Οι σήραγγες των Τεμπών - Του Ντίνου Αυγουστή*
Την αφορμή για να μοιραστώ μαζί σας σήμερα κάποιες σκόρπιες αλλά σημαντικές κατά την άποψη μου σκέψεις για τις μεγάλες οδικές σήραγγες που δόθηκαν πρόσφατα στην κυκλοφορία, μου έδωσε, πρώτον: ο τρόπος που μετακινούμαι (όχι μόνο εγώ ασφαλώς) τα τελευταία χρόνια, τις ελάχιστες φορές που χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο μου. Και κατά δεύτερον, ένα σχόλιο ενός φίλου που αναρτήθηκε στην κοινωνική δικτύωση μετά τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό της χώρας των σηράγγων στην περιοχή των Τεμπών.
Εξ αρχής θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ουδεμία αμφιβολία υπάρχει για το γεγονός, ότι η ολοκλήρωση του έργου παράκαμψης του δύσκολου περάσματος των Τεμπών και των άλλων εξίσου δύσκολων περιοχών στο δρόμο για την συμπρωτεύουσα, δημιουργεί ψηλά δεδομένα ποιότητας στο κεντρικό οδικό άξονα της πατρίδας μας. Για όσους το αγνοούν να θυμίσω ότι πέραν της γνωστής ταλαιπωρίας των οδηγών (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες), στη συγκεκριμένη διάβαση έχουμε θρηνήσει εκατόμβες νεκρών από τροχαία δυστυχήματα.
Αυτή ασφαλώς είναι η μια όψη του νομίσματος, η φωτεινή αν θέλετε όψη του φεγγαριού! Διότι, πάντα υπάρχει και η άλλη όψη, κατά βάση σκοτεινή και αθέατη. Υλοποιήθηκε λοιπόν ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα απαλλάξει Έλληνες και ξένους από μεγάλα κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα. Επί τούτου καμία αντίρρηση δεν υπάρχει, παρά το γεγονός ότι το έργο ολοκληρώθηκε με βήμα σημειωτόν με τις γνωστές αθέατες παραμέτρους που κυριαρχούν στην κατασκευή τέτοιων μεγάλων έργων στη χώρα μας. Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση το τεράστιο αυτό έργο που επιτέλους δόθηκε σε χρήση έχει δύο σημαντικές πτυχές. Την φωτεινή, που ήδη σχολιάσαμε και την σκοτεινή στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.
Θα αρχίσω λοιπόν με ένα πολύ απλοϊκό ερώτημα. Πόσοι από εμάς γνωρίζουν άραγε σε τί ποσοστό οι Έλληνες οδηγοί αποφεύγουν να κινούνται μέσω των κεντρικών αρτηριών του εθνικού οδικού δικτύου σήμερα; Εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό είναι η απάντηση. Και γιατί το κάνουν αυτό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, αφού αναγκάζονται να κινηθούν μέσω παράδρομων και άλλων οδών ιδιαιτέρως επικίνδυνων για την οδική ασφάλεια; Η απάντηση ασφαλώς γνωστή σε όλους. Για να αποφύγουν τα δυσβάστακτα χαράτσια των διοδίων. Σαράντα τρία ευρώ πρέπει να πληρώσεις στο δρομολόγιο Λάρισα-Αθήνα-Λάρισα (απόσταση 700 χιλ) αν χρησιμοποιήσεις την κεντρική εθνική οδική αρτηρία! Αν έχεις μηχανή υγραερίου στο αυτοκίνητο σου απατούνται λιγότερα χρήματα για καύσιμα! Τις προάλλες ψάχνοντας να βρω τις εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγω τα διόδια στο δρόμο για την Αθήνα βρέθηκα κατά λάθος στην Αυλίδα! Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως! Πώς αλλιώς θα γνώριζα τον τόπο που ο Αγαμέμνονας ήταν έτοιμος κατ΄ εντολήν των Θεών να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια! Αστειεύομαι, αντιλαμβάνεστε! Διότι τα πράγματα είναι παρά πολύ σοβαρά, με δεδομένο μάλιστα ότι και το κίνημα «δεν πληρώνω» άραξε κατ΄εντολή Τσίπρα και απολαμβάνει τη δόξα της εξουσίας! Στην πατρίδα μας βλέπετε κάθε διεκδικητικός-μαχητικός αγώνας γίνεται πάντα από τους λίγους και μόνο φυσικά όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Έτσι κάνουν και τώρα οι θύτες του «δεν πληρώνω» με τα θύματα τους να τρέχουν στα δικαστήρια, την ίδια ώρα που οι καθοδηγητές τους βολεύτηκαν στα πρωθυπουργικά και υπουργικά γραφεία!
Πάω τώρα στον φίλο που μου έδωσε αφορμή (αν και αφορμές υπάρχουν πάντοτε πολλές) για το παρόν κείμενο. Έγραψε στη σελίδα του στο facebook: «Ναι ρε φίλε! Όταν κάνεις έργο να στο πληρώσω. Με χαρά! ….». Και αμέσως άρχισαν να πέφτουν βροχή τα σχόλια. Αρνητικά κατά το πλείστον.
Ένας φίλος έγραψε: «Μάλαγα - Γρανάδα, διόδια = 0. Μάλαγα-Σεβίλλη διόδια = 2,40, μόνο τα ι.χ. Μάλαγα-Μαρμπέγια = 7,20. μόνο τα ι.χ. αυτά ήταν όλα τα διόδια στην Ανδαλουσία για 2.000 χλμ. σε 10 μέρες, οι δε αυτοκινητόδρομοι ήταν απίστευτοι. δεν χαθήκαμε π ο τ έ, με όλες τις πινακίδες στα ισπανικά».
Ένας άλλος παρατηρεί εύστοχα και διερωτάται: «Σε όλες τις χώρες του πλανήτη πρώτα φτιάχνουν τους δρόμους και μετά βάζουν διόδια για να εισπράξει ο κατασκευαστής τα χρήματά που έβαλε συν το κέρδος του. Στην Ουγκάντα των Βαλκανίων το κάναμε και αυτό ανάποδα και εσείς χαίρεστε;» Και κάποιος άλλος έγραψε: «Στην Πορτογαλία δεν φάγανε όμως ολόκληρα τα ευρωπαϊκά πακέτα όπως εδώ. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έδωσε μια ημέρα πριν από τις εκλογές του 2009 ο υπουργός της ΝΔ στους εργολάβους των Τεμπών γιατί δεν είχε προβλέψει η μελέτη την βοηθητική λωρίδα στις σήραγγες των Τεμπών.»
Και το δικό μου σχόλιο: «Άκουσα ο πρωθυπουργός μετά τα εγκαίνια θα ηγηθεί της πρωτοβουλίας "σκάσε και πλήρωνε". Αλήθεια αυτοί οι “δεν πληρώνω” πού πήγαν; Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που πληρώσαμε ένα έργο πριν την κατασκευή του. Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει γι’ αυτό; Θυμίζω ότι ύστερα από μια απίστευτη ταλαιπωρία μέσα από την διάβαση των Τεμπών και του Νέου Παντελεήμονα έπεφτες στην μπάρα διοδίων της Λεπτοκαριάς και έπρεπε να πληρώσεις σχεδόν τέσσερα ευρώ για να περάσεις! Τέτοια ξεφτίλα δηλαδή!!!
Προς τί όλες αυτές οι εκ του ασφαλούς θεωρίες θα αναρωτηθείτε ίσως όλοι εσείς που θα μπείτε στον κόπο να διαβάσετε το παρόν σημείωμα. Υπάρχει κάτι καλύτερο να κάνουμε; Από λόγια χορτάσαμε! Απαντώ λοιπόν: Ναι υπάρχει. Να κάνουμε παθητική αντίσταση! Αυτό το κράτος κάθε φορά που έχει ανάγκη από χρήματα βρίσκει την πιο εύκολη λύση και κατακρεουργεί τους πολίτες του αυξάνοντας τις τιμές των διοδίων, των καυσίμων, των τελών κυκλοφορίας, των τελών ταξινόμησης και πάει λέγοντας …. Αυτό το κράτος καλύπτει όλες τις μαύρες τρύπες του φορολογώντας τα πάντα! Όπως επί τουρκοκρατίας δηλαδή! Εδώ σας θέλω λοιπόν! Κάντε και εσείς την δική σας μικρή επανάσταση! Κάντε κάτι που θα πονέσει το κράτος των αρπακτικών. Κάντε παθητική αντίσταση! Δεν κυκλοφορούμε τα αυτοκίνητα μας παρά μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να το κάνουμε ... να δούμε μετά πού θα βρουν χρήματα να κλείσουν τις μαύρες τρύπες τους οι καρεκλοκένταυροι ψευταράδες που διαχρονικά μας κυβερνούν, οι οποίοι άλλα λένε και τάζουν όντας αντιπολίτευση και άλλα κάνουν όταν γίνουν κυβέρνηση…. Δεν αρκεί να διαμαρτυρόμαστε μόνο! Κάποτε πρέπει να κάνουμε και κάτι πιο ουσιαστικό στη ζωή μας βρε αδελφέ! Εκτός αν νοιώθουμε και εμείς συνένοχοι. Οπότε το βουλώνουμε και στο ταμείο της εφορίας για τα περαιτέρω ….
*Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα