότερο προβλέψιμη. Ο Ερντογάν αναζωπυρώνει τις εθνικιστικές διαθέσεις για να κινητοποιήσει ενόψει του δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου, με το οποίο επιδιώκει να διαιωνίσει το αυταρχικό καθεστώς του».
Το δημοσίευμα επισημαίνει δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες επικαλέστηκε το οθωμανικό παρελθόν της χώρας του και χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα απειλητική» την κριτική του τούρκου προέδρου στη Συνθήκη της Λωζάννης. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «στην Αθήνα βλέπουν με ανησυχία ότι η Άγκυρα εφευρίσκει διαρκώς νέα επίμαχα εδαφικά ζητήματα με στόχο να επιβάλει διμερείς διαπραγματεύσεις, στις οποίες εν τέλει δεν επικρατεί το Διεθνές Δίκαιο αλλά το δίκαιου του ισχυρότερου». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η δυσπιστία της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη και υπογραμμίζει ότι η ρίζα της διαμάχης στο Αιγαίο είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας «επειδή αυτά αντιτίθενται στα συμφέροντά της». Σύμφωνα με το άρθρο, δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι η Άγκυρα ανακάλυψε «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο το 1995 «για να ξεκινήσει μια αντιπαράθεση, η οποία δεν υφίστατο έως τότε».
Διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του Βερολίνου
Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ συντόνισαν τις θέσεις τους για την Ελλάδα σε συνάντηση στο Βερολίνο
Τον αποφασιστικό ρόλο του Βερολίνου για την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού τονίζει σε ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, «η αντιπαράθεση με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις φανερώνει που βρίσκεται η πραγματική διαπραγματευτική ισχύς: στο Βερολίνο». Την εγκυρότητα αυτής της άποψης καταδεικνύει σύμφωνα με τη SZ και η αποψινή εμπιστευτική συνάντηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη γερμανική πρωτεύουσα. Αντικείμενο αυτής -σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους- ήταν κυρίως ο συντονισμός της διαπραγματευτικής γραμμής για τις συνομιλίες που θα έπονταν μετά από λίγες ώρες στη Μάλτα για το ελληνικό πρόγραμμα. Η γερμανίδα δημοσιογράφος σχολιάζει ότι στο Βερολίνο «κινούνται τα νήματα, δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές και γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις. Ωστόσο, στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: η γερμανική κατευθυντήρια γραμμή». Το δημοσίευμα αναφέρει την ανυποχώρητη στάση του Β. Σόιμπλε ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την επιμονή του σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θεωρεί μη ρεαλιστικό το ΔΝΤ. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «τα θύματα αυτής της διαμάχης είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα».
Η στροφή του υποψήφιου καγκελαρίου Σουλτς
Αλλαγή στάσης του Μάρτιν Σουλτς παρατηρεί σε σειρά ζητημάτων η Zeit
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit εστιάζει στον υποψήφιο καγκελάριο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, παρατηρώντας σταδιακή μετατόπισή του από θέσεις που υποστήριζε με θέρμη ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Όταν ήταν ακόμη στις Βρυξέλλες, ο Μάρτιν Σουλτς επιχειρηματολογούσε με πάθος για να χορηγηθεί βοήθεια στην Ελλάδα και να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ». Όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Αμβούργου, «τώρα απορρίπτει και τα δύο χωρίς να εξηγεί τι θέλει αντί αυτών». Σύμφωνα με πληροφορίες της Zeit, τα πρώτα σχέδια του κεφαλαίου για την ευρωζώνη στο εκλογικό πρόγραμμα του SPD διατυπώνονται με μάλλον γενικόλογο τρόπο. «Συγκεκριμένα μέτρα για τη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης, όπως κοινή ανάληψη χρέους μέσω επονομαζόμενων ευρωομολόγων ή μια πανευρωπαϊκή ασφάλιση για ανέργους; Σημειώσατε λάθος», σχολιάζει η εφημερίδα και συμπληρώνει: «μια ευρεία πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί την ΕΕ και το ευρώ επί της αρχής θετικά, απορρίπτει όμως τα ευρωομόλογα ή ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα». Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, στο θέμα των ευρωομολόγων ο Σουλτς έχει κάνει ήδη στροφή.
Η Documenta βρίσκει «δεύτερη κατοικία» στην Αθήνα
H έκθεση τέχνης Documenta βρίσκει φέτος δεύτερο "σπίτι" στην Αθήνα
Η Zeit δίνει χώρο στις πολιτιστικές της σελίδες στη μεγαλύτερη έκθεση τέχνης στον κόσμο, την Documenta, η οποία διεξάγεται φέτος για πρώτη φορά στην Αθήνα και στο Κάσσελ, που είναι η φυσική της έδρα. Πρόκειται για «μία Documenta με δεύτερη κατοικία: Η γερμανική έκθεση τέχνης αναζητά στην Αθήνα μια νέα επιτακτικότητα». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «στον τόπο της έσχατης απελπισίας, της χρηματοοικονομικής και προσφυγικής κρίσης, η Documenta θέλει να δείξει ότι ζει και εγκαινιάζει μια νέα, άμεση πρόσβαση στον κόσμο. Ο Άνταμ Σίμτσικ (σ.σ. διευθυντής της έκθεσης) ελπίζει να είναι μια έκθεση ‘σε πραγματικό χρόνο', τον ελκύει η ‘κατάσταση εκτάκτου ανάγκης'. Ένας βαθμός ρομαντισμού για τα αρχαία μνημεία υπάρχει επίσης». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «η έκθεση δεν αρκείται βεβαίως μόνο σε γερμανοελληνικές προϊστορίες. Περισσότερο θέλει να θυμίσει αυτό που παλιά, στην αρχή του φιλελληνισμού, απέκρυπταν οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι: Ότι η αρχαιότητα δεν ήταν μόνο ‘λευκή', η Αθήνα δεν ήταν μόνο ‘δυτική'. Πολλοί άλλοι πολιτισμοί διαπότιζαν την πόλη – αυτό επιδιώκεται να ξανακάνουν τώρα».
Άρης Καλτιριμτζής
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα