Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Θέατρο: Χρήστου Ναούμ - «Σάλπιγγα του Αγγέλου» - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Θέατρο | Θέατρο: Χρήστου Ναούμ - «Σάλπιγγα του Αγγέλου» - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

"Σάλπιγγα του Αγγέλου"** Χρήστου Ναούμ


Σκηνοθεσία: Σίμος Παπαναστασόπουλος

Μουσική: Αναστάσιος Στέλλας

Φωτογραφίες: Διονύσης Κούτσης

Παραγωγή: «Εκδόσεις Όστρια»

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Στέφανος Κακαβούλης, Αλέξιος Κοτσώρης, Αλέξια Μπογδάνου, Ανδρέας Μαριανός, Ήριννα Κέρα


Η σεξουαλικότητα ενός νέου άντρα, που είναι «διαφορετική» από τις κρατούσες απόψεις περί «νορμάλ», στα πλαίσια της οικογένειας αλλά και του συγγενικού - κοινωνικού περίγυρου. Ο Αντώνης (Τώνης) ομοφυλόφιλος ανθοπώλης, με μεγάλη ευαισθησία, ξεχωρίζει από τους συνομηλίκους του, καθώς θέλει να βρει έναν σύντροφο, αντί του εφήμερου σεξ, που είναι το ζητούμενο των περισσότερων νεαρών, αλλά και να αποκτήσει ένα παιδί με παρένθετη μητέρα. Λαχταράει να πάρει αλλά και να δώσει Αγάπη, που και αυτή σπανίζει και είναι δυσεύρετη στην εποχή μας. Στη διπλή αυτή του προσπάθεια σχετίζεται με έναν πολυάσχολο και «κρυφό» γκέι δικηγόρο αλλά και με μια πόρνη πεζοδρομίου, της οποίας αγνοεί το ποιόν και τον σκοπό της να τον ξεπαραδιάσει. Αποτυγχάνοντας και στα δυο, οδηγείται σε αδιέξοδο, έχοντας να αντιμετωπίσει και τον φαλλοκράτη πατέρα του, που τον έχει απορρίψει εδώ και χρόνια, αντιλαμβανόμενος τι συμβαίνει με τον κανακάρη του. Μοναδικό του στήριγμα, βοήθεια και λύση είναι η μητέρα του, η οποία έχει αποδεχτεί τη σεξουαλική ταυτότητα του γιου της, από τότε που ήταν μικρός. Η ίδια (με πρωτοβουλία της) θα είναι και η γυναίκα που θα κυοφορήσει το σπέρμα του παιδιού της, αφού πρώτα έχει καταθέσει αγωγή διαζυγίου από τον σύζυγό της που, εκτός των άλλων, την κερατώνει συνεχώς και με τον χειρότερο τρόπο.

Ο ιατρός - συγγραφέας Χρήστος Ναούμ έγραψε ένα επίκαιρο και δυνατό έργο, για κάτι που ταλανίζει, ακόμα και στις ημέρες μας, την ελληνική κοινωνία, η οποία δεν αποδέχεται τη διαφορετικότητα, ιδίως αν έχει να κάνει με δικό της άτομο. Το θέμα απαιτεί τολμηρές εκφράσεις, γλώσσα πεζοδρομίου, συγκρούσεις και ανατροπές, στοιχεία που ο δημιουργός εντέχνως περιέλαβε στο κείμενό του, αλλά και η σκηνοθεσία αξιοποίησε, μα και οι ερμηνευτές απέδωσαν. Ο αεικίνητος και ταλαντούχος Στέφανος Κακαβούλης ενσάρκωσε τον κεντρικό ρόλο του «ιδιαίτερου» ρόλου του με αξιοζήλευτη πειστικότητα, δίνοντάς μας την εικόνα ενός ευαίσθητου, αλλά σοβαρού και σκεπτόμενου ατόμου, σε αντίθεση με τη γραφικότητα που συνηθίζουν, κάποιοι, να παρουσιάζουν τα άτομα που έλκονται από το φύλο τους. Γύρω του στήθηκε ολόκληρη η παράσταση και κινήθηκε «ο χορός» των άλλων ηθοποιών, δοσμένη με πολλές σκηνές – εικόνες, που συνέθεσαν το παζλ της παράστασης. Η μάνα  (Αλέξια Μπογδάνου) συγκίνησε με την ερμηνεία και τη στάση της προς το παιδί της αλλά και προς τη ζωή, εν γένει. Ο Ανδρέας Μαριανός υποδύθηκε άριστα τον βάναυσο, προβληματισμένο αλλά και προβληματικό πατέρα – σύζυγο, ενώ, εξίσου υπέροχα ερμήνευσαν τους ρόλους τους οι ηθοποιοί: Αλέξιος Κοτσώρης (εραστής, δικηγόρος) και Ήριννα Κέρα (πόρνη, υποψήφια παρένθετη μητέρα) μεταφέροντας στο κοινό τα όσα το έργο θέλησε να δώσει και η σκηνοθεσία δίδαξε. Το λιτό και συνεχώς μεταβαλλόμενο σκηνικό, οι μουσικές επιλογές, οι φωτισμοί και τα σύγχρονα – καθημερινά κουστούμια συνέτειναν, από τη μεριά τους, στο τελικό αποτέλεσμα, που απολαύσαμε, πότε γελώντας και πότε συγκινημένοι, οι θεατές, στο κατάμεστο θέατρο, γι’ αυτό και τα χειροκροτήματα πάρα πολλά, στο τέλος της βραδιάς.


**Σάλπιγγα του Αγγέλου: Άνθος του ομώνυμου δηλητηριώδους φυτού «Brugmansia». Ο τίτλος εμπνεύστηκε από την ομο-φοβία ορισμένων και το δηλητήριο που «χύνουν» -χωρίς αιτία κι αφορμή- εναντίον των ομοφυλόφιλων.

Θέατρο «Όστρια» (πρώην «Ελυζέ») Μιχαλακοπούλου και Νυμφαίου 10-12, Ιλίσια

Τ/φ. Κρατήσεων: 2112136882 – 6945776029


Τετάρτη, Πέμπτη: 21:30. Κυριακή: 20.00. Μέχρι 11/5/17


*Νίκος Μπατσικανής,

συγγραφέας, ποιητής, κριτικός

(μέλος Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών)





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Θέατρο: Α. Τσέχοφ, "Ο Βυσσινόκηπος" - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

05 Μαρτίου 2024, 19:30
 "Ο Βυσσινόκηπος": Το αριστούργημα του Τσέχοφ σε θαυμάσια παράσταση στο Διάχρονο Θέατρο Φωτό: Απόστολος Δελάλης «Ο ...

Οι Καρέκλες του Ευγένιου Ιονέσκο - Του Ελισσαίου Βγενόπουλου

16 Μαϊου 2022, 21:05
Ω… πόσο όμορφα  λάμπει το τίποτα!!! Το πρωτοποριακό θεατρικό ρεύμα, του Θεάτρου του Παραλόγου, εμφανίστηκε ...

Θέατρο: "Τα Καλουτάκια" - Στο Θέατρο Παραμυθίας

30 Οκτωβρίου 2021, 18:32
 Θέατρο ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Παραμυθίας 27 , Αθήνα τηλέφωνο 2103457904     Τα Καλουτακια Για μια τελευταία παράσταση   'Eνα ταξίδι στη ζωή και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0